„Vertinant A. Skardžiaus tikruosius veiksmus būtina juos vertinti ne epizodiškai – atskirus sandorius, bet būtina įvertinti sistemiškai laiko ir tęstinumo požiūriu. Tai negali būti priskirtina vienkartinio, atsitiktinio pobūdžio domėjimusi energetikos sektoriumi. Seimo nario A. Skardžiaus veiksmai patvirtina jo tiesioginį tęstinį ir asmeninį suinteresuotumą atsinaujinančios elektros energijos gamybos reguliavime“, – sakė Antikorupcijos komisijos pirmininkas, liberalas Vitalijus Gailius pristatydamas nutarimo projektą.

Pasak jo, dėl šių priežasčių Seimo sudaryta laikinoji komisija tirdama klausimus sudarė chronologine tvarka įvykių schemas, kurios aiškiai identifikuoja, kad Seimo narys A. Skardžius nuolat buvo susiję su vėjo ir saulės energetikos verslu bei galimai atstovavo jų interesus.

Už komisijos sudarymą po svarstymo balsavo 108, susilaikė 8 parlamentarai. Balsuodami susilaikė "socialdarbiečiai" Andrius Palionis, Juozas Bernatonis, Antanas Vinkus ir Gediminas Kirkilas, "lenkų" atstovas Zbignevas Jedinskij, "valstiečiai" Stasys Jakeliūnas, Dainius Kepenis, Stasys Alfredas Nausėda.

Komisijai pirmininkaus „valstietė-žalioji” Agnė Širinskienė, o jos pavaduotoju bus konservatorius Stasys Šedbaras. Komisijoje dar dirbs „valstiečiai – žalieji“ Aušrinė Norkienė, Jonas Jarutis, Viktoras Rinkevičius, Mindaugas Puidokas, liberalas Eugenijus Gentvilas, konservatoriai Arvydas Anušauskas, Andrius Kubilius, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos – Krikščioniškų šeimų sąjungos narys Česlavas Olševskis, socdarbietė Rimantė Šalaševičiūtė, „tvarkietis“ Rimas Andrikis.

Komisiją atsakymą turės pateikti iki birželio 1 dienos.

Priėmimo stadijoje už komisiją balsavo 114 parlamentarų. Susilaikė tik "valstiečiai" Stasys Jakeliūnas ir Dainius Kepenis.

Lygino su Basčiu

Konservatorė Rasa Juknevičienė padėkojo „valstiečių-žaliųjų“ frakcijai už tai, kad jie parėmė siūlymą pradėti svarstyti šį klausimą Seimo posėdyje ir teigė tikinti, kad yra pasiruošę „tikram apsivalymui“.

„Kiekvienoje istorijoje svarbu suprasti kontekstą ir aš kalbėsiu apie jį. Praėjusią savaitę priesaiką sulaužiusiam Basčiui buvo leista išeiti pačiam. Šiandien antra to paties filmo serija – A. Skardžius.

Man skirtumas tarp jų yra tik toks, kad su Basčiu dirbo „Rossatom“, o Skardžius yra „Gazprom“ klientas. Skirtumas dar ir tas, kad Skardžiaus atveju už ilgametį darbą Kremliaus interesų naudai matosi akivaizdus atlygis“, – sakė R. Juknevičienė.

Pasak parlamentarės, pirmas viešas epizodas, kai kilo abejonių, jog Seimo narys dirba už neleistiną atlygį buvo dar tada, kai Maskvos armėnai iš A. Skardžiaus šeimos nupirko turtą Dauguose.

„Kaip tik nuo to keisto sandorio Dauguose prasidėjo neįtikėtinas Skardžiaus interesas energetikoje. Iki tol dirbęs su vaisiais ir uogomis staiga pradėjo juodinti suskystintų dujų terminalą, norvegų investuotojus ir visus, kurie šį projektą pradėjo įgyvendinti“, – sakė R. Juknevičienė.

Pasak parlamentarės, visos A. Skardžiaus žinutės prieš terminalą žodis žodin sutapo su „Gazprom“ skleidžiama dezinformacija.

„Daugų sandoris buvo keistas ne tik dėl keistų Maskvos armėnų, turinčių ryšį su garsiojo Karelino fondu, bet ir tuo, kad nupirktas turtas taip ir stovi apleistas“, – sakė A. Juknevičienė.

Pasak parlamentarės, atlygiai Skardžiui yra tęstiniai, geografija – įvairi.

„Baltarusijoje Skardžiaus šeima gavo itin patrauklią dovaną – palankūs saulės energijos tarifai, „Gazprom“ paskola. Kas gali paneigti, jog ne už aktyvų darbą Janutienės laidose, Baltarusijos Daugų grupėje, Seimo salėje pilant purvą ir liūdnos atminties ano Seimo komisijoje, buvo šita paskola“, – kalbėjo R. Juknevičienė.

Pasak parlamentarės, šia apkalta siekiama išsiaiškinti, „už kiek pirko Seimo narį tiek lietuviškos, tiek rusiškos energetikos bendrovės – už jo paslaugas“.

„Mano klausimas, kuo skiriasi atlygis Eligijui Masiuliui, kuris paliko Seimą, nelaukdamas apkaltos, ir atlygis Skardžiui? Tik pakuote“, – sakė R. Jukevičienė.

Kaltino šmeižtu

A. Skardžius V. Gailiaus kalbą vadino neadekvačia, o patį Antikorupcijos komisijos pirmininką kaltino melu.

„Pasiklausius kolegos Gailiaus kalbų nesupranti, ar žmogus savaitę gėręs išėjo į tribūną kalbėti, ar tiesiog taip pripūsta ausytės, kad jis turi tą dalyką kalbėti. Tiek priveržtas pavadėlis, kad jis turi kalbėti akivaizdų melą. Tai yra akivaizdus priesaikos sulaužymas“, – sakė A. Skardžius.

Jis aiškino esą niekada nebuvęs prieš terminalą, tačiau čia pat puolė kritikuoti, kaip buvo sudaryta sutartis.

„Pinigai keliauja į Bermudus, už 10 metų laivo nuomą sumokėsime trijų laivų kainą. Laivas kainavo 250 mln. JAV dolerių, už 10 m. nuomą be išpirkimo teisės sumokėsime 720 mln.“, – sakė. A. Skardžius.

Jis kaltino konservatorius, kad jie inicijuoja apkaltą siekdami nutildyti kritikus.

„Būtent konservatorių KGB'ynas bando sėdėdamas š..tapšnoti ir kad viskas kristų ant čia sėdinčių Seimo narių. (…) Ponas Gailiau, labai tikiuosi, kad šios komisijos metu pavyks atskleisti, kieno interesus ponas Gailius atstovauja, ir kodėl jis savo veiksmais reketavo Seimo narį Skardžių“, – piktinosi A. Skardžius.

Jis pats trauktis iš Seimo neketina.

„Jeigu aš bent menkiausią priežastį, jau seniai būčiau pasitraukęs“, – žurnalistams sakė A. Skardžius.

Įtaria sulaužius priesaiką

A. Skardžiui apkalta inicijuojama dėl galimo priesaikos sulaužymo, Seime proteguojant jo šeimai ir kai kurioms įmonėms palankius sprendimus, rašė BNS.

Šią iniciatyvą pasirašė 37 parlamentarai iš opozicinių Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų ir Liberalų sąjūdžio frakcijų bei valdančiųjų „valstiečių“ atstovas Seimo vicepirmininkas Arvydas Nekrošius.

Inicijuoti apkaltą gali ne mažiau kaip 36 parlamentarai.

Apkalta inicijuojama po to, kai opozicija liko nepatenkinta Seimo Antikorupcijos komisijos padaryto tyrimo dėl A. Skardžiaus interesų energetikoje išvadomis.

Apkaltos teikime teigiama, kad Seimo narys A. Skardžius galbūt šiurkščiai pažeidė Konstituciją ir sulaužė priesaiką, „kai vykdydamas savo pareigas 2009 – 2017 metais veikė su juo susijusios įmonės „Baltic energy group“ naudai ir pritarė apsimestinio sandorio sudarymui su bendrove „Naujoji energija“ galbūt siekiant nuslėpti tikrąją jo asmeninių (šeiminių) pajamų kilmę ir sąsajas su vėjo energetika, pateikė savo kandidatūrą ir veikė nuolatiniame interesų konflikte Seimo Energetikos komisijoje ir Ekonomikos komitete (įskaitant ir 2016–2020 metų kadencijos darbą Seime) tokiu būdu šiurkščiai diskredituodamas ir kompromituodamas ne tik savo, kaip Seimo nario, bet ir Seimo autoritetą ir reputaciją“.

Jeigu Seimo sudaryta specialioji tyrimo komisija, kuri tirs apkaltos proceso pagrįstumą ir pateiks išvadą, nuspręs, kad yra pagrindas pradėti apkaltos procesą, o Seimas nubalsuos, kad toks pagrindas yra, bus kreipiamasi į Konstitucinį Teismą (KT), ar Seimo narys sulaužė priesaiką ir pažeidė Konstituciją. KT konstatavus, kad tokie pažeidimai buvo padaryti, visas parlamentas balsuoja dėl mandato panaikinimo. Parlamentaras mandato netenka, jeigu už tai balsuoja ne mažiau kaip 85 Seimo nariai.

Pasak Antikorupcijos komisijos, A. Skardžiaus šeimos nariai dalyvauja energetikos versle, o Specialiųjų tyrimų tarnyba komisijai yra pareiškusi, kad parlamentaro teiktos pataisos dėl atsinaujinančių išteklių galėjo sudaryti išimtines sąlygas mažųjų saulės bei vėjo elektrinių savininkams, nes šiuose versluose jis turėjo interesų.