Kartu su keliais kitais žmonėmis jis vadovauja įkurtai įmonei „Neuralink“.

2016 m. gruodžio 21 d. žurnalas „Forbes“ paskelbė, kad E. Muskas yra 21-oje vietoje įtakingiausių pasaulio žmonių sąraše. O šių metų vasarį „Forbes“ paskelbė, kad jo turtas vertinamas 20,8 mlrd. dolerių, o jis yra 53-ioje turtingiausių pasaulio žmonių sąrašo vietoje.

Pretorijoje gimęs E. Muskas jau būdamas dvylikos metų pats ėmė mokytis programuoti. Septyniolikos jis persikėlė į Kanadą ir pradėjo studijuoti Karalienės universitete. Po dvejų metų perėjo į Pensilvanijos universitetą, Whartono mokykloje įgijo ekonomisto laipsnį, o Humanitarinių ir tiksliųjų mokslų koledže – medžiagotyros specialisto laipsnį.

1995 m. Stanfordo universitete ėmė studijuoti taikomosios fizikos ir medžiagotyros doktorantūroje, tačiau po dvejų metų studijas metė ir ėmėsi verslo. Vėliau kartu su kitais asmenimis įkūrė internetinę programinės įrangos kompanija „Zip2“, kurią 1999 m. už 340 mln. JAV dolerių įsigijo „Compaq“.

Po „Zip2“ pardavimo E. Muskas įkūrė internetinę mokėjimų kompaniją „X.com“, kuri 2000 m. susijungė su „Confinity“ ir vėliau virto „PayPal“. Pastarąją 2002 m. už 1,5 mlrd. JAV dolerių nusipirko „eBay“.
2002 m. gegužę E. Muskas įsteigė kosmoso technologijų ir kosminio transportavimo paslaugų kompaniją. Jis yra jos vadovas. Kartu su kitais asmenimis 2003 m. E. Muskas įkūrė elektromobilių gamybos kompaniją „Tesla“ bei saulės baterijų gamybos bendrovę. Jis – šių kompanijų vadovas ir produktų kūrėjas.

2006 m. jis įkvėpė įkurti saulės energijos paslaugų kompaniją „SolarCity“, kuri dabar yra „Tesla“ antrinė bendrovė. Šioje bendrovėje jis eina valdybos pirmininko pareigas.

2015 m. E. Muskas kartu su kitais asmenimis įkūrė nepelno mokslinių tyrimų kompaniją „OpenAI“, siekiančią skatinti draugišką dirbtinį intelektą. 2016 m. liepą kartu su keliais bendraminčiais įkūrė neurotechnologijų kompaniją „Neuralink“, kuri nori sukurti žmogaus smegenų ir kompiuterių sąsajas. Jis yra šios kompanijos vadovas.
2016 m. gruodį E. Muskas įkūrė infrastruktūros ir tunelių statybos kompaniją „The Boring Company“.

Be pagrindinių savo verslų E. Muskas taip pat siekia sukurti greitaeigę transportavimo sistemą „Hyperloop“, taip pat pasiūlė vertikaliai pakylančių ir nusileidžiančių elektrinių lėktuvų idėją. E. Muskas yra sakęs, kad „SpaceX“, „Tesla“ ir „SolarCity“ tikslas – pakeisti pasaulį ir žmoniją. Jo tikslas – sumažinti klimato atšilimą, tvariai gaminant ir naudojant energiją, taip pat – sumažinti „žmonijos išnykimo riziką“ ir įkurti žmonių koloniją Marse.

Asmeninis gyvenimas: tą pačią moterį vedė dukart

E. Muskas susipažino su savo pirmąja žmona, kanadiečių rašytoja Justine Wilson, kai jie abu studijavo Karalienės universitete Ontarijyje. 2000 m. jiedu susituokė, o 2008 m. ėmė gyventi atskirai.

Šeimos gyvenime būta tragedijų: pirmasis poros sūnus Nevada Alexanderis Muskas mirė dėl staigaus kūdikių mirties sindromo, kai jam buvo dešimt savaičių. Vėliau dirbtinio apvaisinimo būdu pora 2004 m. susilaukė dvynių, o 2006 m. – trynukų. Jie dalijasi savo penkių sūnų globa.

2008 m. E. Muskas pradėjo susitikinėti su anglų aktore Talulah Riley, 2010 m. ją vedė. 2012 m. sausį E. Muskas pranešė, kad nutraukia ketverių metų santuoką su T. Riley, socialiniame tinklalapyje „Twitter“ jis jai parašė: „Tai buvo nuostabūs ketveri metai. Visuomet tave mylėsiu. Vieną dieną padarysi ką nors labai laimingą“.

2013 m. liepą E. Muskas ir T. Riley vėl susituokė. 2014 m. gruodį E. Muskas pateikė skyrybų prašymą, tačiau vėliau jį atsiėmė. 2016 m. kovą žiniasklaida pranešė, kad skyrybų procesas vėl buvo pradėtas – šį kartą T. Riley panoro skirtis. Skyrybų procesas buvo baigtas 2016 m. pabaigoje.

2016 m. E. Muskas pradėjo susitikinėti su amerikiečių aktorė Amber Heard, tačiau po metų pora išsiskyrė dėl nesuderinamų darbotvarkių. Vėliau vėl atnaujino santykius.

2017 m. birželį E. Muskas sukėlė ažiotažą tviteryje, parašęs, kad kartu vartoja raminamąjį ir migdomąjį vaistą bei alkoholį.

Kaip atrodo milijardieriaus diena?

E. Muskas – sumanus verslininkas. „Tesla“ ir „SpaceX“ įkūrėjas visą darbo savaitę praleidžia šiose dviejose kompanijose, sugeba papietauti per penkias minutes, o siekdamas didesnio našumo neatsiliepia telefonu.

Nieko stebėtino, kad jo kasdienis gyvenimas yra įtemptas. Remdamasis jo interviu „The Business Insider“ pamėgino apibendrinti, kaip atrodo eilinė šio verslininko ir novatoriaus diena.

E. Muskas keliasi maždaug septintą valandą. Jis pats yra sakęs, kad įprastai miega šešias valandas. E. Muskas dažniausiai nepusryčiauja, bet kartais sulėtina tempą ir išgeria kavos bei suvalgo omleto.

Vienas dalykas, kurio jis niekada nepraleidžia, yra dušas. Kartą jis sakė „Reddit“, kad tai – svarbiausias jo kasdienis ritualas.

Savo darbo dienos E. Muskas „skaldo“ į penkių minučių serijas. Žinoma, kad jis dirba 85–100 valandų per savaitę, iš kurių 80 proc. skiria inžineriniams ir projektavimo darbams.

Nė viena diena E. Muskui nėra tokia pati. Pirmadieniai ir penktadieniai skirti bendrovei „SpaceX“ Los Andžele, o antradienius, trečiadienius ir ketvirtadienius jis leidžia bendrovėje „Tesla“ San Franciske.

„Quartz“ paskaičiavo, kad E. Muskas bendrovėje „Tesla“ praleidžia vidutiniškai 42 valandas per savaitę, o bendrovei „SpaceX“ skiria 40 valandų. Verslininkas taip pat yra sakęs, kad įprastai pusdienį skiria dirbtinio intelekto nepelno siekiančiai organizacijai „OpenAI“.

Savaitgaliai taip pat užimti. Sekmadieniais jis keliauja arba ilsisi savo namuose Bel Aire. O šeštadieniais jis arba dirba „SpaceX“, arba leidžia laiką su savo penkiais sūnumis.

Apie vaikus jis yra sakęs: „Esu atradęs, kad galiu būti su jais ir tuo pačiu metu rašyti elektroninius laiškus. Galiu būti su jais ir tuo pat metu dirbti ... Jeigu negalėčiau, negalėčiau nudirbti savo darbų“.

Sydney is such a beautiful city

A post shared by Elon Musk (@elonmusk) on May 29, 2017 at 8:52pm PDT

Keli darbai vienu metu yra labai svarbi E. Musko strategijos dalis, kaip ir ilgos darbo valandos. Kad galėtų taip dirbti, jis beveik neatsakinėja į telefono skambučius. Be to, jis naudojasi jo savininko „neišduodančiu“ elektroninio pašto adresu, kad žmonės nesiuntinėtų jam laiškų.

E. Muskas labai mažai skiria laiko valgymui. Įprastai jis papietauja kokio nors susitikimo metu ir sugeba pavalgyti per penkias minutes.
Daugiausia kalorijų jis „susirenka“ dienos pabaigoje. „Per verslo vakarienes aš veikiausiai valgau per daug“, – leidiniui „Auto Bild“ yra sakęs jis.

CBS televizija yra skelbusi, kad jam patinka prancūzų virtuvė, kepsniai ant laužo.

Kad palaikytų gerą formą, E. Muskas kartą ar du per savaitę eina į sporto salę.

Nepaisant įtempto gyvenimo, E. Muskas randa laiko knygoms. Jam patinka ne tik „Žiedų valdovo“ serija, bet ir garsių išradėjų biografijos.

Beje, E. Muskas moka ir kaip reikiant pašėlti. Tarp jau legendomis tapusių jo surengtų vakarėlių buvo ir puota vienoje pilyje Anglijoje, virtusi tikru slėpynių žaidimu. Kito vakarėlio metu peilių metikas sprogdino E. Musko tarp kojų laikomus balionus.

Po sunkios darbo dienos grįžęs namo E. Muskas eina miegoti tik pirmą valandą nakties. Tai, kad jis eina gulti taip vėlai, tikrai nestebina. Juk šis žmogus siekia pakeisti mūsų transporto sistemą ir nuskraidinti žmones į Marsą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)