Praėjus dešimčiai metų po jos baigties, buvusi viena ryškiausių Jungtinių Valstijų amerikietiškojo futbolo žvaigždžių vėl atsidūrė teisme – dėl kaltinimų įsibrovimu ir plėšimu. Tą kartą teismas jam buvo negailestingas, pripažino jo kaltę ir buvęs sportininkas dešimčiai metų atsidūrė už grotų.

Abcnews.go.com priminė svarbiausius su šiuo asmeniu susijusius faktus.

Pietų Kalifornijos universiteto futbolo žvaigždė

XX amžiaus 7-ąjį dešimtmetį O. J. Simpsonas tapo studentų amerikietiškojo futbolo žvaigžde – tuo metu jis studijavo Pietų Kalifornijos universitete Los Andžele. 1968 metais vaikinas iškovojo svarbiausią akademinio futbolo apdovanojimą – Heismano trofėjų.

Sėkmė NFL

1969 metais O. J. Simpsonas NFL naujokų biržoje buvo pašauktas pirmuoju numeriu – atsidūrė Bafalo „Bills“ komandos sudėtyje. 1973 metais jis tapo pirmuoju NFL sportininku, per vieną sezoną nubėgusiu 2 tūkst. jardų. 1979 metais jis karjerą profesionaliame sporte baigė, o 1985 metais jo nuopelnai buvo pagerbti NFL Šlovės muziejuje.

Nicole Brown, Orenthalas Jamesas Simpsonas

Iš futbolo aikštės į kino pasaulį

O. J. Simpsonas amerikietišką futbolą galiausiai iškeitė į Holivudą. XX amžiaus 8-ąjį dešimtmetį jis nusifilmavo „Hertz“ reklamose bei keliuose filmuose, tarp kurių „Capricorn One“ ir „The Naked Gun“.
O. J. Simpson ir Nicole Brown

O. J. Simpsonas, jau turėjęs tris vaikus su buvusia žmona Marguerite Whitley, 1985 metais vedė Nicole Brown. Jie susilaukė dviejų vaikų – Sydney ir Justino. 1992 metais O. J. Simpsonas ir Nicole Brown Simpson išsiskyrė.

Siaubinga dviguba žmogžudystė

1994 metų birželio 12 dienos naktį N. Brown Simpson kartu su šeima vakarieniavo viename Los Andželo restoranų, o vėliau grįžo į savo namus tame pačiame mieste. Minėtojo restorano padavėjas Ronas Goldmanas tą patį vakarą užsuko į N. Brown Simpson namus.

O. J. Simpsonas birželio 12 dieną buvo Los Andžele, tačiau vėlų vakarą mįslingai išskrido į Čikagą. Kai kitą dieną grįžo į Los Andželą, jį apklausė policija, tačiau tada jis dar nebuvo sulaikytas.

Baltojo „Bronco“ gaudynės

1994 metų birželio 17 dieną prokurorai nurodė O. J. Simpsonui pasiduoti, tačiau, užuot tai padaręs, jis su bičiuliu sėdo į baltą „Ford Bronco“ – prasidėjo lėtos automobilio gaudynės Pietų Kalifornijos keliais. Gaudynės buvo filmuojamos iš sraigtasparnių, dramą prilipusi prie televizorių ekranų sekė visa Amerika. Galiausiai O. J. Simpsonas pasidavė ir buvo sulaikytas.

Tai tarsi Johno F. Kennedy ir princesės Dianos žūtis: beveik visi pakankamai „seni“ amerikiečiai prisimena, kur buvo tą dieną, kai greitkelyje policija persekiojo baltą O. J. Simpsono „Bronco“.

Ir praėjus daugiau nei 20-čiai metų tai yra vienas žymiausių televizijos vaizdų. Maždaug 95 mln. amerikiečių 1994 metų birželio 17-ąją stebėjo tiesioginę tų nedideliu greičiu vykusių gaudynių transliaciją.

Dar vėliau įvykusį teismo procesą pirmą kartą realiu laiku stebėjo didžiulė tarptautinė auditorija.

Tos dienos įvykiai prasidėjo policijai paskelbus, kad O. J. Simpsonas yra pagrindinis įtariamasis dėl jo buvusios žmonos ir jos draugo nužudymo. Kruvini jų lavonai buvo rasti keturiomis dienomis anksčiau.

Kelios valandos po to policijos pranešimo O. J. Simpsonas buvo pastebėtas važiuojantis 5-uoju greitkeliu netoli Los Andželo, drauge su komandos draugu Alu Cowlingsu. O. J. Simpsonas turėjo ginklą, kuriuo, kaip baiminosi pareigūnai, galėjo nusižudyti. Kai kurios televizijos nutraukė NBA finalus ir tiesiogiai transliavo šią dramą.

„Amerikos kultūroje yra keli momentai, kurie tarsi transformavo tai, kaip vertiname pasaulį, ir aš galvoju, kad tos gaudynės tikrai buvo vienas tokių momentų“, – sakė teisės ekspertas Marcellusas McRae.

„Tai buvo siurrealistiškas spektaklis. Tai buvo beveik šekspyriška. Tai buvo realybės šou“, – sakė jis AFP.

Televizijos žiūrovus ši istorija hipnotizavo, nes tai buvo „ne Holivudas, tai buvo realus gyvenimas ir žmogus, kurį, tiesą sakant, pažinojai“, sakė jis.

„Nesvarbu, kas esi, kokia tavo socialinė ekonominė bazė, (nesvarbu), ar tu vyras, ar moteris, ar juodaodis, ar baltasis, ar ispanakalbis, tave prikaustė tai, kas vyko“, – pridūrė M.McRae.

Nicole Brown Simpson, Ronas Goldmanas

Per tiesioginę televizijos transliaciją buvo matyti dešimtys policijos automobilių, pamažu važiuojančių paskui baltą O. J. Simpsono „Bronco“, ir tūkstančiai smalsuolių, susirinkusių ant tiltų ir šalia to greitkelio pasižiūrėti į visą koloną. Tos gaudynės buvo idealiai tinkamos tiesioginei, nuolatinei televizijos transliacijai, kuri prieš du dešimtmečius dar tik formavosi, sakė Jimas Newtonas, kuris informavo apie tuos įvykius kaip „The Los Angeles Times“ žurnalistas.

Tai istorija apie „dvi žmogžudystes ir garsų vardą“, sukūrusi „labai įtemptą“ situaciją. „Dėmesys ir susidomėjimas augo kelias dienas“, – sakė jis AFP ir pridūrė: „Tai buvo realybės šou pirmtakas“.

Dar daugiau, „Simpsonas iš tiesų skaldė žmones, buvo prieštaringi jausmai“, sakė J. Newtonas ir palygino tai su Michaelo Jacksono procesu dėl vaikų tvirkinimo, kalbant apie debatus ir prieštaringus vertinimus visuomenėje.

„Mano šeima juo žavėjosi. Mes visą dieną buvome namuose, kad pamatytume, ar jis nusižudys, ar pasiduos“, – sakė 29 metų Kyra, dirbanti padavėja viename Holivudo restorane.

Televizininkų sraigtasparniai lydėjo koloną visą kelią iki pat O. J. Simpsono namų vartų, kur jis po kelias valandas trukusių derybų su policija pasidavė.

Orenthalas Jamesas Simpsonas

Nepamirštamas teismas ir stebuklingas išteisinimas

Intensyvus nušvietimas žiniasklaidoje tęsėsi ir per O. J. Simpsono teismo procesą, kuris prasidėjo 1995 metų sausį, truko devynis mėnesius ir buvo pritraukęs daugiau kaip 2 tūkst. žurnalistų iš viso pasaulio.

1995 metais visos Jungtinės Valstijos užgniaužusios kvapą stebėjo, kuo baigsis O. J. Simpsono teismas. Gynybos advokatai tvirtino, kad O. J. Simpsonas buvo apkaltintas neteisingai, tačiau kaltintojai sakė, jog buvęs sportininkas – kontrolę mėgstantis žmogus ir smurtaujantis sutuoktinis, ne kartą pakėlęs ranką prieš N. Brown Simpson.

Kaltintojai taip pat teismui sakė, kad O. J. Simpsono automobilyje ir namuose rasta kraujo. Vieno iš teismo posėdžių metu O. J. Simpsono buvo paprašyta užsimauti pirštines, kurias, kaip spėjama, mūvėjo žudikas, tačiau jos jam netikę.

Gynybos advokatas Johnnie Cocranas prisiekusiems tardamas paskutinį žodį pareiškė: „Jei jos netinka, privalote jį išteisinti“.

1995 metų spalio 3 dieną O. J. Simpsonas buvo išteisintas dėl visų jam mestų kaltinimų. Jis visada teigė esąs nekaltas.

1995 metų spalio 3-iąją, kai buvo paskelbtas verdiktas, 145 mln. žmonių įsijungė transliacijas ir sužinojo, kad jis buvo pripažintas nekaltu dėl visų kaltinimų.

Jo gerbėjai išėjo į gatves švęsti, o kritikai apkaltino prisiekusiuosius ignoravus DNR įrodymus ir atkreipė dėmesį į tai, kad 10 iš 12 prisiekusiųjų buvo afroamerikiečiai, kaip ir pats O. J. Simpsonas.

Prieštaringi vertinimai dėl šios bylos vėl pasigirdo po dvejų metų, kai jam buvo nurodyta sumokėti 33,5 mln. dolerių aukų šeimoms – po civilinio teismo proceso Santa Monikoje netoli Los Andželo.

Prisipažinimas?

Šiemet O. J. Simpsono istorija vėl sugrįžo į Amerikos žiniasklaidos puslapius – kovo mėnesį per televiziją parodytas O. J. Simpsono interviu, kuriame jis kalbėjo apie savo buvusios žmonos N. Brown ir jos draugo R. Goldmano nužudymą, dėl kurio buvo išteisintas.

Kovo 11 d. JAV televizija „Fox News“ parodė 2 val. trukmės laidą „O. J. Simpson: The Lost Confession?“ („O. J. Simpsonas: Dingusi išpažintis?“), kurioje buvęs amerikietiško futbolo Nacionalinės futbolo lygos bėgikas labai tikroviškai pasakojo, kaip visgi galėjo nužudyti tuometinę žmoną ir jos vaikiną, rašo CNN.

Interviu buvo duotas 2006 m., prieš planuojamą sportininko knygos „If I Did It“ („Jeigu aš tai padariau“) leidimą. Jį prieš knygos pasirodymą ėmusi leidybos atstovė Judith Regan prašė sportininko hipotetiškai nupasakoti nusikaltimą, jei jis būtų prie jo prisidėjęs.

Interviu O. J. Simpsonas sakė, kad R. Goldmano jis neatpažino: „Gal teko jį kažkur matyti, bet (tada) neatpažinau.“ Sportininkas minėjo menamą draugą Charlie, kuris esą ėjo kartu pasikalbėti su N. Brown ir padavė jam peilį, kuris tapo žmogžudystės ginklu.

„Tik atsimenu, kad Nicole parkrito ir susižeidė, o tas vaikinas ėmė demonstruoti karatė. O aš pasakiau: „Manai, gali įspirti man į š...ą?“ Pamenu, kaip stvėriau peilį, šitą atsimenu – kad paėmiau iš Charlie peilį, o po to, tiesą sakant, daugiau nieko neatsimenu, tik tai, kad stoviu ten, o aplink visko pilna“, – pasakojo O. J. Simpsonas.

Orenthalo Jameso Simpsono gaudynės

J. Regan paspaudė O. J. Simpsoną: „Ko pilna?“ „Kraujo ir šiaip visko aplink“, – atsakė sportininkas.

Iš pradžių O. J. Simpsonas nenorėjo kalbėti apie žmogžudystes, vėliau visgi kelis kartus palietė šią temą, taip pat pasakojo apie atkarpas, kurias atsimena, apie daugybę kraujo.

„Tikriausiai nusimoviau pirštinę po nužudymo, turint omenyje, kad nusikaltimo vietoje rado pirštinę“, – sakė jis.

Be to, sportininkas pasakojo, kad jam buvo įgrisę tai, kad Nicole dviem vaikams matant parsiveda prastos reputacijos vyrų.

Po interviu įrašymo J. Regan, kuri tuo metu dirbo „News Corp.“ priklausančioje leidykloje „HarperCollins“ sužinojo, kad „Fox News“ planuojant laidą ir baiminantis negatyvios žmonių reakcijos į būsimą knygą, nutarta jos neleisti. Galiausiai J. Regan atleido. Ji padavė leidyklą į teismą, reikalaudama 100 mln. dolerių už šmeižtą. Bylą ji laimėjo, o knygą vėliau išleido kita leidykla.

Kovo 12 d. J. Regan sakė CNN, kad imdama interviu stipriai jaudinosi: „Buvo labai sunku sėdėti ir kalbėti su juo apie dalykus, nereaguoti į tai, ką jis sako, taip, kaip jaučiuosi. Man buvo sunku peržiūrėti interviu. Tai traumuojanti, liūdna, tragiška istorija, kuri, manau, įvairiais būdais paveikė daugelį žmonių.“

R. Goldmano tėvo Fredo advokatas sakė, kad (nužudytojo R. Goldmano) artimieji palankiai vertina sumanymą parodyti interviu su O. J. Simpsonu per televiziją. „Teisingumas aplenkė mūsų šeimą, bet „Fox Entertainment“ suteikė galimybę visiems susidaryti savo nuomonę“, – rašoma pranešime.

Sulaikymas Las Vegase

2007 metais O. J. Simpsonas kartu su grupele ginkluotų vyrų įsiveržė į vieno Las Vegaso viešbučio kambarį, kur esą buvo laikomi iš jo pavogti sporto trofėjai. O. J. Simpsonui buvo pateikti net keli kaltinimai, tarp kurių – įsilaužimu ir apiplėšimu.

Orenthalas Jamesas Simpsonas

Pripažinimas kaltu

2008 metais O. J. Simpsonas buvo pripažintas kaltu dėl apiplėšimo, jam skirta 33 metų laisvės atėmimo bausmė. Kai teisėja Jackie Glass skelbė nuosprendį, ji kaltinamajam pareiškusi: „Per svarstymą dėl paleidimo už užstatą pasakiau sau nežinanti, ar O. J. Simpsonas arogantiškas, ar neišauklėtas, ar ir tas ir tas. Teismo proceso metu supratau, kad teisingas trečiasis atsakymas“.

Štai ką teisėja sakiusi apie nusikaltimą: „Tai nebuvo: ei, atiduokite mano daiktus, noriu atgauti, kas man priklauso“. Tai buvo „Dabar niekas nejuda iš vietos“. Tai buvo agresyvus incidentas. Buvo ištrauktas mažiausiai vienas ginklas. Tikimybė, kad toje patalpoje įvyks šis tas tragiško buvo didžiulė. Kai pasirūpini ginklu ir kartu pasikvieti daugiau žmonių, nes nori pademonstruoti jėgą, negalima kalbėti apie „Ei, atiduokite mano daiktus“. Negaliu ignoruoti fakto, kad toks elgesys rugsėjo 13 dieną buvo neatsargus ir pavojingas. Buvo pažeistas įstatymas“.

Pats O. J. Simpsonas už savo veiksmus atsiprašė žodžiais: „Nežinojau, kad elgiuosi neteisėtai... Man labai gaila... Labai apgailestauju“.

2013 metais O. J. Simpsono prašymas atnaujinti teismo procesą buvo atmestas, tačiau tais pačiais metais dėl dalies kaltinimų, remiantis gero elgesio argumentu, jam buvo suteikta malonė. Nors tada O. J. Simpsonas iš kalėjimo ir nebuvo paleistas į laisvę, po metų visgi stojo prieš malonės suteikimą reguliuojančią tarybą.

Malonė

2017 metų liepą O. J. Simpsono malonės prašymas buvo patenkintas. Anksčiausia įmanoma paleidimo į laisvę data įvardyta 2017 metų spalio 1-oji.

Prieš oficialiai paskelbiant sprendimą, O. J. Simpsonas malonės prašymus nagrinėjančiai tarybai papasakojo savą apiplėšimo versiją: jis atskleidė, kaip „kažkokie vyrukai“ Las Vegase bandė iš jo atimti tai, ką jis įvardijo kaip asmeninius trofėjus.

„Tiesiog į vieną vietą sukrito visos įmanomos nepalankios aplinkybės – visi mes atsidūrėme Las Vegase, suprantate? Aš į Las Vegasą atvykau dalyvauti vestuvėse, o tada sužinojau, kad ten ir mano daiktai“, – pasakojo O. J. Simpsonas.

Vėliau jis tęsė pasakojimą: „Atsakiau, kad žinoma, jog noriu atgauti savo daiktus“. Vienas iš jų man pradėjo vardinti pavardes tų, kurie galėjo būti kambaryje, ir akimirksniu supratau, kad juk tai mano bičiuliai. Suprantate? Vyrukai, padėję man persikraustyti. Padėjo man persikraustyti ir pasisavino dalį mano daiktų“.

„Įėjęs į viešbučio numerį, pamačiau, kad aplinkui buvo vien mano daiktai. Vieninteliai dalykai, kurie nebuvo mano daiktai, buvo dalis beisbolo kamuoliukų. Visiems daviau aiškiai suprasti, kad šie ne mano. Norėjau atgauti savo daiktus, tik juos. Tikrai nenorėjau nieko apvogti. Niekada nebuvau išsitraukęs ginklo ir niekam negrasinau“, – aiškino O. J. Simpsonas

„Per devynerius metus nieko neatsiprašinėjau, neketinu atsiprašinėti ir dabar“, – pabrėžė O. J. Simpsonas.

Paklaustas, ar manęs, jog visi ten buvę daiktai priklauso jam, O. J. Simpsonas atsakė: „Kalifornijos valstijos įstatymai numato, kad tai mano nuosavybė, jie privalėjo man ją grąžinti“, – tvirtino O. J. Simpsonas. Malonės prašymą svarsčiusią tarybą O. J. Simpsonas taip pat stengėsi įtikinti idealiai atitinkantis visas būtinąsias sąlygas: „Nesu iš tų vyrukų, kurių gyvenimas buvo nusikaltimai“. Visus tuos už grotų praleistus devynerius metus O. J. Simpsonas išliko „geras vyrukas“.

„Visada buvau geras vyrukas, tačiau galėjau būti geresnis krikščionis, daviau sau priesaiką tapti geresnis krikščionis“, – teigė O. J. Simpsonas. Jis pasakojo, kas kalėjime išklausė „alternatyvų agresijai“ kursą, ir pareiškė, kad tai geriausias kaliniams prieinamas kursas, nes moko, kaip konfliktus spręsti žodžiais.

Orenthalas Jamesas Simpsonas

Laisvas žmogus

2017 metų spalio 1 dieną septyniasdešimtmetis iš karto po vidurnakčio paliko Lavloko pataisos namus Nevadoje. O. J. Simpsono advokatas Malcolmas LaVergne‘as tada sakė, kad pagaliau į laisvę išėjęs jo klientas „pirmiausia norėtų pasidžiaugti paprastais malonumais, kam neturėjo progos net devynerius metus. Norėtų paskanauti jūros gėrybių, norėtų suvalgyti didkepsnį. Nusipirkti naujausią „iPhone“. Tenori mėgautis paprastais gyvenimo malonumais, ir nori tai daryti Floridoje“. Vienas iš ilgamečių O. J. Simpsono draugų Tomas Scotto „ABC News“ sakė: „Jis tenori vieno labai paprasto dalyko – kuo daugiau laiko praleisti su šeima, draugais ir vaikais. Ir žaisti golfą“. Be to, T. Scotto pridūrė, kad jo bičiulis neketina slapstytis ir dingti iš viešojo gyvenimo.
„Neketiname slapstytis . Jis gyvens taip, kaip gyveno iki tol“, – tvirtino bičiulis.

Dabar O. J. Simpsonas gyvena Las Vegase. Pirmųjų išėjimo į laisvę metinių išvakarėse jis buvo nufotografuotas restorane kartu su draugu. Žurnalistų pakalbintas buvęs sportininkas pareiškė kol kas planų keltis iš Las Vegaso neturįs. „Žinote, kad ir kaip keistai beskambėtų, ėmiau ir pamilau Las Vegasą“, – „DailyMailTV“ pareiškė O. J. Simpsonas.

„Čia gyvena nuostabūs žmonės. Čia manęs aplankyti visada noriai atvyksta vaikai. Jiems labai patinka „Red Rock“, žygiai ir visos kitos pramogos. Tiktai pamilau Las Vegasą“, – sakė O. J. Simpsonas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (52)