Vakaro vedėjas Viktoras Gerulaitis sakė, kad su maestro buvo sutarę, jog jis dar dainuos sulaukęs devyniasdešimtmečio. „Su juo baigėsi epocha. Žinau, kad mano draugai ir ne tik. Vyrai ir moterys, kurie sužinojo (apie mirtį), pradėjo verkė. Jie nesigėdijo, kad verkė. Ir čia prisimenamas Justinas Marcinkevičius. Epocha baigėsi. Galbūt. Ji baigėsi kiek anksčiau. V. Noreika kiek užtruko šioje epochoje ir tai yra labai gerai.

Dabar, laikais kai bebalsiai lipa į sceną, apsižioja į mikrofoną ir dainuoja, pavadinti jį dainininku ar pavadinti jį profesoriumi, kai didelė dalis visuomenės sako, kad jie docentai, profesoriai... Maestro? Kai visi kam nors patinkantys dainininkai vadinami maestro... Tačiau tie žodžiai yra labai paprasti ir neįkainojami. Jie yra Virgilijus Noreika. Niekur jis neišėjo. Jis lieka ir liks. Laikai tokie, kad galėsime klausytis jo įrašų, plokštelių. Jo senų įrašų, kur jis dainuoja neteisingai“, – koncertą pradėjo V. Gerulaitis.

Šį vakarą greitai susibūrė maestro mokiniai ir studentai, kurie ir atliko tik lietuvišką ir jų mokytojo itin mįgstamą muziką. Būtent pirmas V. Noreikos pelnytas apdovanojimas buvo gautas už lietuvių liaudies dainas. Į savo koncertus jis taip pat visada įtraukdavo dainas gimtąja kalba.

Besidalijant prisiminimais ir dainas atliekant jo mokiniams, įteiktos gėlės žmonai Loretai-Bartusevičiūtei-Noreikienei, kuri į atminimų vakarą atvyko kartu su sūnumi ir jo šeima.

Martynas Kindurys prisiminė ir pirmąją pažintį su maestro. Prieš atlikdamas dainą jis papasakojo, kad su juo susipažino dar prieš 20 metų. Su seneliu V. Noreikos koncerte apsilankęs trimetis užlipo ant scenos ir kartu nusifotografavo, nors tuomet net neįtarė, jog šis taps jo mokytoju.

Visi susirinkusieji savo mokytoją ir draugą prisiminė kaip puikų humoro jausmą turintį, žodžio kišenėje neieškantį ir itin taktišką žmogų.

Koncerte savo dainomis V. Noreiką pagerbė ir V. Noreikos mokiniai: Vaidas Vyšniauskas, Rafailas Karpis, Liudas Norvaišas, Jonas Sakalauskas, Audrius Rubežius, Vilhelma Mončytė, Povilas Padleckis, Juozas Janužas, Dainius Puišys, Karolina Glinskaitė, Dainius Viešūnas, Rafaelis Štarolis, Simas Strazdas, Salomėja Petronytė, Martynas Kindurys.

DELFI primena, kad Nacionalinė kultūros ir meno premija V. Noreikai buvo suteikta už „aukščiausią vokalinį meistriškumą ir neblėstantį talentą". V. Noreika yra dainavęs daugelyje pasaulio teatrų scenose: Maskvos didžiajame teatre (daugiau kaip 50 kartų), Berlyno valstybės operoje, Paryžiaus „Grand Opera", Buenos Airių „Teatro Colon", Stokholmo, Sofijos, Belgrado, Budapešto, Bukarešto, Varšuvos, Prahos, Bratislavos, Kijevo, Minsko, Talino, Rygos, Čikagos lietuvių operoje ir kitose scenose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)