Trečiadienį DELFI studijoje viešėjęs sporto žurnalistas pasidalino mintimis apie Kauno „Žalgirio“ pergalę namuose prieš Milano „AX Armani“ ekipą, įvertino Artūro Gudaičio ir Mindaugo Kuzminsko pasirodymą bei žalgiriečių šansus likusiose trejose Eurolygos reguliaraus sezono rungtynėse.

Taip pat V. Čeponis pasidalino ir savo įžvalgomis apie galimus „Žalgirio“ varžovus atkrintamosiose varžybose ir įvardijo, jo nuomone, kauniečiams parankiausią oponentą ketvirtfinalyje.

– Vaidai, preš Eurolygos sezoną rašytoje apžvalgoje „Žalgiriui“ prognozavote 11-ą vietą reguliariajame čempionate. Ar šiuo metu negėda dėl tokių prognozių? – DELFI TV vaizdo konferencijoje V. Čepionio paklausė žurnalistas Gediminas Inčiūra.

– Gėda. Dabar reikia nurausti (šypsosi). Rašiau 11-ą, bet mintyse galvojau ir apie 12-ą poziciją, prognozę šiek tiek pagražinau, kad „Žalgiris“ nesupyktų.

Tikrai nemaniau, kad Š. Jasikevičius su šia kapela gali taip aukštai pakilti.

Iš esmės ekipos lyderiai yra Kevinas Pangosas bei P. Jankūnas, kuris yra Eurolygos legenda, bet jau veteranas. Paulius greitai nebėga, aukštai nešoka. Bet per visą sezoną sužaidė tik keletą prastesnių mačų. Demonstruoja neįtikėtiną stabilumą, žaidžia geriausią karjeroje krepšinį, būtent kai komandai vadovauja Šarūnas Jasikevičius.

K. Pangosas patobulėjęs, bet jį vadinti Eurolygos žvaigžde dar neapsiverčia liežuvis. Visi kiti yra darbininkai, Eurolygos masteliais yra vidutinio lygio žaidėjai.

„Žalgiris“ daugelį komandų pranoksta kovingumu, kitas dalykas, reikia prieš fizinio rengimo trenerį (Justinas Grainys, – red. past.) nukelti kepurę. Dar visai neseniai Kauno ekipa Eurolygoje buvo antroje vietoje pagal antrąsias rungtynių puses, nusileido tik CSKA.

Dažniausiai varovus palaužia trečiame, ketvirtame kėliniuose. Tai fizinio pasirengimo indėlis. Svarbi ir taktika, pozicinis žaidimas dinamiškas, derinyje dalyvauja penki žaidėjai, daug užtvarų, daug judėjimo be kamuolio. Ir tai veikia: varžovai pristinga jėgų, netenka koncentracijos, pavargsta.

– Komentuodamas rungtynes minėjote, kad dėl šventos ramybės ir garantuoto žaidimo ketvirtfinalyje reikėtų dar vienos „Žalgirio“ pergalės. Kaip manote, prieš ką realiausia ją pasiekti? Primenu, kad likę varžovai – „Real“, CSKA ir „Olympiakos“.

– Manau, mažiausia galimybių prieš „Real“. „Karališkojo klubo“ žaidėjai po nesėkmės Valensijoje bus labai pikti namuose.

Yra galimybė namuose įveikti CSKA, maskviečiai gali anksčiau laiko užsitikrinti pirmąją vietą reguliariajame sezone.

Galbūt į Kauną tokiu atveju atvyks mažiau motyvuoti, treneriai leis pailsėti pagrindiniams žaidėjams. Kitą vertus, CSKA gali padėti tautiečiams – Maskvos srities „Chimki“ ekipai, kuri dar kovoja dėl vietos aštuntuke.

Realu įveikti ir Pirėjo „Olympiakos“ komandą, kuri šį sezoną arba laimi 30 taškų, arba pralaimi milžinišku skirtumu. Tokio Pirėjo ekipos bangavimo neatsimenu.

Spėju, kad „Žalgiris“ turėtų iškovoti dar vieną pergalę.

– Šarūnas Jasikevičius po rungtynių su italais spaudos konferencijoje pareiškė,: Kodėl nelaimėjus visų likusių rungtynių ir neužsitikrinus namų aikštės pranašumo?“ Jūsų manymu, ar toks scenarijus įmanomas?

– Sunkiai tikėtina, bet toks tas Šaras – maksimalistas. Jis turi tokių savybių, kad sugeba krepšininkus taip mobilizuoti krepšininkus, kad jie atiduoda daugiau nei 100 procentų jėgų.

Kaip ne kartą sakiau, „Žalgiris“ yra visiška vidutiniokų komanda. Pagal biudžetą, klubas Eurolygoje priešpaskutinis, pagal sudėtį lenkia gal vieną, kitą komandą.

Mes esame taip išlepinti „Žalgirio“ pergalių, kad stebimės ir kai kas maišo komandą su žemėmis, kai pralaimėjo dideliu skirtumu „Baskonia“ ekipai. Neįmanoma prieš kiekvieną mačą taip mobilizuoti žaidėjus, juos maksimaliai nuteikti, kai tų rungtynių yra tiek daug.

Krepšininkas atbunka, kai kaskart kartojama, kad tai lemiamos rungtynės, finalo svarbos ir panašiai. Negali visada sužaisti idealiai, tai žmogiška.

– Ką manote apie komandas, kurios reguliaraus sezono finiše pradeda rinktis varžovus atkrintamosiose?

– Paprastai tokias komandas Dievas nubaudžia. Kalbant apie „Žalgirį“, parankiausias klubas ketvirtfinalyje būtų „Olympiakos“. Kauno klubui labai neparankios yra tos komandos, kurios demonstruoja itin greitą krepšinį. Dukart pralaimėta „Baskonia“, „Chimki“ ekipoms, dideliu skirtumu nusileista „Real“ ekipai, nesėkmė prieš „Maccabi“ krepšininkus.

Pirėjo „Olympiakos“ būtų idealus varžovas ketvirtfinalyje.

– Ar komandos turnyro lentelės viršuje rinktųsi „Žalgirį“, kaip parankų priešininką atkrintamosiose varžybose?

– Manau, kad CSKA, Stambulo „Fenerbahče“ ar Madrido „Real“ to tikrai nedarytų, apie tai negalvotų. Aš manau, kad „Fenerbahče“ sieks išvengti ketvirtos vietos, kad finalo ketverto pusfinalyje netektų žaisti su Maskvos CSKA.

– Rungtynėse su „Žalgiriu“ ypač galingai sužaidė Milano ekipai atstovaujantis A. Gudaitis. Kodėl „Žalgiriui“ nepavyko su juo susitvarkyti?

– Viena priežasčių – „Žalgirio“ vidurio puolėjai, ypač Brandonas Daviesas, tinkamai neįvertindavo situacijos ir skubėdavo padėti komandos draugams tuomet, kai to dar nereikėdavo.

Varžovų gynėjai dar nebūdavo atsiplėšę nuo žalgiriečių, kurie juos prižiūrėdavo, o vidurio puolėjai puldavo į pagalbą, tada Gudaitis arba atkovodavo kamuolį, arba gaudavo gerą perdavimą iš komandos draugo, nes, pavyzdžiui, B. Daviesas būdavo jau prie varžovo gynėjo.

Kitas dalykas, leido Gudaičiui priimti kamuolį per arti krepšio. Artūras tas žaidėjas, kuris beveik nemeta iš vidutinių distancijų, bet kai kamuolį gauna arti krepšio, yra labai pavojingas.

Žavi tai, kad Artūras sustiprėjo ir psichologiškai, tą įrodo visos pataikytos 7-ios baudos. Anksčiau, kai atstovavo „Lietuvos rytui“, į Kauną atvykdavo išbalęs, išsigandęs, sutrikęs ir drebančiomis rankomis, neduodavo jokios apčiuopiamos naudos. Jis subrendo kaip žaidėjas.

Manau, jis taps rimtu Lietuvos rinktinės ramsčiu.

– Kaip vertinate Mindaugo Kuzminsko pasirodymą?

– Jis neišnaudoja viso savo potencialo. Nors Mindaugas nebe toks susikaustęs, kaip anksčiau, tai patyręs žaidėjas, bet psichologiškai nėra dar labai stiprus krepšininkas. Per daug dairosi į komandos draugus, trūksta sveiko įžūlumo, egoizmo. Be to, jam kiek neįprasta ketvirta pozicija, Mindaugas Milano ekipoje beveik nuolat žaidžia kaip sunkusis puolėjas.

Aš labai nustebau, kad pirmame kėlinyje jis turėjo dengti Paulių Jankūną, bet kažkaip „Žalgiris“ tuo nepasinaudojo.

Įdomu tai, Paulius per pirmus du kėlinius atrodo blankokai, o įsibėgėja trečiame, ketvirtame kėlinyje. Kuzminskas per pirmus du kėlinius gana sėkmingai „atstovėjo“ prieš P. Jankūną.

Aš maniau, kad M. Kuzminskas, atvykęs iš NBA, žais solidžiau Eurolygoje. Kitą vertus, kai komandoje yra Curtis Jerrellsas, Andrew Goudelockas, Jordanas Theodore'as – krepšininkai, kurie mėgsta rankose turėti kamuolį, tada Mindaugui nelengva.

Kartais atrodo, kad Mindaugas nelabai pasitiki savo jėgomis, tą įrodo trečio kėlinio pabaiga, kai paskutinėmis sekundėmis jis drąsiai galėjo atkovoti kamuolį dviem rankomis, tačiau jį pamušė, o Aaronas White'as sugavęs pelnė du lengvus taškus. Tai rodo, kad Mindaugas nebuvo iki galo atsikratęs įtampos.

Prisiminiau Lietuvos krepšinio rinktinę, istorija byloja, kad joje yra tokių žaidėjų-interligentų, kurie pasiekia aukščiausią lygį. Pavyzdžiui, Artūras Karnišovas, iš dalies Saulius Štombergas.

Manau, ir M. Kuzminskas gali tokiu tapti.

Eurolygos turnyro lentelė (vieta, komanda, pergalės. pralaimėjimai):

1.CSKA *215
2.Fenerbahce *198
3.Olympiakos *188
4.Real *1611
5.Žalgiris1611
6.Panathinaikos *1611
7.Chimki1511
8.Baskonia1313
9.Maccabi1314
10.Crvena Zvezda1116
11.Unicaja1016
12.Brose1016
13.Valencia Basket1017
14.FC Barcelona917
15.AX Armani918
16.Anadolu Efes620

Pastaba: * taip pažymėtos komandos, kurios jau užsitikrino vietą atkrintamosiose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (139)