Susitikimas vyks ketvirtadienį prieš prasidedant Europos Vadovų Tarybos posėdžiui. Jame bus aptarta pažanga, siekiant birželį pasirašyti galutinį susitarimą dėl projekto.

Susitikime Europos Komisijai atstovaus jos pirmininkas Jeanas Claude'as Junckeris (Žanas Klodas Junkeris), Latvijai, Estijai ir Lenkijai – šių šalių premjerai.

Baltijos šalys iki šiol veikia sinchroniniu režimu posovietinės energetinės sistemos vadinamajame BRELL žiede ir yra priklausomos nuo dispečerinės Maskvoje bei Rusijos elektros tinklo.

Siekiant sumažinti priklausomybę nuo Maskvos, Baltijos šalys numato iki 2025 metų susijungti su Europos elektros energetikos sistema.

Tačiau ši iniciatyva pernai susidūrė su sunkumais, paaštrėjus ginčui, kokiu būdu įgyvendinti projektą.

Lietuva siūlo naudoti dabar esančią elektros jungtį su Lenkija, tačiau Latvija ir Estija, motyvuodamos saugumo sumetimais, reikalavo tiesti antrąją liniją.

Estija buvo iškėlusi idėją, kad Baltijos šalys galėtų prisijungti prie Šiaurės šalių sistemos per Suomiją, tačiau Estijos premjeras šį mėnesį per vizitą Vilniuje išsakė paramą sinchronizacijai per Lenkiją.

Baltijos šalių ir Lenkijos vyriausybių sutarimas yra esminis, siekiant projektui gauti lėšų iš ES biudžeto.

Vėliau prasidėsiančiame viršūnių susitikime ES lyderiai aptars ginčus su JAV dėl prekybos, Britanijos kaltinimus Rusijai dėl dvigubo agento nunuodjimo ir derybas dėl Britanijos išstojimo iš ES.