Nors jaunesnioji karta, DELFI TV Gyvai teigia Antakalnio poliklinikos šeimos gydytoja Laima Makaravičienė, Velykas yra linkusi švęsti vakarietiškai su egzotišku, bet negausiu stalu, daugelis lietuvių per šventes vis dar yra linkę persivalgyti.

Su tuo sutinka ir „Eurovaistinė“ farmacininkas Robertas Medutis. Anot jo, po švenčių vaistines užgula būrys klientų, kurie turi skrandžio problemų.

Klaida, kuri gali kainuoti gyvybę

Gydytojos teigimu, Velykinis stalas yra rimtas iššūkis organizmui. „Ant stalo būna gausu patiekalų iš mėsos, žuvies, daržovių, vaisių. Neapsieiname ir be saldumynų. Kai žmogus valgo viską iš karto ir gausiai, tai skrandžiui būna didžiulis iššūkis. Jis nežino, kaip susitvarkyti su maisto kiekiais, ir tada atsiranda daug problemų“, – teigia L. Makaravičienė.

Daiva Makaravičienė

Jeigu žmogus yra visiškai sveikas, pasakoja gydytoja, persivalgymo sukeltos problemos gali būti lengvesnės. „Bet jeigu žmogus turi skrandžio, tulžies pūslės ar kitų virškinimo trakto ligų, tai visos tos ligos paūmėja. Tai sukelia tam tikrus simptomus: pykinimą, vėmimą, viduriavimą, šleikštulį, pakyla temperatūra“, – vardija L. Marakevičienė.

Tačiau pykinimas ar viduriavimas nė iš tolo neprilygsta persivalgymo skaudžiausiai pasekmei. Kaip perspėja gydytoja, persivalgius yra svarbiausia neužsiimti dideliu fiziniu krūviu. „Jeigu taip atsitiko, kad persivalgėte, tai reikėtų 2-3 valandas pagulėti ir tikrai nesportuoti. Senesni žmonės serga širdies kraujagyslių ligomis, o persivalgius visas kraujas patenka į virškinimo traktą ir širdis gali pasakyti – ne. Gali ištikti infarktas“, – pabrėžia L. Makaravičienė.

Režimo laikomasi net per šventes

Makaravičienė sako, kad žmogus turėtų galvoti ką ir kiek valgo ir net per šventes reikėtų laikytis režimo: pusryčiai, pietūs, vakarienė. Esą tarp šių didelių valgymų galima ir šiek tiek paužkandžiauti.

„Bet valgant prie didelio šventinio stalo aš siūlyčiau pasiimti nedidelę lėkštę ir įsidėti po nedidelį kiekį maisto. Neiti ir neimti vieną po kito patiekalą, o galvoti, ką valgote“, – teigia gydytoja.

Pasiteiravus, kada žmogus tikrai turėtų nustoti valgyti, L. Makaravičienė teigia, kad iškart pajutus pilnumo ar negerumo jausmą. „Tokiu atveju žmogaus dar nepykina, jis nevemia. Bet jei dar maisto pateks į skrandį, prasidės mano minėti simptomai. Tai tikrai didelė problema, šventės virsta tikru pragaru ir baigiasi ligoninės priimamojo skyriuje“, – teigia moteris. Ji neneigia, kad po švenčių pagausėja pacientų, kurie turi gastro srities nusiskundimų.

Gydytoja pataria, kad nuo vieno iki kito patiekalo valgymo turi praeiti nemažiau kaip 15-20 minučių. „Siūlyčiau atsistoti nuo stalo, šiek tiek pajudėti. O pradėti valgyti saldumynus reikėtų praėjus 2-3 valandoms nuo kitų patiekalų valgymo“, – sako L. Makaravičienė.

Robertas Medutis

Dažnai manoma, kad persivalgius reikia išgerti daugiau vandens, tačiau gydytoja L. Makaravičienė tokį mitą paneigia. Gerti daug skysčių, pasak gydytojos, irgi nereikėtų. „Vanduo praskiedžia virškinimo trakto fermentus ir tada pablogėja virškinimo procesas“, – tikina ji.

Jei vis dėlto nutiko taip, kad persivalgėte, farmacininkas R. Medutis nesiūlo iškart griebtis vaistų. „Esu pastebėjęs, kad žmonės dažniausiai nori išsigelbėti tablete. Ne pajudėti, ramiai pasivaikščioti, bet išgerti tabletę. Įdomus tas žmonių nusiteikimas, kad tabletė yra visagalė. Yra fermentai, vaistažolių preparatai. Jie irgi veikia“, – pastebi R. Medutis.

Visą diskusiją galite pamatyti peržiūrėję vaizdo įrašą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (51)