„Kokie gražūs, eik tu sau. Ir dar kaip nudažyti“, – TV3 žinių reportaže stebisi po turgų vaikštanti pensininkė. Moteris pamatė numargintus žąsų kiaušinius. Tačiau tokia egzotiška stalo puošmena Panevėžio turguje kainuoja net 5 eurus.

Kol vieni grožisi neįprastais margučiais, kiti į turgų apsipirkti atėję žmonės gūžčioja pečiais išgirdę tokios puošmenos kainą. 5 eurus kainuoja ne tik jau numarginti žąsų kiaušiniai, bet ir nevirti.

„Gražu. Gražu pažiūrėti. Bet tik pažiūrėti, o ne pirkti. Iš tikrųjų, tai labai brangu“, – apie neįprastus žąsų margučius sako Kazimieras.

Tokios nuomonės laikosi ne jis vienas. Kiti kalbinti pašnekovai sutinka, kad 5 eurai už vieną kiaušinį – per daug. „Siaubingai brangu. Labai brangu“, – teigia į turgų atėjusi apsipirkti Valentina.

Dar viena iš pakalbintų moterų juokais pasiūlė balkone auginti žąsį, nes, pasirodo, jos deda auksinius kiaušinius.

Tačiau paukščių augintojai turi savo tvirtą nuomonę. Anot jų, per šventes išauga netradicinių vištų kiaušinių poreikis, o augintojų Panevėžio rajone – ne tiek jau ir daug.

„Čia kiekvienas pagal savo kišenę pasakys. Ir mums negerai parduoti kiaušinį po 5 eurus. Suprantat, mums vienas žąsiukas brangiau kainuoja. Mums gaila, bet žmonės nori“, – atkerta paukščių augintojas Bronius Svetikas.

Tokių egzotinių kiaušinių prekeivių kaip B. Svetikas turguje nėra daug. Kol kas turguje galima rasti vos kelis prekeivius. Dalis jų pardavinėja ir ančių kiaušinius, kuriuos, anot prekeivių, noriai perka žmonės. Esą jais puoš Velykų stalą. Numargintų ančių kiaušinių galima įsigyti po 40 euro centų už vieną. Prekeiviai tikina, kad šiais metais populiarūs ir natūraliai taškuoti putpelių kiaušiniai.

Vištos ir žąsies kiaušiniai

„Turime visokių rūšių vištų. Deda jos ir baltus kiaušinius, olandiškos vištos deda tamsesnius kiaušinius. Turim ir tokių, kurios deda žalius kiaušinius. Grynai, nereik net dažyti“, – pasakoja ūkininkas.

B. Svetikas teigia, kad kasmet auga ir jau numargintų kiaušinių poreikis. Už 10 jau numargintų kaimiškų kiaušinių ūkininkai prašo nuo 4 iki 5 eurų. Tokie patys nevirti kiaušiniai yra perpus pigesni.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (76)