Šiame posėdyje leiboristų parlamentaras Ianas Austinas pareiškė, kad nemano, kad Anglijos futbolo rinktinė turėtų dalyvauti šių metų Pasaulio futbolo čempionate, kuris vyks Rusijoje. Jis sakė: „jokiais būdais“, tai yra Rusijos prezidento Vladimiro Putino režimo „ryšių su visuomene triukas“.

I. Austinas taip pat pareiškė, kad V. Putinas išnaudos Pasaulio futbolo čempionatą „kaip Hitleris išnaudojo pasaulio futbolo čempionatą 1936 metais“.

Į tai Didžiosios Britanijos užsienio reikalų ministras B. Johnsonas atsakė: „taip – aš manau, kad palyginimas su 1936 metais yra teisingas“. Paklaustas, kodėl Maskvai reikėjo tokios atakos, B. Johnsonas atsakė: „Tai buvo ženklas, kurį prezidentas (Vladimiras) Putinas arba Rusijos valstybė nori perduoti galimiems persimetėliams savo agentūrose – štai kas atsitinka, jeigu nusprendžiate palaikyti šalį, turinčią kitokią vertybių sistemą nei mūsų (Britaniją). Galite tikėtis, kad būsite nužudyti“.

„Manau, kad Jungtinė Karalystė buvo pasirinkta dėl labai paprastos priežasties. Todėl, kad ji turi būtent tokią vertybių sistemą, ji tiki laisve ir demokratija, ir įstatymo viršenybe, ir vėl ir vėl ragina Rusiją (pasiaiškinti) dėl tų vertybių pažeidinėjimų“, – kalbėjo jis.

„Mes tai matome Vakarų Balkanuose, mes tai matome Baltijos šalyse, mes tai matome rusų nuolaidžiavime tam, kas vyksta Sirijoje“, – sakė B. Johnsonas.

„Ir kur bebūtume, ar ES, ar JT ar dar kur nors, būtent Britanija yra labiausiai tiesmukiška ir atkakliausiai laikosi mūsų vertybių, – tęsė Britanijos diplomatijos vadovas. – Aš manau, kad galbūt tai yra ta priežastis, dėl kurios buvo nuspręsta tai padaryti šioje šalyje“.

Tačiau, anot jo, būtų neteisinga nubausti Anglijos futbolo rinktinę ir nesiųsti jos į čempionatą.

Kiek anksčiau Didžiosios Britanijos ministrė pirmininkė Theresa May paskelbė sankcijas Rusijai, tarp kurių buvo ir pareiškimas, kad Didžiosios Britanijos oficialūs pareigūnai ir karališkosios šeimos nariai į čempionatą nevyks.

B. Johnsonas taip pat atskleidė, kad pareigūnas, kuris buvo atsakingas už britų fanų saugumą čempionate, buvo išsiųstas iš Rusijos.

DELFI primena, kad 66 metų rusas S. Skripalis ir 33-ejų jo duktė Julija kovo 4-ąją buvo rasti ant suolelio be sąmonės Solsberio mieste į pietvakarius nuo Londono. Jie su gyvybei pavojingais apsinuodijimo simptomais buvo nuvežti į ligoninę. Vėliau žiniasklaida juos įvardijo – tai buvo buvęs GRU pulkininkas S. Skripalis ir jo duktė Julija. Nukentėjusieji buvo nugabenti į ligoninę. Taip pat nukentėjo policininkas, pirmas atvykęs į incidento vietą.

2004 metais Rusijoje buvo suimtas ir apkaltintas šnipinėjimu Didžiosios Britanijos naudai. 2006 metais jis buvo nuteistas 13 metų kalėti. 2010 metais Rusijai ir JAV apsikeitus šnipais, S. Skripalis gavo prieglobstį Didžiojoje Britanijoje.

Tyrimo metu paaiškėjo, kad S. Skripalis ir jo dukra buvo apnuodyti chemine medžiaga, vadinama „Novičiok“. Mirtį nešančio cheminio ginklo, pavadinimu „Novičiok“, poveikis buvo stipresnis nei zarino arba VX. Vienas aukštas pareigas Sovietų Sąjungos karinėse pajėgose ėjęs patarėjas „Novičiok“ serijos preparatus kitados pavadino politiniais ginklais ir ypač akcentavo galingą moralinį bei psichologinį jų poveikį.

Ypač šokiruoja tai, kad tokias medžiagas galima sukurti naudojant įprastus, nedraudžiamus ir neaptinkamus pramonėje ir žemės ūkyje naudojamus chemikalus. Dėl šios priežasties ginklų inspektoriai nuogąstauja, kad karingai nusiteikusiose šalyse, tokiose kaip Sirija arba Šiaurės Korėja, taip pat gali būti sukauptos mirtinų, nervus paralyžiuojančių preparatų atsargos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (332)