Tai po trečiadienį vykusio pirmojo komisijos posėdžio, kuriame buvo pasitvirtintas darbo reglamentas, sakė komisijos pirmininkė Agnė Širinskienė.

„Pirmiausia buvo apsispręsta bendrauti su tomis institucijomis, kurios atlieka ikiteisminį tyrimą, tiesiog išsiaiškinant to tyrimo ribas, nes, kaip suprantate, komisija negali dubliuoti teisėsaugos institucijų tyrimo. (...) Kitame posėdyje mes norėsime matyti ikiteisminius tyrimus atliekančių institucijų atstovus dėl tyrimo objekto apsibrėžimo“, - sakė A. Širinskienė, pažymėjusi, kad šiuo atveju ikiteisminį tyrimą yra pradėjusi STT.

Į klausimą, ar planuojama kviesti ir Valstybinės mokesčių inspekcijos atstovus, A. Širinskienė atsakė, kad jei bus būtinybė, „mes pasikviesime“.

Agnė Širinskienė

Anot jos, trečiadienį komisijos posėdyje dalyvavo ir parlamentaras A. Skardžius.

„Konstitucinio Teismo doktrina mus įpareigoja sudaryti sąlygas asmeniui, kuris yra kaltinamas galimai Konstitucijos sulaužymu, dalyvauti visame procese, dalyvavo ponas M. Bastys, dalyvauja ir A. Skardžius“, - sakė komisijos pirmininkė.

A. Širinskienės teigimu, komisijos posėdžiai bus uždari, nes tą teisę suteikia Seimo Statutas.

Seimo sudaryta komisija turėtų parengti išvadą dėl pagrindo pradėti apkaltos procesą A. Skardžiui.

Komisijoje dirba Seimo nariai „valstiečiai“ A. Širinskienė, Aušrinė Norkienė, Jonas Jarutis, Mindaugas Puidokas ir Viktoras Rinkevičius, liberalas Eugenijus Gentvilas, konservatoriai Arvydas Anušauskas, Stasys Šedbaras ir Andrius Kubilius, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos frakcijai atstovaujantis Česlavas Olševskis, Lietuvos socialdemokratų darbo frakcijos narė Rimantė Šalaševičiūtė, „tvarkietis“ Rimas Andrikis.

Komisijos pirmininke paskirta A. Širinskienė, jos pavaduotojas yra Stasys Šedbaras.

Seimas pavedė komisijai tyrimą atlikti bei išvadą pateikti iki šių metų birželio 1 d.

Seimo narys A. Skardžius galimai šiurkščiai pažeidė Konstituciją ir sulaužė priesaiką, kuria įsipareigojo „gerbti ir vykdyti jos Konstituciją ir įstatymus“ ir „sąžiningai tarnauti Tėvynei, demokratijai“, - sakoma Seimo priimtame nutarime.

Jame teigiama, kad A. Skardžius veikė nuolatiniame interesų konflikte Seimo Energetikos komisijoje ir Ekonomikos komitete.

Parlamentarui priekaištaujama ir dėl to, kad jis veikė kaip Seimo parlamentinės grupės su Baltarusija pirmininkas, egzistuojant akivaizdžiam jo asmeniniam (šeiminiam) interesui verslu Baltarusijoje.

Apkaltos iniciatorių teigimu, A. Skardžius nedeklaravo savo asmeninių (šeiminių) interesų atsinaujinančių išteklių energetikos sektoriuje.

Pats A. Skardžius nesutinka su jam adresuotais kaltinimais, įžvelgdamas melą ir šmeižto kampaniją.