9:30 val. prasidėjo antrasis LRT generalinio direktoriaus rinkimų turas. Visi 12 kandidatų abėcėlės tvarka pristatys savo programas ir atsakys į LRT tarybos narių klausimus. Visiems jiems skirta po pusvalandį.

Pirmieji iš kandidatų LRT pasirodė viešosios įstaigos „Kultino“ direktorė Jūratė Černiauskienė ir istorikas, apžvalgininkas Bernardas Gailius.

Tikimasi, kad konkurso rezultatai paaiškės apie 18:30 val.

„Mes laikomės nustatytos tvarkos, kurioje parašyta, kad visi pretendentai turi būti išklausyti tame pačiame tarybos posėdyje. Sulaukėme įvairių siūlymų iš visuomenės dėl viešinimo ir kitų, tačiau mūsų tvarkoje aiškiai parašyta – paskelbta tvarka negali būti keičiama. Šiuo metu tvarkos negalima keisti, kad ir kaip būtų sudėtinga, laikykimės jos“, – DELFI sakė LRT tarybos pirmininkas Žygintas Pečiulis.

Kaip žinoma, ministras pirmininkas Saulius Skvernelis buvo išreiškęs norą, kad konkursas LRT vadovo pareigas būtų atviresnis visuomenei. Premjero atstovas spaudai Tomas Beržinskas tuomet aiškino, kad konkursuose į valstybės tarnybą visada gali dalyvauti stebėtojai, fiksuojami tokių konkursų įrašai. Jis akcentavo, kad visuomenė iš LRT „tikisi aukščiausių atvirumo ir skaidrumo standartų“.

Vis dėlto LRT vadovo rinkimuose stebėtojų nebus.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė antradienį paragino LRT direktorių rinkti atviru balsavimu. Jos patarėjo Mindaugo Lingės teigimu, atviras balsavimas leistų užkirsti kelią intrigoms ir manipuliacijoms.

Žygintas Pečiulis
Tačiau Ž. Pečiulis DELFI antradienį sakė, kad dabar keisti numatytos balsavimo tvarkos jau negalima, mat nelaimėję kandidatai paskui galėtų kreiptis į teismą.

Išklausiusi kandidatus, LRT taryba turėtų diskutuoti, o po diskusijos vyks slaptas balsavimas. Pergalei reikalingi bent 7 balsai iš 12.

Nė vienam iš pretendentų nesurinkus daugiau nei pusės visų LRT tarybos narių balsų, tame pačiame LRT tarybos posėdyje skelbiamas pakartotinis slaptas balsavimas dėl dviejų daugiausiai balsų surinkusių pretendentų. Jeigu keli pretendentai surenka vienodą didžiausią balsų skaičių, pakartotinai slaptai balsuojama dėl šių kandidatų. Jeigu antrojo balsavimo metu nėra nustatomas laimėtojas, artimiausiame LRT tarybos posėdyje yra priimamas sprendimas dėl naujo konkurso skelbimo. Tokiu atveju LRT taryba paveda LRT generalinio direktoriaus pareigas einančiam arba kitam asmeniui laikinai eiti LRT generalinio direktoriaus pareigas iki naujo generalinio direktoriaus paskyrimo.

Kandidatai į LRT vadovus:

Monika Garbačiauskaitė-Budrienė, politikos apžvalgininkė, ilgametė DELFI vyriausioji redaktorė
Audrius Siaurusevičius, dabartinis LRT vadovas
Artūras Račas, buvęs agentūros BNS vyriausiasis redaktorius
Aldaras Stonys, LRT darbuotojas
Bernardas Gailius, istorikas, konservatorių partijos narys
Arūnas Valinskas, TV laidų vedėjas, buvęs Seimo pirmininkas
Justas Senapėdis, LRT darbuotojas
Zigmas Vaišvila, signataras
Kristupas Krivickas, TV laidų prodiuseris, Lietuvos centro partijos narys.

Likę trys pretendentai pasinaudojo įstatymų numatyta galimybe ir viešai skelbti pavardžių nesutiko. Tačiau portalas vz.lt paskelbė, kad trys slaptieji kandidatai yra Kultūros ministerijos kancleris Laimonas Ubavičius, teisininkas Liudvikas Ragauskis ir viešosios įstaigos „Kultino“ direktorė Jūratė Černiauskienė.

LRT tarybai priklauso dailėtyrininkė Jolita Jablonskienė, poetas, eseistas, vertėjas Kornelijus Platelis, Kauno arkivyskupijos atstovas spaudai Darius Chmieliauskas, žurnalistas, rašytojas Liudvikas Gadeikis, signataras Vytautas Plečkaitis, dailininkas Raimondas Savickas, teisininkė Giedrė Lastauskienė, žurnalistė Dalia Kutraitė Giedraitienė, Vilniaus universiteto profesorė Vilija Targamadzė, teisininkas Andrius Puksas, Mykolo Romerio universiteto profesorius Darijus Beinoravičius.

Tarybai vadovauja Vilniaus universiteto profesorius Ž. Pečiulis.

DELFI primena, kad rinkimai į LRT vadovus vyksta Seimui atliekant parlamentinį LRT ūkinės, finansinės ir vadybinės veiklos tyrimą.

Prezidentės Dalios Grybauskaitės patarėjas Mindaugas Lingė, kalbėdamas apie nacionalinio transliuotojo LRT konkursą, yra pareiškęs, kad dviejų kadencijų vadovams viešajame sektoriuje pakanka.