Veiksminga atmintinė, kuri padės jums nenusimuilinti nuo treniruotės:

Sporto klubas turėtų būti kuo arčiau namų arba darbo. Kuo ilgesnė kelionė iki jo, tuo labiau slopsta noras ir entuziazmas ten vykti.

– Puikiu stimulu taps bendramintis šalia. Pabandykite įkalbėti kartu sportuoti vyrą/žmoną, draugę ar draugą, bičiulį, kolegę ar kolegą ir pan. Taip smagiau, o ir daugiau garantijų, kad vienas ar viena iš judviejų išsaugos entuziazmą.

– Sugalvokite naudingą ir sveiką ritualą po treniruotės. Jis turi būti malonus ir apdovanojantis. Tai gali būti tokia smulkmena kaip gardus, maistingas glotnutis ar kažkas panašaus. Gal keliausite į pirčių kompleksą arba pagulėsite kvapnioje putų vonioje namuose. Masažai nėra pigus malonumas, bet sykį per mėnesį po treniruotės pasimėgaukite juo ar kita SPA procedūra. Jūs žinote, kas jums patinka, savo finansines galimybes, tad nudžiuginkite save po geros mankštos.

– Neprašaukite dėl krūvių, nepervarkite, kad tai nekeltų nemalonių asociacijų, kai į treniruotę reikės eiti kitą dieną. Treneriai padės įvertinti savo jėgas, bet ir patys klausykite savo kūno. Apsipratęs jis natūraliai užsimanys padirbėti daugiau, tad nebūtina pulti savęs kankinti. Kitaip noras sportuoti gali dingti ilgam.

Tobulėjimo dienoraštis

Sportas tikrai teikia džiaugsmo. Net jei kol kas ši mintis atrodo utopinė, ta diena ateis. Sulaukti tos akimirkos labai padės sporto dienoraščio rašymas. Fiksuokite rezultatus: svorio, pakitusių kūno apimčių. Taip pat stebėkite, kaip keičiasi jūsų odos būklė, nuotaika, miegas ir pan. Dienoraštį galite rašyti tiesiog ranka darbo kalendoriuje arba naudotis išmaniosiomis programėlėmis. Svarbu žymėti visas treniruotes (nesvarbu, sportuojate namie ar salėje) – tai labai motyvuoja nemesti šios veiklos. Juk padarius per ilgą pertrauką, visos sporto valandos taps beprasmės ir teks pradėti iš pradžių.

Dar vienas paprastas ir patogus sporto dienoraščio įrankis – ant sienos kabantis ar ant stalo stovintis kalendorius dideliais dienų skaitmenimis. Pasportuoji – apibrauki, pasportuoji – apibrauki... Aiškiai matai, kaip didėja asmeninis judėjimo grafikas. Tuo subraukytu kalendoriumi galima pasipuikuoti ir prieš namiškius, gal ir jiems taps tai draugišku spyriu į minkštąją.

Tingiu sportuoti – normalu, bet...

...neįsijauskite į tą tingulį ir nepūskite iš jo dramblio. Noras rasti pasiteisinimų įsiurbia kaip pelkė, tada tik ir mąstai, ne kaip nueiti į treniruotę (ar atlikti ją namuose, šalia namų), o kaip nuo jos išsisukti. Neraginu lipti iš ligos patalo ar sportuoti karščiuojant, susižeidus. Bet didelė tikimybė, kad lengvas galvos skausmas praeis būtent pasportavus, ypač jei judėsite gryname ore.

Sportuoti su draugais smagiau

Įsivaizduojamas susirgimas dažniausiai tėra per dieną nuo sėdėjimo sustingusio kūno signalai. Raumenys tarsi užsikrečia tuo sėslumo virusu ir tempia arčiau žemės, tiksliau, arčiau sofos. Kūnas glemba, jis nežino, kas yra aktyvumas, kaip gali jo reikalauti? Tada ir turite būti sąmoningi bei suvokti, kad būtent jūs esate savo vidinio UAB’o direktorė(-ius) ir vadovaujate jūs, o ne tingulys.

Kitiems irgi būna sunku ir tingisi sportuoti. Jie jaučia tą patį, bet eina. Jūs ne vienintelis žmogus planetoje, kuris nenori, kuriam linksta kojos linksta, o galvoje vienintelė mintis apie išsvajotą bandelę. Tad eikite sportuoti net ir laaabai tingėdami, nes jūs, toks vargšiukas, ne vienintelis pasaulyje. Kalbėkite sau, galima net garsiai, tada dar labiau suveikia: „Labai tingiu, na, tiesiog tragiškai tingiu, kas sugalvojo tokią nesąmonę kaip sportas, eina velniop, kaip tingiu...“ Bet vis tiek eikite sportuoti.

Neapgaudinėkite savęs dirbtine šypsena ir apsimestiniu entuziazmu, tegu būna kaip yra – šiandien sportuoti einate bambėdami. Rezultatas vis tiek yra – jūs padarėte mankštą. Išsiburbėsite ir palengvės – nesimuliuokite jausmų, tik mokėkite su jais tvarkytis. Na ir kas, kad treniruotę pradėsite susiraukusi (tai jūsų reikalas), svarbu, kad nusvirę lūpų kampučiai pamažu virs laiminga šypsena. Juk nuo endorfinų niekur nepabėgsite.

Daugiau skaitykite Lavijos Šurnaitės knygoje „Optimizmo genas“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (44)