Pamesti rakteliai pakeitė atostogų planus

Kaip sakoma – kam nepasitaiko: štai tokia nelaimė vieną vasarą pasitaikė ir Palangoje atostogavusiam Tomui. Netikėtai užgriuvęs rūpestis neleido vyrui ramiai paatostogauti.

„Palangoje, paplūdimyje, pasimetė automobilio rakteliai. Ir grįžtam pasipliažinę prie mašinos, o raktelių nėra. Tai buvo tikrai labai nemaloni situacija. Greičiausiai rakteliai pasimetė smėlyje. Buvo paskutinė atostogų diena ir jau ketinome važiuoti namo, tačiau teko planus atidėti“, – prisimena Tomas.

Žinoma, su rakteliais jis neskubėjo atsisveikinti ir vylėsi, kad pavyks juos surasti. Visgi, paskutinę atostogų dieną namo sugrįžti taip ir nepavyko – teko pasilikti dar vienai dienai ir išspręsti problemą.

„Raktelių neradome, o jau buvo vakaras. Todėl supratome, kad teks dar vieną naktį pernakvoti. O kitą dieną ieškojome vietinių meistrų, kurie galėtų pagaminti naują raktelį. Tai kitą dieną suradome tokį žmogų, kuris mums padėjo. Nuo to karto supratome, kad verta turėti ir atsarginį raktelį“, – patirtimi dalinasi Tomas.

Pametusieji raktelius įprastai sumoka apie 130-300 Eur

Įmonės „Kompiuterinės technikos sprendimai“ direktorius Andrejus Potapcevas nuramina, kad, pametus ar užtrenkus automobilio raktelius salono viduje, galima kreiptis į specialistus, kurie atrakins mašiną, o jeigu yra pamesti visi raktai, pagamins naujus be jokios žalos automobiliui.

„Gaminant naują raktą, reikėtų „ištrinti“ senus raktus, kad kas nors juos radęs negalėtų pasinaudoti ir nuvažiuoti jūsų automobiliu. Kartais klientai bando savarankiškai arba su draugų pagalba atrakinti automobilį, o po tokių bandymų dažniausiai tenka keisti automobilio durų spynelę arba net durų stiklą“, – perspėja A. Potapcevas.

Kadangi visi visuomet skuba, aktualus klausimas: per kiek laiko pagaminamas naujas automobilio raktelis? Pašnekovo teigimu, viskas priklauso nuo automobilio markės ir modelio. Vieniems modeliams pametus visus raktus naują raktą galima pagaminti ir atiduoti klientui per valandą, su kitais galima užtrukti ir 3-4 valandas.

Vis dėlto, pamesti automobilio raktelius ne taip ir pigu. A. Potapcevas aiškina, kad avarinis automobilio durų atrakinimas Vilniuje kainuoja apie 50 Eur. Automobilio rakto pagaminimas pagal durų spyną gali svyruoti nuo 30 iki 60 Eur. Gamyklinės apsaugos – imobilaizairerio – paruošimas ir įrašymas į automobilio kompiuterį kainuoja nuo 20 iki 60 Eur.

A. Potapcevas skaičiuoja, kad pilna paslauga automobilio raktelius pametusiems vairuotojams kainuoja 130-300 Eur. Pasak „Kompiuterinės technikos sprendimų“ direktoriaus, įmonė daugiausiai darbo turi po įvairių švenčių ir savaitgalių.

„Aišku, geriau kreiptis į raktininkus, kurie turi bent kažkokį fizinį ofisą, o ne tik skelbimą portale. Yra daug naujų pseudoraktininkų, kurie, nusipirkę pigius prietaisus, bando gaminti raktus pigiau. Dažnas atvejis, kad po jų intervencijų į automobilių elektroniką tenka važiuoti arba pas tikrai rimtus autoelektrikus, arba netgi pas oficialius automobilio gamintojo atstovus. Žinome kelis atvejus, kai žmonės, norėdami sutaupyti keliasdešimt eurų, vėliau už mašinos remontą turėjo susimokėti tūkstančius“, – perspėja A. Potapcevas.

Naujesnių automobilių raktelių gaminimas užtrunka ilgiau

Ką daryti patekus į tokią nemalonią situaciją, pataria ir įmonės „Raktų imperija“ direktorius Žanas Sliževičius. Anot jo, pirmiausia pametus ar užtrenkus automobilio raktus reikėtų kreiptis į specializuotą avarinių spynų atrakinimo tarnybą.

„Jokiais būdais negalima kviesti, liaudiškai sakant, „garažinių“ ar „visų galų meistrų“ – neva tai bus pigiau. Šiuo atžvilgiu žmonės dažnai suklysta, neįvertina savo brangaus laiko ir nepagalvoja apie tai, ką gaus finale. Jie jums nepadės, o tik sugadins spyną, apibraižys automobilio duris“, – aiškina Ž. Sliževičius.

Anot „Raktų imperijos“ direktoriaus, pirmas žingsnis, kurį reikėtų padaryti pametus ar užtrenkus automobilio raktelius – kreiptis į specializuotą avarinių spynų atrakinimo tarnybą.

„Jeigu dureles reikia tik atrakinti, tai profesionalus meistras užtruks kelias sekundes ar kelias minutes. Pagaminti raktelius užtruktų ilgiau. Šiuolaikiniai automobiliai turi elektroniniu būdu valdomas spynas, o joms pritaikytų raktelių gamyba gali užtrukti kelias valandas. Senesniam automobiliui, kuris turi tik mechaniniu būdu valdomą spyną, užtenka kelių minučių“, – aiškina pašnekovas.

Anot Ž. Sliževičiaus, vien automobilio atrakinimas gali kainuoti 25–150 Eur

Gelbėti raktelius pametusių vairuotojų skuba dukart per dieną

Tuo metu „Lietuvos draudimo“ Žalų departamento direktorius Artūras Juodeikis pastebi, kad klientų prašymai padėti, kai reikia avariniu būdu atrakinti automobilį, nėra retenybė.

„Vieniems raktelis užsitrenkia automobilio viduje, kiti tiesiog netyčia pameta. Jeigu taip nutinka, geriausias sprendimas – trumpuoju numeriu išsikviesti techninės pagalbos kelyje tarnybą. Vien per praėjusius metus mūsų techninės pagalbos tarnyba beveik dukart per dieną važiavo avariniu būdu atrakinti užsitrenkusių automobilio durelių“, – teigia A. Juodeikis.

„Lietuvos draudimo“ Žalų departamento direktoriaus teigimu, mieste į pagalbą tarnyba atvyksta per valandą ar greičiau, į atokesnę vietovę – maždaug per 1,5 valandos. Pagalba suteikiama visą parą, septynias dienas per savaitę. Svarbiausia yra tiksliai nusakyti vietą, kur sustojo automobilis.

„Specialias priemones turintys meistrai automobilį atrakina vos per kelias minutes. Ši paslauga mūsų klientams, turintiems metinę privalomojo draudimo sutartį, yra nemokama kaip ir kitos techninės pagalbos kelyje paslaugos“, – aiškina jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)