Kiekvienais metais sakurų žydėjimo laikotarpis tęsiasi ne ilgiau kaip savaitę, tačiau pietinėje Japonijos dalyje jis prasideda kiek anksčiau nei šiaurinėje.

Iš viso nuo pirmųjų medelių žydėjimo pradžios iki paskutinių žiedų šiaurėje nukritimo praeina maždaug mėnuo.

Šiuo metu Japonijos gyventojai mėgsta eiti į parkus, kiemus ir netgi kapines, kad praleistų šiek tiek laiko po žydinčiomis sakuromis.

Japonijoje sakurų žydėjimo sezonas dažnai švenčiamas triukšmingais, alkoholiu aplaistomais vakarėliais; jis pritraukia gausybę turistų iš viso pasaulio, tačiau šis pavasario pradžią žymintis įvykis oficialiu tampa tik tada, kai tai paskelbia inspektoriai.

Japonijoje sakurų žydėjimo pradžia – itin svarbi. Milijonai japonų švenčia metų laikų pasikeitimą žymintį įvykį, kai medžiai apsipila baltais ir rožiniais žiedais.

Ši žydėjimo šventė ateina, kai Japonijoje prasideda nauji verslo metai. Tada daugelis universitetų absolventų gauna pirmuosius darbus, o jų vyresni kolegos pereina į naujas pareigas. Japonijos kultūroje labai vertinami šie tobuli, bet trapūs žiedai, kurių trumpalaikiškumas – jie žydi vos savaitę – laikomas priminimu apie gyvenimo trapumą.

Atskirose vietovėse sakurų žydėjimas oficialiai paskelbiamas, kai ant stebimo medžio pražysta keli žiedai. Pirmosios sakuros pražysta kovą pietinėje Kiūšiū saloje, o žydėjimas tęsiasi iki gegužės, kai vyšnių medžiai pražysta šiauriausioje Hokaido saloje.

Inspektoriai medžius tikrina kartą per dieną, tačiau pradėjus sprogti pumpurams medžiai tikrinami dukart per dieną.

Informacija apie tai, kur yra medis indikatorius, yra griežtai saugoma, kad būtų išvengta pokštų.

Japonijos meteorologijos agentūra stebi sakuras nuo 1953 metų, tačiau moksliškai nustatyti, kada jos pražys, vis dar sunku. Smarkios liūtys gali pažeisti trapius žiedus, o dėl užslinkusių šaltų orų sakuros kartais ima žydėti vėliau. Taip nutikus, turistams ir vietiniams, suplanavusiems keliones į Tokiją maždaug tuo metu, kai turi žydėti sakuros, belieka tik graužti nagus.

Tuo metu Tokijo parkuose jau pilna žmonių: draugai, artimieji ir kolegos stengiasi užimti geriausias vietas, ant žolės tiesia plastikinius patiesalus ir pradeda ilgus vakarėlius po rožiniais žiedais pasipuošusiais medžiais.