66 metų Winas Myintas buvo išrinktas Mianmaro prezidentu po to, kai netikėtai iš šių pareigų praėjusią savaitę pasitraukė Htinas Kyaw. Jo biuras nepateikė daug detalių dėl atsistatydinimo priežasčių, tik nurodė, kad „jis norėjo pailsėti nuo savo dabartinių pareigų“.

Aung San Suu Kyi pati negali užimti prezidento posto pagal Mianmaro kariškių parengtą konstituciją, nes ji buvo ištekėjusi už užsieniečio, o jos du sūnūs turi Didžiosios Britanijos pilietybę.

Prezidento vaidmuo yra didele dalimi reprezentacinis, juolab kad Aung San Suu Kyi 2015 metais, kai jos partija iškovojo triuškinančią pergalę rinkimuose, prisiskyrė sau valstybės patarėjos titulą ir pareiškė būsianti „viršesnė“ už prezidentą.

Vis dėlto jos pareigos neturi jokio oficialaus Konstitucijos apibrėžto vaidmens.

Dėl šios priežasties Aung San Suu Kyi svarbu, kad prezidentu būtų jai lojalus draugas. Civilinė vyriausybė pereinamuoju periodu dalijasi valdžia su beveik pusę šimtmečio valstybę valdančia armija, kuri išlaikė didžiulę politinę ir ekonominę įtaką.

„Skelbiu, kad gerbiamasis Winas Myintas, surinkęs daugumą balsų, išrinktas valstybės prezidentu“, – sakė Mianmaro parlamento pirmininkas Mannas Winas Khaingas Thanas.

Winas Myintas, praėjusią savaitę atsistatydinęs iš žemutinių parlamento rūmų pirmininko pareigų, per balsavimą parlamente, kuriame dominuoja faktinės lyderės Nacionalinė lyga už demokratiją (NLD), surinko beveik du trečdalius balsų.

Jis įveikė du kitus kandidatus, tarp jų ir kariuomenės remtą laikinai prezidento pareigas ėjusį Myintą Swe.

Buvęs advokatas Winas Myintas priklauso artimiausiai Aung San Suu Kyi aplinkai. Jiedu drauge kovojo per 1988-ųjų demokratinį judėjimą, kurį žiauriai numalšino chunta. Tąkart buvo paimta daugybė politinių kalinių, tarp jų ir Winas Myintas.

Kai Mianmare baigėsi absoliutus karinis valdymas, Winas Myintas 2012-aisiais buvo išrinktas į parlamentą. Per tuos pačius rinkimus po 15 metų, praleistų namų arešto sąlygomis, į parlamentą pateko ir Aung San Suu Kyi.

Šalyje ji tebelaikoma heroje, nors jos tarptautinę reputaciją sužlugdė situacija dėl musulmonų rohinjų mažumos persekiojimo. Lyderė taip ir neužstojo rohinjų, kurių 700 tūkst. dėl armijos vykdomos brutalios kampanijos pabėgo į varganas stovyklas Bangladeše.

Jungtinės Tautos Mianmaro kariškių kampaniją prieš rohinjus vadino etniniu valymu su galimais genocido požymiais.

Kariškiai tvirtina, kad kampanija yra teisėtas atsakas į rugpjūčio mėnesį rohinjų kovotojų įvykdytus išpuolius prieš policijos postus.

Armija kontroliuoja tris svarbias ministerijas – Vidaus reikalų, Sienų apsaugos ir Gynybos. Tai iš esmės suteikia jai visišką veiksmų laisvę vykdyti bet kokias saugumo operacijas.

Be to, ketvirtadalis vietų parlamente yra skirta kariškiams; jie de facto gali vetuoti bet kokias konstitucijos pataisas.

Aung San Suu Kyi gynėjai sako, kad jos vyriausybės rankos surištos, bet kritikai tvirtina, kad ji galėjo ir turėjo garsiau pasisakyti prieš įtariamus žiaurius armijos nusikaltimus, ypač – Rachinų valstijoje.

Aukščiausiojo Teismo advokatas Khinas Maungas Zaw (Khinas Maungas Zau), pastaraisiais metais dirbęs su išrinktuoju prezidentu, sakė: „Jis yra nuoširdus žmogus; jis gana darbštus, bet kartais būna nepalenkiamas.“

Būdamas žemutinių parlamento rūmų pirmininku Winas Myintas griežtai laikydavosi protokolo ir reikalaudavo, kad parlamentarai darbe paisytų aprangos reikalavimų.

Jis „griežtai kontroliavo parlamento narius“, sakė Jangono idėjų kalvės „The Tampadipa Institute“ direktorius Khinas Zawas Winas.

Aktyvistai piktinosi, kad Winas Myintas atsisakė panaikinti prieštaringai vertinamą įstatymą dėl šmeižto internete. Pagal tą teisės aktą kaltinimai pateikti dešimtims žmonių, socialiniame tinkle „Facebook“ kritikavusių vyriausybę ar kariuomenę.

Politologai nemano, kad jo paskyrimas prezidentu smarkiai pakeis Mianmaro politiką, nors Winas Myintas gali perimti kai kurias Aung San Suu Kyi pareigas. Iki šiol faktinė lyderė smarkiai priešindavosi perduoti kam nors dalį savo pareigų.

„Negalime tikėtis labai didelės politinės įtakos Mianmaro demokratizacijai“, – sakė nepriklausomas analitikas Yanas Myo Theinas.

Politologo Yano Kyaw teigimu, Wino Myinto reputacija gali išaugti, tačiau „jis nedarys nieko prieš Aung San Suu Kyi“.