Jo teigimu, pasikėsinimui į S. Skripalį buvo panaudotas vadinamas binarinis šio toksino variantas. Tokiu atveju nuodingąją kovinę medžiagą A-232 sudaro du komponentai, o juos suriša trečiasis chemikalas – promotorius. Jį V. Mirzajanovas sulygino su piršto atspaudu nusikaltimo vietoje.

Chemikas aiškino, kad išanalizavus surišantį nuodų komponentą, galima išsiaiškinti jų kilmę. Kitaip tariant, Rusija ir Didžioji Britanija pagal Jungtinių Tautų konvenciją dėl cheminių ginklų uždraudimo keitėsi cheminio ginklo pavyzdžiais. „Rusai žino, kokius promotorius turi amerikiečiai, o amerikiečiai ir britai žino, ką turi rusai“, - pabrėžė jis.

Kiek anksčiau V. Mirzajanovas pasakojo, kad vieną iš „Novičiok“ nuodų šeimos variantų galima išgauti iš paprastų organinių fosforo junginių, kurie gaminami trąšų ir pesticidų gamyklose.

Tenka patirti didžiules kančias

Mirtinų nuodų panaudojimą V. Mirzajanovas pavadino Rusijos prezidento Vladimiro Putino, manančio, kad žudant priešus pateisinamos bet kokios priemonės, inicijuota ataka, rašė „The Daily Mail“.

Pasak V. Mirzajanovo, pakankama „Novičiok“ dozė auką paralyžiuoja, tada sukelia konvulsijas ir užblokuoja kvėpavimą. Mirštama uždūstant.

Tremtyje (JAV) gyvenantis mokslininkas sukėlė tikrą šoką, kai 1992 metais patvirtino, kad Sovietų Sąjungos kalbos apie cheminių ginklų atsargų mažinimą tebuvo tušti pažadai. Jam pačiam teko dirbti vienoje iš slaptų Maskvos laboratorijų ir prisidėti kuriant vis stipresnius nuodus.

Mirtį nešančio cheminio ginklo, pavadinimu „Novičiok“, poveikis buvo stipresnis nei zarino arba VX. Vienas aukštas pareigas Sovietų Sąjungos karinėse pajėgose ėjęs patarėjas „Novičiok“ serijos preparatus kitados pavadino politiniais ginklais ir ypač akcentavo galingą moralinį bei psichologinį jų poveikį.

V. Mirzajanovas

Ypač šokiruoja tai, kad tokias medžiagas galima sukurti naudojant įprastus, nedraudžiamus ir neaptinkamus pramonėje ir žemės ūkyje naudojamus chemikalus.

Dėl šios priežasties ginklų inspektoriai nuogąstauja, kad karingai nusiteikusiose šalyse, tokiose kaip Sirija arba Šiaurės Korėja, taip pat gali būti sukauptos mirtinų, nervus paralyžiuojančių preparatų atsargos.

Anksčiau kalbėdamas iš savo namų Naujajame Džersyje, 83-ejų metų V. Mirzajanovas patikino, kad slaptosios laboratorijos prilygo kriminaline veika užsiimančioms organizacijoms.

„Tai įžūli ataka, – sakė mokslininkas. – V. Putinas mano galįs naudoti bet ką, jei reikia žudyti priešus, o jokie oponentai netoleruojami.“ V. Mirzajanovas mano, kad kaltininkai turi būti nubausti, kadangi toks Rusijos išpuolis prilygsta terorizmui.

„Rusijos vyriausybė tarsi duoda žmonėms suprasti, koks likimas laukia už paslapčių atskleidimą“, – sakė V. Mirzajanovas. Pasiteirautas apie šios nuodingosios medžiagos poveikį, chemikas patikino, kad ji skirta žmonėms paralyžiuoti. „Ji sukelia konvulsijas ir užblokuoja kvėpavimą. Tada auka miršta. Taip nutinka gavus pakankamą dozę“, – paaiškino V. Mirzajanovas.

„Tenka patirti didžiules kančias. Jas tiesiog sunku įsivaizduoti. Net tada, kai dozė visiškai maža, skausmas gali tęstis ne vieną savaitę. Sunku suvokti tą siaubą, kurį tenka išgyventi“, – sakė jis.

„Novičiok“ grupei priskiriamos paralyžiuojamosios nuodingosios medžiagos daugiau nei porą dešimtmečių buvo gaminamos už 80 km nuo Rusijos sostinės esančioje tyrimų laboratorijoje. „Novičiok“ yra gerokai galingesnis už kai kuriuos geriau žinomus cheminius ginklus.

Nuo jo poveikio kartais neapsaugo nei dujokaukės, nei kitos apsaugos priemonės. Nors kartais šis preparatas vadinamas dujomis, iš tiesų tai purškiamas, kaip dulksna paskleidžiamas skystis.

Laikantis visiško slaptumo buvo pagaminta visa šio tipo nuodų serija – 5, 7, 8 ir 9 numeriais sužymėti „Novičiok“ preparatai. Visų jų poveikis pagrįstas nervų receptorius kontroliuojančių fermentų slopinimu.

Pasak vieno specialisto, nunuodijimo aukos tiesiog pamiršta kvėpuoti. Visiškai mažas, beveik nematomas, ant odos patekę arba įkvėptas preparato lašelis gali per kelias minutes sukelti mirtį. Kalbėdamas apie savo darbą V. Mirzajanovas paaiškino, kad dirbti tekdavo visiškai įprastose laboratorijose – tai nebuvo kokios nors po žeme įrengtos patalpos. Prie medžiagos kūrimo projekto, pasak V. Mirzajanovo, darbavosi maždaug tūkstantis žmonių, nes užduotis buvo laikoma svarbia.

„Buvo atliekami bandymai su gyvūnais, tada tiriamos cheminės savybės, taigi, buvo pritraukti ne vienos laboratorijos specialistai“, – sakė mokslininkas. 1987 metais vienas projekte dalyvavęs fizikas patyrė cheminės medžiagos poveikį, kai nustojo veikti laboratorijoje įrengtas ventiliatorius. Laimei, jo gyvybę pavyko išgelbėti.

Pasak liudininkų, vyras didžiulėmis pastangomis išsigavo iš patalpos. Jis pats sakė tuo metu matęs ryškias haliucinacijas. Nukentėjusysis buvo skubiai išgabentas į ligoninę. Tuo pasirūpino KGB. Po kelias dienas užsitęsusios kritinės būklės laukė dar šeši sunkūs mėnesiai, per kuriuos chemikalo dozę gavęs fizikas negalėjo paeiti. Kai kurių pažeidimų išgydyti esą nepavyko.

DELFI primena, kad kovo 4 dieną S. Skripalis ir jo dukra buvo rasti be sąmonės Didžiosios Britanijos Solsberio miesto gatvėje. Šiuo metu jie yra ištikti komos.

Didžiosios Britanijos vyriausybės duomenimis, nusikaltimo vietoje buvo aptikta nervus paralyžiuojančių medžiagų, priklausančių „Novičiok“ šeimai, pėdsakų. Nuodai „Novičiok“ buvo gaminami Sovietų Sąjungoje kariniais tikslais. Po šio incidento Didžioji Britanija paskelbė išsiunčianti iš šalies 23 Rusijos diplomatus. Maskva atsakė tuo pačiu.

Sergejus Skripalis

„Skripaliaus byla“ įplieskė tarptautinį skandalą. Didžiosios Britanijos poziciją parėmė ir kitos Vakarų šalys. Maskva neigia kaltinimus ir tvirtina, kad nei Sovietų Sąjungoje, nei Rusijoje nebuvo gaminamas cheminis ginklas tokiu kodiniu pavadinimu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (504)