Praėjusį sekmadienį kilus gaisrui Kemerovo mieste esančiame prekybos centre vien oficialiais duomenimis žuvo 64 žmonės, iš jų – 41 vaikas. Neoficialiais duomenimis, kuriuos, anot įtūžusių Kemerovo miesto gyventojų, aukų galėjo būti trigubai ar net dar daugiau, bet vietos valdžia viską slepia.

Tiesa, kai kurie faktai jau ir taip aiškūs: nesuveikusi signalizacija, vaikus už užrakintų durų sudegti palikę suaugusieji ir vietos valdžios cinizmas protestuojančių gyventojų demonstraciją vadinant opozicijos provokacija tik dar labiau įaudrino Rusiją.

Kremlius tylėjo, o tada pratrūko

Pagrindo pykčiui rusai turi ir daugiau. Juo labiau, kad apie tragediją Kremlius iš pradžių tylėjo – tik antradienį Kemerove kelioms valandoms apsilankęs V. Putinas pabuvojo ligoninėje, kur gydomi išgyvenusieji gaisrą. Tiesa, vienoje palatoje, anot, stebėtojų gulėjo net ne nukentėjusieji, bet paskubomis atgabenti statistai, o su vaikų netekusiais protestuojančiais tėvais prezidentas susitikti nesiryžo.

Vietoje to, Kremliui lojali žiniasklaida transliavo V. Putino susitikimą su vietos valdžios ir gelbėtojų atstovams, kuriems skaitė moralą apie gaisro metu suprastėjusią Rusijos demografinę statistiką.

Tiesa, daugelis atkreipė dėmėsį į tai, kad ta pati Kremliui lojali žiniasklaida – visi pagrindiniai televizijos kanalai tragedijos dieną tylėjo ir net nesivargino nutraukti savo transliacijų ir pranešti apie gaisrą Kemerove. Šis „incidentas“ vėliau buvo paminėtas žinių laidose, kaip kraupus, bet eilinė ir statistinė nelaimė.

Bet vos tik V. Putinas prabilo apie jau tradicine tapusią nelaimių Rusijoje priežastį – „nusikalstamą aplaidumą“, tragiško gaisro Kemerove istorija įgavo išties keistų spalvų. Pavyzdžiui, Rusijos Užsienio reikalų ministerijos atstovė Marija Zacharova kaip mat užsipuolė Vakarus dėl esą nepagarbaus elgesio prieš Rusiją tuo metu, kai ši gedi.

„Šiandien mes daug ką sužinojome apie politikus iš Europos ir Amerikos šalių. Tuo metu, kai visi rusai gedi Kemerovo tragedijos aukų, tiems politikams svarbiau skelbti apie naujus priešiškus veiksmus .

Mes visada dalijomės Amerikos ir Europos žmonių skausmu, kai bėda ištikdavo jų namuose. Šiandien mes išgirdome paguodos žodžius, bet ir išvydome nepagrįsta agresiją. Tuo sunku patikėti ir bus sunku pamiršti“, – savo feisbuko paskyroje rašė M. Zacharova. Jos įrašu pasidalinta ir Rusijos URM „Twitter“ paskyroje.

Rusijos kritika Vakarams dėl vieningos ir Kremliui, regis, kiek netikėtos reakcijos į buvusio rusų žvalgybininko Sergejaus Skripalio ir jo dukters apnuodijimą dar tik įgauna pagreitį.

Rusija neigia britų kaltinimus, kad Kremlius atsakingas dėl Jungtinėje Karalystėje prieglobstį gavusio žvalgybininko apnuodijimo, nors tokius kaltinimus jau parėmė visa ES. Be to, pirmadienį 14 ES šalių ir JAV išsiuntė dešimtis Rusijos diplomatinėse atstovybėse dirbusių asmenų, kurie įtariami šnipinėjimu.

Ironiška, kad iš pradžių Kremliaus „nepastebėtas“ gaisras Kemerove vėliau ėmė užgožti „diplomatų“ išsiuntimo temą. O galiausiai Rusijoje rasta ir sąsaja.

Pavyzdžiui, kitame komentare M. Zacharova netgi atvirai apkaltino Vakarų šalis, kad šios neišreiškė užuojautos Rusijai dėl tragedijos Kemerove, nors tuo metu, kai pats Kremlius tylėjo, oficialias užuojautas įvairiais kanalais reiškė daugelio Europos šalių vadovai, tarp jų ir Lietuvos.

Tai, jog Rusija ėmė sieti Kemerovo tragediją su pirmadienį priimtu Vakarų šalių sprendimu atsisveikinti su rusų „diplomatais“, vargu ar galima laikyti atsitiktinumu.

„Tai yra tradicinė Rusijos strategija, kai sukeičiama priežastis su pasekme, faktai ir argumentai išplaunami. O juk išsiuntimo priežastis yra cheminio ginklo panaudojimas Britanijoje. Pasekmė – vieningas Vakarų atsakas išsiunčiant diplomatus“, – teigė Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto dėstytojas Nerijus Maliukevičius.

Apkaltino lietuvius ir visus Vakarus

Galiausiai sąmokslo teorijos ir keistos sąsajos iš diplomatinių kanalų persikėlė į kitą informacinę erdvę, kurią Kremlius, anot N. Maliukevičiaus, pastaruoju metu ypač aktyviai naudoja savo propagandinių žinučių sklaidai. Trečiadienį per Rusijos 1-ąjį kanalą pasirodė laida „Vremia pokažet“ (liet. „Laikas parodys“)

Skandalingasis laidos vedėjas Artiomas Šeininas yra liūdnai pagarsėjęs ne šiaip antivakarietiška, antiukrainietiška pozicija, bet ir surežisuotais, teatrališkais spektakliais laidos studijoje, kur liejasi užgauliojimai, sąmokslo teorijoje, o kartais – tiesiog tikras mėšlas. Pavyzdžiui, pernai į laidą A. Šeininas atsinešė kibirą mėšlo, kurį siūlė suvalgyti svečiui iš Ukrainos.

Trečiadienį A. Šeinino taikiniais tapo Baltijos šalys ir „moralę pamynę Vakarai“. Laidos pradžioje A. Šeininas pademonstravo DELFI komentarų skiltį, kurioje, vedėjo teigimu, praėjus kelioms dienoms po tragedijos Kemerove, pasirodė užgaulių komentarų.

„Reiškiu užuojautą, – skelbta viename komentare po straipsniu apie gaisrą Kemerove, bet atsakymas į šį komentarą studijos publiką galėjo priversti pasišlykštėti, – o aš džiaugiuosi“. Dar du anonimai svarstė apie tikrąjį žuvusiųjų skaičių ir džiūgavo – esą „kuo daugiau maišų, tuo geriau. Atnešime rusams į ambasadą“.

Užgaulūs komentarai Latviškame DELFI

Nerodant pačių komentarų, tik jų vertimus į rusų kalbą, „pacituotas“ dar vienas komentatorius, kuris taip pat „džiaugiasi kiekvienu tokiu atveju“, mat Rusija nėra draugiška tauta. Kito komentaro prielaidos taip pat privertė publiką raukytis iš pasišlykštėjimo – esą tai gali būti atsakas už 1940, 1945, 1949 ir kitus metus. Dar vienas komentatorius, po straipsniu apie gaisrą, palikęs įrašą „rusiškas šašlykas“ net nebuvo „pacituotas“.

„Kas gi tie žmonės? Kas vyksta jų galvose? Šiuos komentarus apie Kemerovo tragediją atsiuntė iš Lietuvos“, – rimtu veidu tikino A. Šeininas, nors ekrane buvo aiškiai matyti, kad „cituojama“ latviškojo DELFI komentarų skiltis.

Užgaulūs komentarai DELFI

DELFI susisiekus su kolegomis Latvijoje, šie patvirtino, kad komentarų skiltyje išties buvo pasirodę užgaulių komentarų, todėl jie buvo pašalinti. Be to, dauguma komentatorių reiškė užuojautą ar stebėjosi užgauliojančiais rusų tautą. Vis dėlto laidos vedėjas tikino priešingai – esą niekas nedrįso ginčytis su troliais.

„Turiu daug pažįstamų lietuvių – normalūs žmonės, atsiuntė užuojautas. O šitie, kurie parašė – tai ne visi lietuviai, net ne dauguma, gal net provokatoriai, troliai.

Tad man kilo klausimas: tai yra rami, taiką mylinti Europos šalis, žmonės, kuriems mes nieko blogo nepadarėme ir neketiname daryti, nors tai tie patys žmonės, kurie mums skelbia sankcijas boikotus, o mes sakome „ne, tai tik jų politikai“. Bet gal vis dėlto ir tie žmonės nėra geranoriški? Gal tuos žmones, kurie rašė tokius komentarus, kažkas nuteikė?“, – svarstė A. Šeininas.

Rusijos kaimynes palygino su A. Hitlerio Vokietija

„Rusiškos sielos būdas – gerai galvoti apie kaimynus ir šiaip žmones. Bet informacinio karo sąlygomis toks požiūris mus gali skaudžiai apgauti, kaip 1941 apgavo vokiečiai, kai gerai galvojome apie vokiečius. Bijau, kad nepakartotume klaidų, nes vyksta rusofobijos kurstymas, ir Rusijos tautos demonizavimas, nužmoginimas“, – sakė žurnalistas Jevgenijus Superis.

Jam antrinęs apžvalgininkas Vladislavas Šuryginas tikino, kad tokių komentarų priežastis esą yra pasiruošimas Trečiajam pasauliniam karui.

„Ruošiasi karui kur nors trečiose šalyse, kur būtų išspręstas „rusų klausimas“, panašiai, kaip tai darė Hitleris“, – ramiu veidu kalbėjo V. Šuryginas ir taip pat tikino, kad niekas Vakaruose nereiškė užuojautos dėl tragedijos Rusijoje. O tai esą yra anglosaksų principas, pagal kurį „Rusijos, kaip Mordoro nereikia gailėtis ir galima tragedijos dieną išsiųsti rusų diplomatus“.

„Matote, kaip gudriai jie daro! Štai su kuo turime reikalą – su europiečiais, kurie neva turi vertybes, o iš tikrųjų su politikais, kurie šitaip elgiasi“, – sutiko laidos vedėjas. Mėgindamas sustiprinti įspūdį, kad „lietuviai“ yra ne vieninteliai, kurie įžeidė gedinčią rusų tautą, A. Šeininas pateikė dar kelis pavyzdžius.

Pavyzdžiui, jis parodė JAV valstybės departamento atstovės spaudai Heather Nauert spaudos konferencijos iškarpą, kurioje ši buvusi žurnalistė palygino Rusiją su „jūrų gelmių pabaisa, turinčią ilgas rankas ir daug čiuptuvų“.

„Suprantate, ši mergina, kuri atstovauja Valstybės departamentui, suprasdama, kokia tragedija pas mus įvyko, kad pas mus paskelbtas gedulas, su šypsena veide kalba apie Rusiją, kaip pabaisą. Negi negalėjo palaukti su savo sankcijomis bent kelias dienas?“, – šaukė laidos vedėjas.

A. Šeininas

A. Šeininas , kuris tikino, kad ne kartą lankėsi Lietuvoje, garsėja savo laidomis, į kurias už pinigus atvedami įvairiausi pašnekovai. Ne tik tie, kurie garsėja panašiomis pozicijomis, bet ir „kritikai“, kurie sudaro normalios diskusijos iliuziją.

Režimui reikia pykčio kanalizacijos

„Savaime pokalbių laidos turi dramos, teatro elementų, bet Rusijos valstybinė televizija pajungė šį žanrą, siekdama perteikti Kremliaus pasakojimus. Ir tai daroma teatrališkai, labai efektyviai – jie visą žanrą pakėlė į aukštesnį politinio pasakojimo lygį.

Paskirstomos rolės, pavyzdžiui, atsiranda tradicinis „mušamo berniuko“ vaidmuo, pastatai ką nors, į ką galima nukreipti pyktį, sukuriama iliuziją, kad bus pristatyta alternatyvi nuomonė, bet visa tai tėra teatro dalis“, – teigė N. Maliukevičius.

Nerijus Maliukevičius

Išties laidos metu leista kalbėti ir kritiškai apie Rusiją kalbančiam latvių kilmės prodiuseriui, aktoriui, knygų autoriui Grigorijui Amnueliui. Bet vos tik prabilęs apie 1991 metų Sausio įvykius Vilniuje ir apie tai, kad būtent toje pačioje Pirmojo kanalo studijoje buvo skleistos sąmokslo teorijos, kaltę suverčiant lietuviams, G. Amnuelis buvo užčiauptas.

„Šiuo atveju tikslumas ar tiesiog faktai yra nesvarbūs. Klaidingai įvardyti lietuviai, nors komentarai – Latvijoje? Ne esmė, juk tiesiog prireikė mažų piktų Rusijos kaimynų, kurie vis nori įgelti Rusijai.

Ta yra puiki proga savo auditorijai paaiškinti, kas atsitiko ir pateikti tokią Kremliui palankią įvykių versiją: priešiški Vakarai išnaudoja mūsų tragedijas, siekdami įgelti, o taip iš diskusijos eliminuojama faktinė priežastis, kodėl Vakarai taiko sankcijas. Nelieka jokio Skripalio, jokio cheminio ginklo panaudojimo.

Tad galima sakyti, kad kaip propagandistai, laidos kūrėjai savo užduotį atliko gerai, nors ir paliko klaidų, supainiodami lietuvius su latviais.

Gal net netyčia, nors tuo nereikia stebėtis, nes mes tiek ir esame svarbūs Kremliaus propagandistams, kaip pykčio kanalizavimo objektas. Kai pasiekiamas toks lygis, kai kuriama alternatyvi realybė, tai faktai arba tarnauja, arba jie antraeiliai ir todėl nereikalingi.

Esminis šios laidos tikslas yra pykčio kanalizacija. Juk įvyko didelė tragedija Kemerove, verda emocijos, kurios režimui gali išvirsti į nevaldomus dalykus, o kitu atveju įvyko vieningas Vakarų atsakas dėl diplomatų išsiuntimo. Visuomenei reikia atsakymų. Taip supuola abi temos, galima kanalizuoti pyktį, pradedant nuo piktų lietuvių ar kitą kartą estų ir baigti Vakarais, kurie dėl visko kalti“, – laidą įvertino N. Maliukevičius.