Lietuvių gauja įkliuvo neplanuotai – britų teisėsauga sekė visai ne juos, o su narkotikų prekyba siejamą Bostono gyventoją Jake’ą Louthą. Tuomet ir pastebėta, kad jis gali turėti įtartinų ryšių su lietuviais iš Bostono, Peterboro ir Londono.

Dar 2016 metų pavasarį brito namuose aptikta kokaino ir didelis kiekis kitų kvaišalų, o tos pačios operacijos metu Jonas Daugintis ir Arnoldas Cvetkovas sulaikyti važiuojantys automobiliu, kuriame rasta 14 tūkst. svarų sterlingų grynaisiais.

Tęsiant tyrimą atliktos kratos, jų metu rasta dar daugiau narkotikų bei dešimtys tūkstančių svarų sterlingų grynaisiais.

Vėliau įtariamieji buvo paleisti. Jie toliau tęsė savo nešvarią veiklą: nustatyta, kad J. Louthui viename Bostono viešbutyje narkotikų siuntą paliko lietuvių gaujos vadeiva Donatas Liumas, kuris buvo sulaikytas Peterbore.

Įtariamieji vėl atsidūrė už grotų, o tuomet ėmė aiškėti dar įdomesni dalykai: D. Liumo nešiojamajame kompiuteryje rasta informacija atskleidė, kad gauja iš asmenų Kinijoje pirko retai aptinkamą medžiagą, iš kurios gaminami narkotikai, turintys panašų poveikį kaip ir ekstazis ar amfetaminas.

Už šią medžiagą skirtingi asmenys iš skirtingų vietų (Bostonas, Peterboras, Londonas, Slyfordas) atsiskaitydavo tarptautiniais pinigų pervedimais, tam išleista apie 40 tūkst. svarų.

Ši schema paaiškėjo, kai vienas iš pavedimą atlikusių asmenų – Rimantas Zigaras – telefonu nusiuntė čekio kopiją D. Liumui.

Kinijos laboratorijose pagaminta žaliava narkotikams į Jungtinę Karalystę (JK) atkeliaudavo supakuota į paketus, sveriančius nuo 200 gramų iki kilogramo, adresatai taip pat buvo įvairūs.

Pavyzdžiui, Stanstedo oro uoste sulaikyta kilogramą sverianti siunta turėjo būti pristatyta asmenims, susijusiems su J. Dauginčiu ir A. Cvetkovu.

Gaujos nariai neigė tarpusavio sąsajas, tačiau tai, kad visi į šią veiklą įsitraukę asmenys yra susiję, įrodė nešiojamųjų kompiuterių ir telefonų ekspertizės.

„Tyrimas buvo sudėtingas. Mums iki šiol buvo nežinoma medžiaga, kurios didelius kiekius radome pas įtariamuosius. Ji vadinama TH-PVP ir yra gaminama svetur, pėdsakai mus atvedė į Kiniją“, – sakė detektyvas seržantas Ianas Brookesas.

„Proveržis tyrime įvyko, kai aptikome duomenis įtariamųjų kompiuteriuose. Jie padėjo įrodyti, kas ir iš kur šią medžiagą perka“, – papildė kolegą detektyvas konsteblis Nickas Hakesas.

Manoma, kad lietuviai organizavo apie 25 kilogramų šios medžiagos įvežimą į JK.

Linkolno karūnos teismas paskyrė gana griežtas bausmes gaujos nariams: J. Louthui (35 m., Bostonas) – laisvės atėmimas 7 metams ir 8 mėnesiams; A. Cvetkovui (30 m., Bostonas) ir J. Dauginčiui (21 m., Bostonas) – laisvės atėmimas 7 metams ir 4 mėnesiams; D. Liumui (29 m., Peterboras) – laisvės atėmimas 11 metų; R. Zigarui (34 m., Londonas) – laisvės atėmimas 6 metams ir 6 mėnesiams; Justinai Kulpytei (26 m. Londonas, R. Zigaro draugė) – laisvės apribojimas 15 mėnesių; Giedrei Vaitkutei (26 m., Peterboras, D. Liumo draugė) – laisvės apribojimas 2 metams; Ignui Nikontui (25 m., Peterboras) – laisvės atėmimas 5 metams.