Nuo rudens iki pavasario „Pradėk nuo savęs“ iniciatoriai aplankė net 10 Lietuvos mokslo įstaigų – po įvairius šalies miestus keliavo ir su studentais bei moksleiviais apie intelektinę nuosavybę diskutavo „The Roop“ vokalistas Vaidotas Valiukevičius, Donatas Montvydas, Raminta Naujanytė-Bjelle, Dovilė Filmanavičiūtė, muzikos vadybininkai Justas Čekuolis, Martynas Tyla, Vaidas Stackevičius, LATGA bei AGATA atstovai ir kiti.

Visų seminarų pradžioje tradiciškai nuskambėjus klausimui „kas iš čia esančių žmonių bent kartą gyvenime nelegaliai siuntėsi muziką ar filmą?“, rankas pakeldavo visi iki vieno, įskaitant ir pačius profesionalus.

Kaip rašoma pranešime spaudai, kūrėjai atvirai dalijosi istorijomis, kaip patys yra nukentėję nuo interneto piratų, pasakojo, kiek kainuoja sukurti kūrinį, informavo apie daugybę lengvai ir legaliai prieinamų muzikos, filmų bei knygų platformų. Didžioji dauguma studentų prisipažino, jog dažniausiai internete ieško nemokamų filmų, kompiuterinių žaidimų ir programų, bei džiaugėsi, kad, atsiradus tokioms platformoms kaip „Spotify“, „Deezer“ ar „iTunes“, muzika tapo pasiekiama daug paprasčiau. Tačiau jie pripažino ir tai, kad jiems nelengva atskirti piratines interneto svetaines nuo legalių.

Be diskusijų apie nelegalų interneto turinį, studentai buvo supažindinami ir su autorių bei gretutinėmis teisėmis – nemažai apie LATGA , AGATA ar AVAKA negirdėjusių jaunųjų kūrėjų po seminarų panoro tapti šių asociacijų nariais. Seminarų dalyviai rėmėsi įdomiais pavyzdžiais pasakodami ir apie sutarčių su užsakovais svarbą – bene geriausiai pamokančia istorija tapo „The Rolling Stones“ lūpų kuriozas, kuomet šiandien jau legendiniu tapusį logotipą jo dizaineris muzikantams sukūrė vos už 50 svarų.

„Pradėk nuo savęs“ iniciatyva kilo 2016 metais, po kompanijos „Muso“ atliktų tyrimų, kuomet paaiškėjo, jog Lietuva pagal piratavimo internete apimtis užima trečiąją vietą pasaulyje – pernai mūsų šalis pakilo net į antrąją. Tyrimo duomenimis, vienas interneto vartotojas Lietuvoje piratinėse svetainėse per metus vidutiniškai lankėsi 269 kartus – sąraše mus lenkia tik Baltarusija. Trečioji sąrašo vieta atiteko Gruzijai, toliau išsirikiavo Ukraina, Latvija, Rumunija, Lenkija, Estija ir kitos šalys.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)