Vasilijus Nebenzia žurnalistams sakė, kad 12 rusų diplomatų turi palikti Jungtines Valstijas iki balandžio 2 dienos.

Pasak jo, Rusijos vyriausybė pareikš protestą dėl šio sprendimo, paskelbto Didžiajai Britanijai ir Rusijai ginčijantis dėl kovo 4 dieną surengto išpuolio, per kurį buvęs rusų šnipas ir jo dukra buvo apnuodyti kovine nervus paralyžiuojančia medžiaga.

Vašingtonas pirmadienį informavo Jungtines Tautas, kad išsiunčia diplomatus vadovaudamasis 1947 metų JAV ir JT susitarimu, leidžiančiu imtis tokių veiksmų dėl „piktnaudžiavimo diplomatinio atstovo rezidavimo privilegijomis“.

JAV nurodė išsiunčiančios 60 rusų diplomatų. Analogiškų priemonių ėmėsi 16 Europos Sąjungos valstybių, taip pat Kanada, Ukraina ir Albanija.

JAV ambasadorė Jungtinėse Tautose Nikki Haley žurnalistams sakė, kad Rusija „vis dažniau“ rodo turinti „klaidingą nuomonę“.

Nikki Haley

„Negalime leisti taikyti tokios šnipinėjimo taktikos, kokią matome čia, pačiame Jungtinių Tautų epicentre“, – sakė diplomatė.

„Deja, Rusija laikoma atsakinga už daugelį dalykų, ir jie turi priimti sprendimą“, – pridūrė N. Haley.

V. Nebenzia atsisakė pateikti daugiau informacijos apie 12 išsiunčiamų diplomatų. Rusijos atstovybėje prie JT dirba iš viso maždaug 95 darbuotojai.

JT atstovas spaudai Farhanas Haqas patvirtino, kad JAV informavo JT apie sprendimą išsiųsti grupę rusų diplomatų pagal minėtą susitarimą.

„Atsižvelgdami į šio reikalo opumą mes šiame etape daugiau nieko nekomentuosime. Galime tik patvirtinti, kad generalinis sekretorius atidžiai stebės šį reikalą ir tinkamu būdu bendradarbiaus su suinteresuotų šalių vyriausybėmis“, – sakė F. Haqas.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas taip pat nurodė uždaryti Rusijos generalinį konsulatą Siatlo mieste.

„Čia, Niujorke, Rusija naudojasi Jungtinėmis Tautomis kaip priedanga vykdyti pavojingą veiklą mūsų šalies viduje“, – pažymėjo N. Haley anksčiau išplatintame pareiškime, kuriame buvo informuojama apie diplomatų išsiuntimą.

Didžioji Britanija paragino sąjungininkes ryžtingai reaguoti į kovo 4-osios ataką Anglijos pietvakariniame Solsberio mieste, per kurią buvęs Rusijos karinės žvalgybos pulkininkas Sergejus Skripalis ir jo duktė buvo apnuodyti kovine nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“ („Naujokas“), sukurta Sovietų Sąjungoje. Jie abu tebėra kritinės būklės.

Rusijos atsakas į „provokuojantį“ jos diplomatų išsiuntimą bus „adekvatus“

Rusijos atsakas į jos diplomatų išsiuntimą iš Jungtinių Valstijų ir virtinės Europos šalių bus atitinkamas ir adekvatus, pareiškė Rusijos parlamento aukštųjų rūmų Tarptautinių reikalų komiteto pirmininko pirmasis pavaduotojas Vladimiras Džabarovas.

„Manau, kad mūsų atsakas bus atitinkamas, greičiausiai adekvatus“, – pirmadienį sakė V. Džabarovas naujienų agentūrai „Interfax“, komentuodamas Rusijos diplomatų išsiuntimą iš JAV, Prancūzijos, Lietuvos, Lenkijos, Ukrainos ir kitų šalių.

Paklaustas, ar atsakydamas Rusija turėtų išsiųsti tokį patį skaičių diplomatų, jis atsakė: „Manau, kad turėtų“.

Rusijos užsienio reikalų ministerija pirmadienį pažadėjo atkeršyti už savo diplomatų išsiuntimą iš JAV ir Kanados bei dar 14 ES valstybių ir Ukrainos dėl buvusio šnipo apnuodijimo Anglijoje.

„Mes reiškiame ryžtingą protestą dėl virtinės ES ir NATO šalių priimto sprendimo išsiųsti Rusijos diplomatus“, – sakoma Užsienio reikalų ministerijos pranešime.

Jame šie Vakarų veiksmai vadinami „provokuojančiu gestu“ bei teigiama, kad „šis nedraugiškas poelgis nepraeis be pėdsakų ir į jį bus atsakyta“.

Britų premjerė: apnuodyti Skripaliai gali niekada nepasveikti

Didžiosios Britanijos vyriausybės vadovė Theresa May pirmadienį pareiškė, buvęs rusų šnipas Sergejus Skripalis ir jo dukra gali niekada nepasveikti po apnuodijimo kovine nervus paralyžiuojančia medžiaga.

Buvęs Rusijos karinės žvalgybos pulkininkas ir jo duktė buvo apnuodyti kovine nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“ („Naujokas“), sukurta Sovietų Sąjungoje. Kovo 4 dieną jie buvo rasti be sąmonės ant suoliuko šalia vieno prekybos centro Anglijos pietvakariniame Solsberio mieste.

Theresa May

Jų būklė tebėra kritinė.

Th. May įstatymų leidėjams sakė, jog mažai tikėtina, kad S. Skripalio ir jo dukters būklė artimiausiu metu pasikeistų. Pasak premjerės, gali būti, kad jie niekada neatsigaus.

Th. May taip pat nurodė, kad daugiau nei 130 žmonių Solsberyje galėjo būti paveikti nervus paralyžiuojančia medžiaga, kuria buvo apnuodyti Skripaliai. Daugiau nei pusšimčiui žmonių dėl to buvo atlikti tyrimai ligoninėse.

Praėjusią savaitę iš ligoninės buvo išrašytas policijos pareigūnas, prastai pasijutęs po kovo 4-osios išpuolio Solsberyje.

Jungtinė Karalystė dėl šio išpuolio kaltina Rusiją. Maskvai kategoriškai neigia prisidėjusi prie apnuodijimo.

Pirmadienį maždaug 20 valstybių, tarp jų Jungtinės Valstijos ir Kanada, pasekė Britanijos pavyzdžiu ir paskelbė dėl šio išpuolio išsiunčiančios tam tikrą skaičių rusų diplomatų.