2002 metų spalio 23 dieną keturiasdešimt ginkluotų teroristų užgrobė Dubrovskos Maskvos kultūros namus ir paėmė įkaitais ten buvusius žmones. Jie užminavo salę ir ilgiau nei dvi paras ten pralaikė 916 miuziklo „Nord-Ost“ žiūrovų. Teroristai reikalavo iš Čečėnijos išvesti Rusijos karius, rašo lenta.ru.

„Jie planavo į autobusą susodinti įkaitų, įvažiuoti į Raudonąją aikštę ir ten, pačioje Raudonojoje aikštėje, įkaitus sušaudyti, o lavonus išmesti tiesiai į gatvę. Tokiu būdu jie tikėjosi paspausti tiek šalies valdžią, tiek specialiąsias tarnybas. Žinoma, mes negalėjome leisti, kad taip nutiktų“, – pareiškė jis. Rusijos prezidentas patikino, kad sprendimą šturmuoti pastatą jis priėmė vienas pats.

Po trijų dienų įkaitai per specialiąją operaciją buvo išlaisvinti, o teroristai neutralizuoti. Teroristinio išpuolio aukomis tapo 130 žmonių, tarp jų – 10 vaikų. 125 žuvo per šturmą, penkis nukovė teroristai.

Tiksli įkaitų mirties priežastis nenustatyta ir po šiai dienai. Remiantis viena iš versijų, jie galėjo mirti nuo migdančių dujų, kurias specialiosios pajėgos panaudojo per šturmą – jie galėjo mirti laiku nesulaukę medikų pagalbos.

Po tragedijos V. Putinas viešai atsiprašė aukų artimųjų. „Mes nesugebėjome išgelbėti visų. Atleiskite. Žuvusiųjų atmintis privalo mus suvienyti“, – tada kalbėjo V. Putinas.