Per susirėmimus su policija 24 protestuotojai buvo nesunkiai sužeisti, pranešė greitosios pagalbos medikai.

Policija, siekdama neprileisti protestuotojų prie federalinės vyriausybės pastatų Barselonoje, panaudojo lazdas.

Į protestą dar ketvirtadienį, prieš Aukščiausiojo Teismo pranešimą apie separatistų lyderių areštus, pakvietė radikalūs Respublikos gynybos komitetai (CDR).

Ispanų teisėjo, nagrinėjančio bylą dėl nesėkmingo Katalonijos bandymo atsiskirti nuo Ispanijos, sprendimu penktadienį buvo suimti penki katalonų separatistai, įskaitant kandidatą į regiono prezidentus Jordi Turullą, pranešė Aukščiausiasis Teismas.

Teisėjas nurodė suimti buvusią Katalonijos parlamento pirmininkę Carme Forcadell, J. Turullą ir dar tris buvusius regiono ministrus.

Šeštadienį J. Turullas turėjo dalyvauti debatuose prieš parlamento balsavimą dėl Katalonijos prezidento.

Teisėjas nusprendė, kad tie penki asmenys gali pabėgti iš šalies, po to, kai vengdama kaltinimų ir arešto į užsienį pabėgo dar viena įtakinga separatistų stovyklos figūra – Katalonijos kairiosios respublikonų partijos (Esquerra Republicana de Catalunya, ERC) pirmininko pavaduotoja Marta Rovira.

Ispanijos Aukščiausiasis Teismas anksčiau penktadienį paskelbė, kad dėl „maišto“ baudžiamąja tvarka persekios 13 katalonų separatistų, tarp jų nušalintą regiono vadovą Carlesą Puigdemont'ą.

Penkių separatistų sulaikymas gali vėl pakurstyti įtampą Katalonijoje.

Separatistų partijos laimėjo pernai gruodį vykusius pirmalaikius rinkimus, kuriuos Madridas paskyrė po to, kai regionas pamėgino atsiskirti. Jos išsaugojo absoliučią daugumą parlamente, tačiau negali suformuoti vyriausybės, nes nesiseka išrinkti naujo regiono lyderio.

Dėl šios priežasties Katalonija vis dar yra tiesiogiai valdoma iš Madrido. Tiesioginis valdymas buvo įvestas spalio 27 dieną, kai Katalonijos įstatymų leidėjai paskelbė nepriklausomybę.