Įdomus faktas yra tas, kad daugiausia branduolinių ginklų atsargų turinti JAV karinėms jūrų pajėgoms priklausanti povandeninių laivų bazė yra saugoma delfinų.

D. Trumpo nurodymas uždaryti Rusijos konsulatą yra dar vienas žingsnis platesnio masto prieš Rusijos diplomatus ir žvalgybos pareigūnus nukreiptų veiksmų kontekste.

Informaciją apie kelių dešimčių Rusijos pareigūnų išsiuntimą, taip pat Siatle veikiančio konsulato uždarymą kiek vėliau patvirtinto Baltųjų rūmų atstovė spaudai Sarah Huckabee Sanders.

Aiškindami, kuo pagrįstas nurodymas uždaryti konsulatą, Baltieji rūmai ypač akcentavo nedidelį atstumą iki Kitsapo ir Bangoro povandeninių laivų bazės ir pagrindiniam gynybos departamento rangovui „Boeing“ priklausančių objektų.

Į klausimą, ar buvo užfiksuota kokių nors Rusijos žvalgybos operacijų, susijusių su didžiulės svarbos jūrų pajėgų bazės stebėjimu, vienareikšmiško atsakymo JAV pareigūnai nepateikė.

„Šių veiksmų imtasi ne dėl konkretaus arba pavienio Rusijos vyriausybės bandymo rinkti informaciją, – paaiškino vienas aukšto rango pareigūnas. – Jais išreiškiamas bendras požiūris į Rusijos vyriausybės galimybes tai daryti JAV teritorijoje, o konsulatas Siatle pasirinktas tik kaip viena konkreti vieta.“

Kitas pareigūnas užsiminė, kad Siatle esančiam konsulatui tenka tam tikras vaidmuo Rusijos žvalgybos vykdomo informacijos rinkimo JAV procese, tačiau jokių konkrečių veiksmų jis nepaminėjo.

„Rusijos konsulatą Siatle laikome viena iš įstaigų, dėl kurių egzistuoja kur kas didesnė problema, siejama su neleistinai dideliu Rusijos žvalgybos operatyvininkų skaičiumi Jungtinėse Valstijose“, – sakė pareigūnas.

„Manome, kad tai labai aiškus signalas, ypač todėl, kad Vakarų pakrantėje bus apribotos rusų galimybės stebėti mūsų piliečius“, – kalbėjo jis.

Specialistai įsitikinę, kad minėtoje bazėje saugoma daugiau branduolinių ginklų, nei bet kurioje kitoje JAV, o gal ir viso pasaulio, vietoje.

„Uoste yra du arba trys povandeniniai laivai su 200–300 ginklų, – tinklui CNBC sakė organizacijoje „Union of Concerned Scientists“ vykdomai saugumo programai vadovaujanti Lisbeth Gronlund. – Branduoliniai ginklai saugomi ir Bangoro bazėje. Ten gali būti dar keli šimtai kovinių galvučių.“

Pentagonas ir JAV karinių jūrų pajėgų vadovybė į CNBC prašymą pakomentuoti šiuos teiginius sureagavo ne iš karto.

Kitsapo ir Bangoro bazėje saugomi ne tik strateginiai branduoliniai ginklai. Tai uostas, kuriame švartuojasi daugiau nei pusė jūrų pajėgoms priklausančių balistinėmis raketomis aprūpintų povandeninių laivų, o tai, be abejo, gali ypač dominti Rusijos vyriausybę. Šie „Ohio“ klasės povandeniniai laivai yra tarsi neaptinkamos tarpžemyninių raketų paleidimo platformos.

Reikšminga ir tai, kad Kitsapo ir Bangoro prieplaukose švartuojasi daugiausia povandeninių ir kitokio tipo JAV laivynui priklausančių laivų.

Pagal JAV jūrų pajėgų vykdomą programą „Marine Mammal Program“ treniruojami unikalūs sargybiniai – delfinai – padeda užtikrinti apsaugą ne tik Kitsapo ir Bangoro bazėje, bet ir Vašingtono Puget Sound sąsiauryje.

Specialiai treniruojami delfinai padeda apsisaugoti nuo įsibrovėlių, aptikti minas ir kitus objektus. Delfinų ir jūrų liūtų sugebėjimais JAV jūrų pajėgos kliaunasi nuo septintojo praeito amžiaus dešimtmečio. Šie gyvūnai laikomi tinkamais jūreivių ir jūrų pėstininkų pagalbininkais.

Sprendimas uždaryti minėtą Rusijos konsulatą ir išsiųsti iš JAV 60 Rusijos diplomatų buvo priimtas po šį mėnesį įvykdyto išpuolio, nukreipto prieš Jungtinės Karalystės slaptajai tarnybai dirbusį iš Rusijos kilusį dvigubą agentą Sergejų Skripalį ir jo dukterį Juliją, per kurį buvo panaudota paralyžiuojamoji nuodingoji medžiaga.

„Tai buvo įžūlus [Rusijos] vyriausybės bandymas nužudyti Didžiosios Britanijos pilietį ir jo dukterį, panaudojant kovinės paskirties paralyžiuojamąją nuodingąją medžiagą“, – konstatavo aukšto rango administracijos pareigūnas, sutikęs kalbėtis su sąlyga, kad bus išsaugotas anonimiškumas.

„Rusijos vyriausybei sakome, kad puldama mūsų draugus turi tikėtis rimtų pasekmių“, – pridūrė jis.

Maskva, savo ruožtu, kaltinimus dėl kokių nors sąsajų su išpuoliu neigia ir tvirtina, kad Didžioji Britanija vykdo prieš Rusiją nukreiptą kampaniją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (160)