Ypač pirmą kartą išvydusių Seimo pirmininką pačiam sau skanduojantį „Gėda“, o jo pirmininką atviru tekstu deklaruojantį, kad jeigu Seimo pirmininkui gėda, tai jis gali pasitraukti.

Bet gėda greitai baigėsi ir virto pasididžiavimu, bebaimiai lyderiai sutankino gretas, drąsindami save ir kitus „Jie jau išsisakė, išsikalbėjo, nieko daugiau nebebus, dirbam, kaip dirbę“.

Ir Seimas antradienį atidirbo, pademonstravęs, virš ko šioje valstybėje yra tik dangus.

Pirmalaikiai rinkimai

Čia iš anksto viskas buvo aišku ir turbūt niekas negalėjo tikėtis, kad Seimas net pradės svarstyti apie tokį veiksmą, ypač po to, kai prezidentė išbuzojo juos po purvą, o po to lyg niekur niekur liepė keltis, nusivalyti ir eiti drauge dirbti.

Tik trys dalykai – patys TS-LKD nariai pradėjo murmėti pamatę savojo lyderio Gabrieliaus Landsbergio pasirodymą Seime.

Susierzinęs, dirglus, besikabinėjantis prie žodžių, su neslepiama panieka atsišaudantis į dar sąlyginai normalius klausimus. Tvarkoj, galbūt kai esi bedantė opozicija, tai jei neužkramtysi, tai bent jau užčiulpsi negyvai oponentus, bet tai tikrai „labai padeda“ tavo siūlomam reikalui. Nes jeigu ir buvo bent keli valstiečiai, kurie dar galėjo svarstyti gėdos nusiplovimą pirmalaikiais, tai pasiklausę jaunojo konservatorių lyderio, jie turėjo greitai grįžti į bandą.

Ir šiaip įspūdis liūdnas – jauni Seimo nariai valstiečiai negali net normaliai paklausti, šlebizavoja parašytą tekstą įsmeigę akis į kompiuterio ekraną, Seimo pirmininkas vadina balsavimą populizmu, bet pats balsuoja už, nes prisikalbėjo per protestą.

Skardžiaus apkaltos komisija

Komisija sudaryta, bet tikslas aiškus – sudaryti sąlygas Seimo nariui apsiginti. O kai ekonominius klausimus nagrinėsiančiai komisijai vadovaus žymioji teologė Agnė Širinskienė, tai labai didelė tikimybė, kad sąlygos apsiginti bus sudarytos, apkalta numarinta ir socdarbiečiai nebekels grėsmės koalicijos stabilumui.

Pataisa dėl atviro balsavimo dėl apkaltų

Tačiau didžiausia vakarykštė Seimo gėda yra nepriimta pataisa, kad balsavimas dėl apkaltos būtų atviras.

O juk kiek buvo kalbų, kiek marškinių draskymosi po Basčio tragikomedijos. Čia ne mes, čia jie, bet jau viskas, daugiau taip nebus. Nenormalu, taip negali būti, Seimui skaidrumo – kartojo ir patys Seimo nariai, ir visuomenės, ir valstybės vadovė.

Pokšt – ir nepavyko. Kas nutiko? Banalus, bet ties Charmso absurdais balansuojantis dalykas.
Seimo nariai tiesiog neatėjo į darbą.

Dėl Justo Džiugelio pateiktos apklausos balsuoti teikėsi tik 70 Seimo narių. Mažiau nei pusė.
Valstiečiai balsavo drausmingiausiai. Iš 56 narių atėjo 34 ir jų nuomonės pasidalijo. Kaip sakoma, laisva valia, kada nereikia Ramūnui.

Tikrai smagu matyti tą laisvą valią, kai Karbauskis balsuoja už, o pusė susilaiko, nes visi supranta, kad nelabai jiems tos pataisos reikia.

Iš 13 liberalų atėjo 6 ir visi 6 balsavo prieš. Atrodytų kam kam, o liberalams jau tikrai reikėtų palaikyti skaidrumą didinančius įstatymus iki paskutiniojo teismo dienos, bet ne. Ateina pusė, visi vieningai balsuoja prieš ir realiai pribaigia pataisą. Puikiai, Eugenijus Gentvilas ir kompanija, šitą rinkėjai jums primins.

Socdarbiečiai ir socdemai balsavo prieš arba susilaikė, čia irgi viskas normalu – kitas eilėje Skardžius ir kuo drumstesnis bus vanduo kūdroje, tuo bus geriau jį išsukti.

Tvarkos ir teisingumo frakcijos posėdyje nebuvo nė vieno nario. Mišrios frakcijos
Ir galiausiai konservatoriai. Gabrielius Landsbergis sako, kad jam buvo labai keista stebėti tą neigiamą balsavimą ir gal tai noras atmesti peticijos reikalavimus.

Jurgis Razma viskuo apkaltino liberalus, nes jeigu jie būtų balsavę už, pataisa būtų buvusi priimta. Ir jis teisus, bet konservatoriai, pamokslautojai jūs mielieji. Kur jūs buvot per balsavimą?

Visa TS-LKD frakcija balsavo už. Taip. Bet iš 31 nario į darbą atėjo tik 12. Suknisti 12! Kur kiti 19?
Būtų pakakę 11 papildomų balsų, tada posėdyje dalyvauja 81 narys, 41 už ir pataisa priimama.
Bet ne, darbas baigtas, reikia namo.

Štai šitie konservatoriai 16:59 dar dalyvauja balsavime dėl Skardžiaus, 18:30 jau jų nė kvapo – Adomėnas, Bilotaitė, Dagys, Degutienė, Juknevičienė, Kernagis, Kreivys, Kubilius, Majauskas, Navickas, Saudargas, Skaistė, Starkevičius, Strelčiūnas, Šimonytė, Zingeris. Būtų 11 iš jų pakentėję dar pusantros valandos darbe, įstatymas būtų priimtas.

Arvydas Anušauskas, kuris, beje, sąžiningai balsavo, bandė ironizuoti, kad „dėl viso kalti konservatoriai kaip visada“, o po to dėjo epinį paaiškinimą: „pora žmonių išėjo rūpintis savo kūdikiais, keletas pasiimti vaikų iš darželių ir mokyklų, keletas išėjo į iš anksto po darbo organizuotą susitikimą su nordikų investuotojais, kažkas sirgo”. Susirgo… 16:59 dar nesirgo, 18:30 jau pakirto liga.

Bet kai Karbauskis, Širinskienė ir Puteikis sėdi darbe ir balsuoja už skaidrumą, o Adomėno, Šimonytės ir Juknevičienės nė padujų, tai supranti, kad gyveni kažkokių kreivų veidrodžių karalystėje.

Reziumė: iš valstiečių turbūt daugiau ir nelabai galėjai tikėtis, kodėl balsavimą sužlugdė liberalai – lieka didelis klausimas, kurį ir dabar užduodu visiems „sveiko proto“ dešiniesiems, o iš darbų ištrūkę konservatoriai, kurie dar po to ir gėdina kitus, irgi parodė kryptį, kuria toliau judės šitas Seimas.

Beje, paskutiniame dienos balsavime Seime dalyvavo 48 parlamentarai. Iš 141. Tokia vyšnaitė ant Seimo pyrago, kuris, deja, yra ne iš smėlinės tešlos ir morengų.

Žodžiu, padirbėjo iš peties visas Seimas. Prisidirbsit, man regis.

Haiku
Baimės patyrėm
Bet rinkėjus pažįstam
Parėks ir nurims