DELFI TV Gyvai konferencijos metu Antakalnio poliklinikos šeimos gydytoja Laima Makaravičienė teigė, kad lietuviai be baltos mišrainės tikriausiai neišsivers, tačiau ją turėtų valgyti itin saikingai. „Reikėtų valgyti daržoves, mėsą ir žuvį. Po to valgyti vaisius, o saldumynus – pačius paskutinius. O baltoje mišrainėje kartais yra visko: daržovės, majonezas, kai kas deda ir obuolių. Viskas susimaišo. Organizmui tai yra didelis šokas ir stresas“, – sako gydytoja. Anot jos, skrandis nesugeba išskirti tiek virškinimo fermentų, kiek reikia, ir dėl to kyla daug problemų.

Gydytojos kritikos sulaukė ir kitas lietuvių pamėgtas patiekalas: krabų lazdelių mišrainė su ryžiais. „Toks patiekalas nėra geras pasirinkimas. Viską reikėtų valgyti atskirai. Tos krabų lazdelės net nėra tikros, tai yra cheminis produktas. Siūlyčiau šito patiekalo tikrai nevalgyti“, – tikina L. Makaravičienė.

Balta mišrainė serbiškai

Majonezas ir riebūs patiekalai, anot gydytojos, taip pat yra vieni iš kenksmingiausių dalykų ant mūsų šventinio stalo.

Per dieną ne daugiau dviejų kiaušinių

Ne paslaptis, kad per Velykas lietuviai suvartoja itin daug kiaušinių. Vienas iš mėgstamų jų pateikimo būdų – įvairiais ingredientais įdaryti kiaušiniai.

Būtent dėl šios priežasties gydytoja L. Makaravičienė juos prilygina baltai mišrainei. „Tai yra sumaišyti įvairūs produktai. Įdarytų kiaušinių siūlyčiau suvalgyti vieną arba du, bet ne penkis ar dešimt“, – pataria gydytoja.

Daiva Makaravičienė

Gydytoja pataria per dieną nesuvalgyti daugiau dviejų kiaušinių, nes viršijus šią dozę, gali kilti nemalonumų. „Jei žmogus yra sveikas, tai jam gali ir nekilti problemų. Bet jei yra patologijos, kaip pavyzdžiui, tulžies pūslės akmenligė, kepenų ligos ar skrandžio problemos, tai gali sukelti šių ligų paūmėjimus“, – sako L. Makaravičienė.

Geriausia, anot gydytojos, yra vartoti šviežius produktus. Todėl jei numarginote kiaušinius vakare, kitą dieną juos būtina suvalgyti. „Po 2-3 dienų margučių nerekomenduočiau valgyti“, – teigia ji.

Jei verdant pastebėjote, kad įskilo kiaušinis, anot L. Makaravičienės, jo geriau nevalgyti, mat lukštas galėjo įtrūkti dar prieš verdant. „Po lukštu patenka kai kurios medžiagos. Tokius kiaušinius geriau naudoti kepiniams arba kepimui, bet ne virti“, – sako gydytoja.

Kietai virtas kiaušinis, anot L. Makaravičienės, yra daug geriau nei skystai virtas. „Čia dėl salmoneliozės. Mes nežinome, kas juos augino, ar jie patikrinti, ar nepatikrinti. Jei iš parduotuvės, tai turėtų būti patikrinti. Bet siūlyčiau valgyti kietai virtą kiaušinį“, – teigia moteris.

Vienintelis patarimas – ugdytis valią

Gydytoja pastebi, kad po švenčių visada pagausėja pacientų, kurie skundžiasi virškinimo trakto problemomis. Anot jos, yra labai svarbu nepersivalgyti. „Nereikėtų suvalgyti daugiau nei 1500 kalorijų. Manau, kad net ir tiek nereikėtų suvalgyti. Reikia valgyti mažomis porcijomis, po nedidelį kiekį. Ir daryti tarp valgymų tarpus, nes greičiau yra pajuntamas pilnumo jausmas“, – sako L. Makaravičienė ir tvritina, kad jei žmogus valgo vieną maisto produktą po kito, jis nepajaučia sotumo ir persivalgo.

Persivalgymas, anot gydytojos, gali sukelti daugybę nemalonumų. „Jei yra patologija, tai persivalgymas sukelia tam tikrus simptomus: pykinimą, vėmimą, viduriavimą, šleikštulį, pakyla temperatūra“, – vardija L. Marakevičienė.

„Kai žmogus daug valgo, jis persivalgo ir skrandis išsipučia. Virškinimo traktas nesugeba išskirti tiek fermentų, kiek reikia, kad tas medžiagas suskaidyti“, – apie vieną persivalgymo sukeliamų problemų, skrandžio sustojimą, pasakoja gydytoja.

Gudrybių kaip apsisaugoti nuo persivalgymo, anot gydytojos, nėra. Vienintelis būdas, pasak jos, yra ugdyti valią.

Skrandis

Paklausus, ką reikėtų daryti persivalgius, gydytoja L. Makaravičienė sako, kad pirmiausia reikėtų nustoti valgyti. „O toliau, žiūrėti jau kokia yra situacija. Jei savijauta blogėja, tai pacientui reikia kreiptis į gydymo įstaigą. Jeigu po 2-3 valandų palengvėja, tai bloga savijauta savaime praeis. Kartais labai gerai padeda ir virškinimo trakto fermentai“, – pastebi moteris.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (221)