Jūs norite pirmalaikių rinkimų? Puiku. Aš nieko prieš. Tik tai reiškia, kad norite dar daugiau valstiečių Seime.


Jam džiugu, kad Vilniaus žmonių tiek susirinko. Ir tarsi leido suprasti, kad vienintelis valstiečių sprendimas, kuris galėtų neraminti minią – suprask, jaunus žmones, tokius piemenis vis dar – alkoholio pardavimo draudimas niolikmečiams. Betgi viskas jūsų ateičiai, mielieji.


Viktorui Pranckiečiui, Seimo Pirmininkui gėda dėl Gretos Kildišienės? Na, jei jam gėda, tai V.Pranckiečio niekas nelaiko per prievartą. Visada rasis, kuo jį pakeisti. Ištikimųjų dar ilgos gretos.


Trūksta politinės patirties V. Pranckiečiui, konstatavo R.Karbauskis. Ir tikrai jos trūksta. Jokios šypsenos Seimo Pirmininkas miniai neišspaudė. Jaudinosi. Pyko. Viduje niršo. Ir pripažino visas kaltes. Kur tai matyta? Dabar visi volios ne tai, kad opozicija iš desperacijos, negalėdama pamušti valstiečių buldozerio, inicijuoja pirmalaikius rinkimus. Dabar visi aiškinsis, kas vyksta pas valstiečius.


Bet patyręs R.Karbauskis primetė visiems, ką reikia kalbėti. Ir išėjo ne mažiau triumfuodamas iš mitingo nei Mindaugas Bastys - iš Seimo.


Jūs pažiūrėkite į R.Karbauskio veidą ir valiūkišką šypsnį, kai jis taria „Vilniaus žmonės“. Jam į atlapus puola Eugenijus Gentvilas iš Liberalų sąjūdžio, kad ne, Ramūnai, tu norėtumei, kad čia būtų Vilniaus žmonės, bet čia žmonės iš visos Lietuvos. O ir organizatoriai puikiai pasiruošę - turi parūpinę kalbėtojų iš minios, kurie tikrai ne iš Vilniaus.

Viktorui Pranckiečiui, Seimo Pirmininkui gėda dėl Gretos Kildišienės? Na, jei jam gėda, tai V.Pranckiečio niekas nelaiko per prievartą. Visada rasis, kuo jį pakeisti. Ištikimųjų dar ilgos gretos.


Ir ką? Koks gi skirtumas, iš kur žmonės atvažiavo, jei šie žmonės ir taip greičiausiai niekada nebalsavo už valstiečius ir niekada nebalsuotų?


R.Karbauskio veide neblėso šypsena, nes jis puikiai žinojo ir žino, kad jį nušvilpinėja ne jo rinkėjai. Ir „gėda gėda“ skanduoja ne jo rinkėjai. Jie niekada jais nebuvo. Ir jam visai nėra ko jų bijoti. R.Karbauskis savo rinkėjus žino. Ir jo rinkėjai greičiausiai nė nežinojo, kad toks mitingas Vilniuje prie Seimo vyksta. O jei ir žinojo, tai greičiausiai jo nestebėjo. O jei stebėjo, kas vyksta, tai laikė tvirai kumštelius suspaudę, siųsdami prakeiksmus tikrai ne jam, o visiems, kurie sėdėjo aplink jį.


Taip, R.Karbauskio populiarumas gal ir krenta. Pasitikėjimas juo frakcijoje eižėja. Yra rimtų signalų, kad vienas po kito ultimatumais svaidosi įtakingi frakcijos šulai.


Bet mes nepasikabinkime kaip be televizoriaus, interneto ir kitų civilizacijos dovanų kokiame ekologiškame vienkiemyje gyvenantys hipiai ant idėjos, kad frakcija, o visų pirma S.Skvernelis atsuks nugarą R.Karbauskiui nenumaldomai artėjant kitų metų rinkimams. Ir nepasikabinkime ant tos pirmalaikių rinkimų idėjos, tikėdamiesi, kad jei jie įvyktų, mes gautume aukštesnės prabos Seimą.


Iš kur tokios svajukų dramblionės?


Šis Seimas, kaip ir bet kuris, yra mūsų visuomenės kopija. Tobulas pjūvis ar veidrodis - kaip pasakysi, taip nepagadinsi. Pasižiūri į Seimą ir matai Lietuvą. Lengva mylėti iščiustytus prospektus ir ginčytis dėl akyse skylančių naujos Lukiškių aikštės plytelių, kurios gadina progresyvaus miesto su progresyviais gyventojais įvaizdį. Ir labai sunku mylėti tokią Lietuvą, kokia ji yra ir kurios atspindį matome Seime.

Jūs pažiūrėkite į R.Karbauskio veidą ir valiūkišką šypsnį, kai jis taria „Vilniaus žmonės“. Jam į atlapus puola Eugenijus Gentvilas iš Liberalų sąjūdžio, kad ne, Ramūnai, tu norėtumei, kad čia būtų Vilniaus žmonės, bet čia žmonės iš visos Lietuvos.


Opozicija velka sunkią istorinę savo klaidų, korupcijos ir nepadarytų reformų naštą, nes net ir po trijų metų valstiečiai dar galės durti it durklu skaudžiausion vieton, kad mes keičiame sistemą, kurią ankstesni valdantieji kūrė keliasdešimt metų. Šita našta kai kuriems ilgame kelyje į valdžią per sunki tapo pirmaisiais metais ir žalias jaunimėlis demotyvavosi jau ne tik Liberalų sąjūdyje, bet ir pas konservatorius.


Opozicija it ta mūsų Lietuva, panirusi tapatybės krizėje, kai nežino, kuris reklaminis klipukas geriausiai atspindi jos kryptį.


O dauguma...o dauguma, kaip ir visos daugumos. Seimas kažkada Akademinės etikos kontrolieriumi paskyrė Vigilijų Sadauską, kuris taip ir nesugebėjo per laiką, skirtą pasiteisinimui, pasakyti teisingo pavadinimo tos žiniasklaidos priemonės, kurią kaltina dėl jį užgriuvusio dėmesio ir atstatydinimo. Jo visas pasiaiškinimas buvo toks netikėtas stereotipinio antisemito atsivėrimas visame gražume, kad buvo sunku suprasti, kaip šis žmogus apskritai pateko į tokias pareigas. Bet Seime jis sulaukė ne tik Petro Gražulio palaikymo. Jo stiprybe gintis, suprask, tokia tema, žavėjosi veikėjai net iš kelių frakcijų. Bet juk tai – taip pat Lietuva.


Net šiek tiek graudžiai juokinga, kad V.Sadauskas tokiu pat slaptu balsavimu, tik be didesnio ažiotažo, buvo atleistas 77 Seimo narių balsų dauguma. Už Mindaugo Basčio apkaltą Seimui, sulaužius priesaiką, pavyko surinkti vos 72.


O gal net nereikia viso Seimo, gal užtektų vien tik valstiečių frakcijos pjūvio Lietuvos replikai išvysti?
Dainius Kepenis, kuriam dar vis kyla klausimų apie partizanus ir Arūnas Gumuliauskas, istorikas, kuris turėtų keistai jaustis, kai tarp valstiečių įsiplieskia kokia istorinė diskusija. Mindaugas Puidokas, kuris iškart po mitingo pasveikino savo lyderį kaip didvyrį, sėkmingai demaskavusį didžiausių priešų, konservatorių, destrukcinius antivalstybinius veiksmus. Ir Stasys Jakeliūnas, vis dar bandantis įtikinti save, nors jau kitų neįtikina, kad ši dvigalvė hidra neišsisėmė ir tuo tuoj...tuoj tuoj pasaulį išvys jos kūdikis – mokesčių reforma.


R.Karbauskio aplinkoje ir tarp frakcijos narių yra daug fanatikų, kurie savo paskyrose socialiniuose tinkluose remiasi tokiais šaltiniais, kuriuos atsiverti ir net lošteli iš nuostabos. Naujausias jų produktas – portalas, kuriam vadovauja moteris, visuomenei žinoma tik dėl žiniasklaidoje aprašytos jos šeimos dramos ir psichoterapeutas, diplomuotas hipnoterapeutas, internetinėje erdvėje save pristatantis M. G. Maksimaliečio pseudonimu. Savame portale Maksimalietis padaro interviu su savimi, ir net savęs paklausia, o kodėl visa informacija portale yra labai palanki Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungai. Ir atsako – nes tai vienintelė partija, kuri „darbais diegia blaivybę, sveikatingumą bei sąmoningumą mūsų visuomenėje“.


Ir štai po tokių Maksimaliečio pareiškimų tada dar apie tuos tris, pagrindinius, taip pat keliais žodžiais.

Net šiek tiek graudžiai juokinga, kad V.Sadauskas tokiu pat slaptu balsavimu, tik be didesnio ažiotažo, buvo atleistas 77 Seimo narių balsų dauguma. Už Mindaugo Basčio apkaltą Seimui, sulaužius priesaiką, pavyko surinkti vos 72.


Dviveidis, nesąžiningas, daug paslapčių per gyvenimą užkasęs dideliu kiekiu pinigų, bet moraliniais imperatyvais nuolat visus badantis verslininkas. Naivus inteligentas, iškritęs iš aktinidijų krūmo, kurio jautriausia vieta - garbėtroškos nervas. Užteko jam pasakyti, kad, ei, žmogau, jau tau laikas iš akademijos į politiką, tu daugiau vertas. Ir gudrus sistemos lapinas, konformistas, kuris visada ten, kur yra naudinga.


Juk todėl premjero Sauliaus Skvernelio mitinge prie Seimo nebuvo. Jei premjeras būtų turėjęs bent menkiausią viltį, jog jo nenušvilps, o atvirkščiai – sutiks plojimais, S.Skvernelis būtų atšaukęs visus savo renginius ir atvykęs bent kelioms minutėms pasidžiaugti šlove.


Bet bailių juk irgi Lietuvoje pilna, kaip ir kitų personažų. Kasdien gatvėje. Darbe. Tarp kaimynų. Ir labai daug tokių, kuriems jūsų mitingai nusišvilpt. Čia tik Vilniuje „Naisių vasarą“ sužiūrėjo praėjus po rinkimų metams. R.Karbauskio rinkėjai ją žiūrėjo aštuonerius metus, kol Vilniaus elitas dalijosi gerą tarpusavyje taip aistringai, jog pamiršo, kad yra ir kita pusė Lietuvos. Daug metų R.Karbauskis autobusais vežiojo savo rinkėjus į nemokamas pramogas ir jis labai gerai žino, kad jo baudžiauninkai jo nekeis į jokius Vilniaus ponus. O su Kauno ponu jau sutarta.