Du trečdaliai teritorijos netoli Damasko „išlaisvinta nuo teroristų“, antradienį pareiškė Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu. Iš viso iki šiol iš regiono į saugias vietas evakuota 80 000 žmonių.

JT Pabėgėlių agentūra (UNHCR) pareikalavo galimybės laisvai pasiekti civilius karštuose Sirijos taškuose - Rytų Gutoje ir Afrine. JT sunerimusios dėl tolesnio humanitarinės krizės aštrėjimo šiuose regionuose, Ženevoje sakė UNHCR atstovas Andrejus Mahecicius.

Praėjusiomis dienomis vien tik iš Rytų Gutos pabėgo apie 50 000 žmonių, sakė A. Mahecicius. 104 000 gyventojų paliko savo namus dėl Turkijos puolimo Afrino regione.

Apie 70 proc. pabėgėlių iš Rytų Gutos yra moterys ir vaikai, pareiškė JT Vaikų fondo (UNICEF) atstovė Marixie Mercado. Dauguma jų kenčia nuo viduriavimo ir kvėpavimo takų susirgimų, kurie gali baigtis mirtimi. Neretai pasitaiko ir niežų bei utėlių atvejų. UNICEF vertinimu, Afrino regione vis dar yra apie 100 000 žmonių.

Rytų Guta ir Afrinas šiuo metu yra karštieji taškai Sirijos pilietiniame kare. Rytų Guta buvo viena paskutiniųjų didesnių teritorijų, kurią dar kontroliavo daugiausiai islamistai sukilėliai. Afrine Turkija vykdo operaciją prieš kurdų grupuotę YPG. Savaitgalį prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas pareiškė, kad jo daliniai užėmė miestą.