Ką reiškia susikalbėti su šiuo politiku turėjo galimybę prisiminti ir žurnalistas Andrius Tapinas, pasikvietęs jį į laidą „Laikykitės ten“.

„Jūs esate teisėsaugos „mylimiausia“ partija. Jūs esate beviltiški populistai. Jūs minimalią algą sugebėjote sugalvoti važiuodamas su vandens motociklu ir nusižiūrėjote nuo Pirožniko gelbėtojų numerio Palangoje. Jūsų komanda yra tragiška, pusė komandos jau išsilakstė ir jūs vieni kitus vadinate pirdylomis“, – pašnekovą prie sienos spaudė A. Tapinas.

Tačiau V. Uspaskichas atrodė atsipalaidavęs ir skėsčiojo rankomis. Jis patikslino paskutinį teiginį, kad ne visai taip yra. „Ne vieni kitus, tik aš vadinu“, – atšovė jis.

Į pastabą, kad Jonas Pinskus pavadino jį pirdyla, V. Uspaskichas numojo ranka, kad jis tik pakartojo, ir visus kartojančius, taip pat ir A. Tapiną išvadino papūgomis.

Pirdyla tai yra ne amžiaus cenzas, pirdyla yra tas, kuris yra beviltiškas, tiesiog gadina orą. Jis gali būti bet kokio amžiaus, suprantate?“, – kalbėjo politikas.

A. Tapinas pripažino, kad ko jau iš V. Uspaskicho neatimsi, tai – „nuogo cinizmo“. Pavyzdžiui, net ir komentuodamas atvejį, kai jis net ir atsistatydinęs iš Ūkio ministrų, tvirtina padaręs visus darbus.

Politikas toliau ramiai sau skaičiavo, kad per aštuonis savo ministravimo mėnesius pateikė pagrindinius įstatymus dėl energetikos ir ekonomikos.

„Viską padarėte?“, – klausė A. Tapinas.

Politikas nesutrikęs patvirtino. „Taip, stebėti reikia“, – kalbėjo V. Uspaskichas.

Žurnalistas replikavo, kad dirbo „kaip Dievas“. „Ne visai“, – atšovė V. Uspaskichas.

Juokais politikas nuleido ir pastabas dėl jo išsilavinimo Plechanovo universitete ir KTU, kai po kilusio skandalo dėl jo disertacijos trys darbuotojai atsistatydino.

„Disertaciją aš pats rašiau. Tarp kitko daktaro disertaciją jie mane net paprašė parašyti. KTU profesūra“, – nei nemirkteldamas aiškino V. Uspaskichas.

Žurnalistui paklausus, ar jis gali ką nors sąžiningai padaryti, V. Uspaskichas perklausė: „ką?“.

„Jūs net kai referendumą darėte, sugebėjote suklastoti krūvą parašų“, – prie sienos V. Uspaskichą rėmė A. Tapinas.

Politikas dėjosi nesuprantąs apie ką kalbama. „Kokių? Taigi labai buvo geras referendumas“, – sakė V. Uspaskichas.

Žurnalistas priminė, kad „mirę žmonės pasirašinėjo“. Uspaskichas nesutriko: „taigi dalyvavo visa Lietuva“, o paskui išsigynė, kad ne jis pats parašus rinko ir negali atsakyti už kitus.

Ir galų gale, geras juk referendumas buvo. „Dėl to, kad būtų renkami Seimo nariai vienmandėtese apygardose. Fainas“, – negalėjo atsidžiaugti V. Uspaskichas.

Jis pats paaiškino, kad grįžta į politiką taisyti klaidų. Klaidomis vadino Loretos Graužinienės paskyrimą vadovauti partijai. „Darbiečių“ praėjusią kadenciją švietimo ministre paskirtos Audronės Pitrėnienės jis irgi negynė.

Į A. Tapino pastabą, kad A. Pitrėnienė „sustabdė švietimo sistemą dešimčiai metų į priekį“, jis atsakė: „tikiu“.

V. Uspaskichas kėlė tikslą savo partijos reitingą iki 2020 m. rinkimų pakelti daugiau 5 proc. ir patekti į Seimą, netgi būti geriausiųjų trejetuke. Tam resursų jis mato tarp 19 proc. neapsisprendusiųjų, už ką balsuoti rinkimuose, ir neatmeta nuviliosiąs dalį rinkėjų nuo „konservatorių, „valstiečių“, socdemų“.