Nors į šį sąrašą patekę augalai tikrai labai gražūs, jie toli gražu nėra tokie nekalti, kaip atrodo. Tiesą pasakius, prastesnio pasirinkimo sodui būti tiesiog negali.

1. Pakalnutės


Svaiginantis pakalnučių aromatas primena pavasarį ir vaikystę. Vis tik šie trapūs žiedeliai gali sukelti ne tik nostalgijos priepuolį, rašo novate.ru. Pakalnučių vaisiai, žiedai ir netgi patys stiebeliai yra nuodingi ir kenksmingi žmogaus sveikatai. Patekusios į organizmą šio augalo sudėtyje esančios medžiagos gali sukelti stiprų vėmimą, viduriavimą ir netgi slopinti širdies darbą.

2. Snieguolės


Štai dar vienas mielas augalas, kurį kažin ar būtų galima pavadinti visiškai nekaltu. Jei netyčia nurytumėte snieguolės žiedelį, jus galimai ištiktų ne tik pykinimas bei vėmimas, bet ir grėstų rimtos inkstų bėdos. Taigi pavasarį patartina apsiriboti vos viena mažyte snieguolių puokštele ir atsisakyti bet kokių minčių apie galimybę šias mielas gėlytes įkurdinti savo gėlyne.

3. Vėdrynai


Skirtingai nuo pakalnučių ir snieguolių, pavojų sukelti galinčių tik tuo atveju, jei pateks į organizmo vidų, mielumo priepuolį sukelti galintys vėdrynai problemų pridarys ir kur kas paviršutiniškesnio kontakto metu. Jei palaikę rankose šį augalą patrinsite akis, stipriai sudirginsite gleivinę, o štai daugumai naminių gyvūnų noras paragauti vėdrynų gali baigtis dar liūdniau.

4. Šeivamedžiai

Daugybė tautų šeivamedžių uogoms priskiria stebuklingų savybių. Tenka pripažinti, kad šiuose tikėjimuose bent dalis tiesos vis tik yra. Svarbu žinoti, kad juodos šeivamedžių uogos būna nuostabaus skonio, o štai raudonos sukelia stiprų viduriavimą. Taigi svarbiausia šiuo atveju neprarasti budrumo ir nesupainioti uogų spalvos.

5. Kurpelės


Mistiniu indigo spalvos žiedu nesusižavėti tiesiog neįmanoma. Vis tik geriau pažintį tęsti pagarbiu atstumu. Kurpelių sultyse yra labai daug nuodingųjų alkaloidų. Kontaktas su oda geriausiu atveju sukels stiprų sudirgimą, o blogiausiu – nervų sistemos pažeidimus, o kartais net ir paralyžių.

6. Rusmenės


Šis neįprastas augalas kuo puikiausiai jaučiasi vėsiojoje Skandinavijoje, kur jo niekas neliečia. Tiesa, liesti šio augalo tikrai nederėtų, nes ryškiaspalvių jo žiedų sudėtyje yra glikozidų, darančių neigiamą poveikį širdžiai ir netgi galinčių privesti šį itin svarbų organą sustoti. Deja, apsaugoti naminius gyvūnus nuo nenumaldomo noro paragauti šio nuodingo augalo iš tiesų gana sudėtinga.

7. Ricinmedžiai


Iš šio augalo išgaunamas itin naudingas namų ūkyje ricinų aliejus. Tiesa, iki terminio apdorojimo, kurio metu suardoma ricina, šie augalai itin nuodingi. Jų sėklos slepiasi ryškiuose vaikus pažaisti itin viliojančiuose pūkuotuose kamuoliukuose, o patekusios į organizmą jos sukelia rimtų kepenų ir inkstų pažeidimų.

8. Žalčialunkiai

Žalčialunkis

Šis nuostabiais žiedais pasipuošiantis augalas įtrauktas į Raudonąją knygą ir yra itin retas. Toks jo apibūdinimas skamba tikrai labai viliojančiai ir kelia nenumaldomą norą šį augalą turėti savo sode. Deja, vos dešimties šio augalo uogų pakanka tam, kad būtų atsisveikinta su pasauliu visiems laikams. Manote, kad esate labai atsargūs ir tikrai nenurysite nuodingųjų vaisių? Tada jūsų laukia dar viena liūdna žinia: žalčialunkių žiedadulkės taip pat nuodingos. Nors nuo jų nemirsite, vis tik stiprus galvos svaigimas ir skausmas bus garantuoti. Kažin ar kas svajoja sode laiką leisti gulėdamas, rankas sudėjęs ant plyštančios galvos.

9. Šunvyšnės


Gražuolės italės, gyvenusios vėlyvaisiais viduramžiais, į akis lašindavo šio augalo ekstrakto, kad žvilgsnis atrodytų įspūdingesnis ir sentimentaliai švytėtų. Šis metodas tikrai buvo veiksmingas, tačiau nepavykdavo išvengti tachikardijos, traukulių, pasunkėjusio kvėpavimo, šviesos baimės ir haliucinacijų. Net jei neketinate žavingų priešingos lyties atstovų vilioti patobulintu žvilgsniu, vis tik susilaikykite nuo minties sodinti šį prastos reputacijos augalą savo sode.

10. Vėlyviai


Kažin ar kas drįstų ginčytis dėl šio augalo žavumo, o švelniai violetinis jo atspalvis itin tiktų gėlynui. Vis tik dėl vienos svarios priežasties vertėtų šią mintį užtikrintu rankos mostu nuvyti šalin: šešių gramų vėlyvių sėklų pakanka mirčiai sukelti. Akivaizdu, kad šio augalo grožis – tai tikrų tikriausias mirtinas ginklas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (47)