Nauji duomenys rodo, kad garsūs rusų asmenys, turintis ryšių su Vladimiro Putino režimu, Didžiojoje Britanijoje, daugiausia Londone, turi nekilnojamojo turto už beveik 1,1 mlrd. svarų, nors tikroji šio turto vertė gali būti kur kas didesnė, nes pirkėjai gali pasinaudoti ofšorinėmis slaptumo spragomis, kurios prie Theresos May vyriausybės liko atviros.

Kad smogtų politiškai reikšmingiems rusams, Didžiosios Britanijos vyriausybė gali pasitelkti kovos su korupcija priemones, pavadintas Sergejaus Magnickio vardu. Tikimasi, kad ministrai įves naujas galias, kurios neleis potencialiai korumpuotiems asmenims patekti į Didžiąją Britaniją. Tačiau opozicijos politikai mano, kad tai turės minimalų poveikį tokių asmenų izoliacijai.

Liberaldemokratų lyderis Vince`as Cable`as sakė, kad spaudimą galėtų sustiprinti naujai įvesti „nepaaiškinto turto orderiai“. Jei teismas išduoda tokį orderį, Didžiojoje Britanijoje nekilnojamojo turto turintys savininkai, pripažinti politikoje už Europos Sąjungos ribų dalyvaujančiais asmenimis, privalo paaiškinti, kaip galėjo įsigyti šį turtą. Jei jie to nepadaro, jų turtas konfiskuojamas.

Bendruomenių rūmuose praėjusią savaitę V. Cable`as pateikė Rusijos ministro pirmininko pirmojo pavaduotojo Igorio Šuvalovo pavyzdį. I. Šuvalovui Vaithole netoli Gynybos ministerijos priklauso du butai, kuriuos 2014 metais už 11,4 mln. svarų nupirko bendrovė, priklausanti, anot Rusijos kovotojo su korupcija Aleksejaus Navalno, pačiam ministro pirmininko pavaduotojui. Oficiali 2014 metų I. Šuvalovo pajamų deklaracija rodė, kad jo atlyginimas siekia 112 tūkst. svarų.

„Ministrė pirmininkė privalo pareikalauti, kad šie oligarchai, kurie tikrai turi būti laikomi politikoje dalyvaujančiais asmenimis, raštu paaiškintų ir pateiktų detalius dokumentus, kaip jie įsigijo savo turtą. Jei atsakymo nebus gauta arba jis bus nepatenkinamas, valdžia galės nedelsianti konfiskuoti jų turtą“, - teigė V. Cable`as.

Šešėlinis kancleris Johnas McDonnellas teigė, kad būtina smogti „Rusijos elito kišenei“ ir pareiškė, kad leiboristai „imsis tokių pasaulio elitų kaip Rusijos oligarchai, kurie apiplėšia Rusijos gyventojus ir naudojasi mūsų finansų sektoriumi, kad paslėptų savo neteisėtai įgytus turtus“.

Leiboristai nori, kad vyriausybė įgyvendintų Davido Camerono pažadus priversti Britų Mergelių salas ir kitas užjūrio teritorijas įvesti viešus nekilnojamojo turto savininkų registrus ir tuos asmenis, kurie Didžiojoje Britanijoje įsigijo nekilnojamojo turto per ofšorines bendroves, priversti identifikuotis greičiau negu 2021 metai, kuriuos, kaip galutinę datą, praėjusį mėnesį nustatė vyriausybė.

Didžiojoje Britanijoje gyvenantis advokatas Billas Browderis, kuris po S. Magnickio mirties ėmėsi kampanijos už antikorupcines sankcijas, sakė norįs, kad ministrai imtųsi bet kokių naujų teisinių priemonių prieš oligarchus.

„Mes matėme, kad Didžiosios Britanijos vyriausybė visiškai ir absoliučiai nesugeba spręsti šio klausimo, - teigė jis. – Nesu tikras, ar tai pasikeis“.

Leiboristų parlamentarė ir buvusi Viešųjų išlaidų komiteto pirmininkė, dama Margaret Hodge sakė, kad Rusijos diplomatų išsiuntimas iš šalies yra nepakankama priemonė. „Ar nebūtų kur kas efektyviau užkirsti rusams kelią naudotis Didžiąja Britanija kaip saugiu rojumi neteisėtam turtui?“, - rašė ji „The Guardian“ straipsnyje.

M. Hodge pridūrė, kad tai, kaip rusai ir kiti turtingi užsieniečiai supirkinėja nekilnojamąjį turtą prestižiškiausiose Londono dalyse, demonstruoja tas faktas, jog nuo 2010 metų Kensingtono ir Čelsėjos rajonuose Vakarų Londone balsavimo teisę turinčių gyventojų sumažėjo 8 proc. , kai visoje Didžiojoje Britanijoje elektoratas padidėjo 3 proc.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (245)