„Pateikimas buvo gruodžio 19 dieną, bet buvo nepaskirtas komitetas“, – paaiškino Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis.

Seimas bendru sutarimu paskyrė Biudžeto ir finansų komitetą, kuris svarstys, ar įsteigti komisiją. Klausimo svarstymui buvo darbotvarkėje numatytos 25 minutės, tačiau ketvirtadienį jis išspręstas per porą minučių.

Premjeras Saulius Skvernelis ryte aiškino, kad tyrimo metu turėtų būti aiškinamasi krizės priežastis ir pasekmes.

„Ten negali būti jokių personalijų. Turime išsiaiškinti priežastis, kurios galimai paveikė krizę ir pasekmes, kad ateityje galėtume išvengti – sukaupti tam tikrus rezervus ir padaryti sprendimus, kad ateityje, jei atsirastų tokia situacija, galėtume priimti sprendimus“, – žurnalistams sakė S. Skvernelis.

„Valstiečių-žaliųjų“ pirmininkas Ramūnas Karbauskis irgi žurnalistams teigė, kad ši komisija nėra nukreipta nei prieš buvusį konservatorių premjerą Andrių Kubilių, nei prieš buvusią finansų ministrę Ingridą Šimonytę, nei prieš konservatorių partiją.

„Mes nesuprantame, kodėl reikėjo skolintis gerokai brangiau negu buvo galima skolintis. Tai vertinčiau, kaip situacijos išsiaiškinimą, kad jeigu kada nors būsime panašioje situacijoje, kad eilinį sykį nepadarytume tokios pat klaidos“, – sakė R. Karbauskis.

Tyrimo taikinyje – A. Kubiliaus Vyriausybės darbas

Seime svarstoma, kas – speciali parlamentinė komisija ar parlamentinis Biudžeto ir finansų komitetas (BFK) tirs konservatoriaus A. Kubiliaus Vyriausybės finansų politiką 2009-2012 metais, rašė BNS.

Iš pradžių BFK ketinta suteikti specialios komisijos statusą, tačiau dabar linkstama tos idėjos atsisakyti. Dėl to Seimas ketvirtadienį turi apsispręsti.

Valdančiųjų inicijuotame nutarimo projekte teigiama, kad Lietuva 2009-2012 metais rinkoje skolinosi dvigubai brangiau nei galėjo pasiskolinti iš Tarptautinio valiutos fondo (TVF).

Prezidentė Dalia Grybauskaitė, kuri yra skeptiškai pasisakiusi dėl skolinimosi iš TVF, tvirtino, kad A. Kubiliaus Vyriausybės politika leido išvengti finansinės griūties ir pažaboti išlaidavimą.

Tyrime reikėtų atsakyti, ar tuometinė finansų ministrė Ingrida Šimonytė nepadarė žalos valstybei, įverti jos bei A. Kubiliaus asmeninę atsakomybę, nustatyti, ar tuo metu valdžioje buvusioms partijoms ar atskiriems politikams nebuvo sudarytos sąlygos pelnytis iš tokio skolinimosi.

A. Kubiliaus Vyriausybė darbą pradėjo 2008 metų pabaigoje, prasidėjus pasaulinei finansų ir ekonomikos krizei.

Seimo nutarimo dėl tyrimo projektą dėl tyrimo pasirašė 23 Valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos, 12 Socialdemokratų darbo frakcijos, 7 Lietuvos lenkų rinkimų akcijos – Krikščioniškų šeimų sąjungos frakcijos, 6 „Tvarkos ir teisingumo“ frakcijos nariai bei liberalas Jonas Varkalys.

BFK pirmininkas „valstietis“ Stasys Jakeliūnas po nutarimo projektu nėra pasirašęs, jo taip pat neparėmė ir „valstiečių“ lyderis R. Karbauskis, premjeras S. Skvernelis bei Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis.