Apie abiejų politikų dalyvavimą patvirtinta DELFI.

„Tėvas prašė perduot Andriui Tapinui apgailestavimą, kad negalės dalyvauti šios dienos mitinge; taip pat palinkėjimą, kad rastųsi naujas žmoniškumo ir padorumo Sąjūdis, prižiūrintis valdžią“, – feisbuke ketvirtadienį pranešė Vytautas V. Landsbergis.

Protestą inicijuoja Laisvės TV, atsižvelgdama į balsavimo dėl Seimo nario Mindaugo Basčio mandato panaikinimo rezultatus.

DELFI primena, kad antradienį per Seime vykusį slaptą balsavimą už tai, kad M. Bastys būtų pašalintas iš Seimo, balsavo 72 parlamentarai, 21 buvo prieš, 24 Seimo nariai susilaikė, 11 balsavimo bilietų buvo sugadinta.

Tam, kad mandatas būtų panaikintas, už turėjo balsuoti ne mažiau kaip 85 Seimo nariai. Taigi parlamentarai nepalaikė praėjusių metų gruodžio 22 d. Konstitucinio Teismo (KT) išvados, kurioje konstatuota, kad M. Bastys sulaužė priesaiką ir šiurkščiai pažeidė Konstituciją, nuslėpęs savo ryšius su buvusiu KGB darbuotoju Piotru Vojeika. Tiesa, trečiadienį M. Bastys pranešė iš Seimo pasitraukiantis savo noru.

Nori priminti priesaiką

„Mūsų išrinktas Seimas peržengia vieną ribą po kitos. Bet ši diena – ypač gėdinga. Pamynęs Konstitucinio teismo sprendimą, bailiai pasislėpęs po slaptu balsavimu Seimas galutinai diskreditavo save kaip instituciją, galinčią valdyti šitą valstybę.

„Aš kaltinu“ – atvirame laiške Prancūzijos prezidentui 1898 metais rašė žymusis Emilis Zola. Mes, laisvos Lietuvos valstybės piliečiai, šiandien sakome: „Mes kaltinam!“

Nenuleiskime galvų, nenudurkime akių ir nedūlinkime į šešėlį! Kovo 15 dieną 16 valandą ateikime į protestą Nepriklausomybės aikštėje prie Seimo ir garsiai pasakykime: „Mes kaltinam!“

Iškėlę galvas, garsiai ir drąsiai pasakykime šitam Seimui – jūs davėte priesaiką tarnauti Tėvynei, demokratijai ir žmonių gerovei. Mes kaltinam, kad jūs ją pamiršote! Visi, kuriems svarbu, kokioje Lietuvoje gyvensime mes, mūsų vaikai ir anūkai. Visi, nepriklausomai nuo to, kokią religiją išpažįstate, kokiai partijai priklausote, kur dirbate ar studijuojate. Visi, kurie nori ir gali pasakyti #ValstybėEsuAš“, – rašoma kvietime į piketą.

Susidomėjo daugiau nei 36 tūkst. žmonių

Trečiadienį Vilniaus savivaldybės vicemeras, socialdemokratų partijos pirmininkas Gintautas Paluckas patvirtino, kad leidimas mitinguoti yra suteikiamas.

„Taip jau susiklostė, kad šiandien vaduoju Vilniaus merą, tai leidimą rytojaus mitingui prie Seimo duosim. Nors, akivaizdu, kad ir be leidimo jis įvyktų“, – savo feisbuko paskyroje pripažino G. Paluckas.

Apie savo dalyvavimą proteste feisbuke patvirtino 8,9 tūkst. žmonių, dar 27 tūkst. vartotojų pripažino renginiu susidomėję.

Nors M. Basčiui pasitraukus iš Seimo atsirado dvejojančių piketo prasme, Andrius Tapinas organizuojamą iniciatyvą vadina pilietiškumo pamoka.

„Bastys out! Ar tai reiškia, kad dar neįvykęs protestas savo pasiekė ir netenka prasmės? O, ne! Mes kaltinam Seimą, kuris priėmė tokį sprendimą ir dabar suka uodegas. Mes pateiksim reikalavimus, kad Seimas dirbtų skaidriau, kad baigtų diskredituoti save žmonių akyse ir skęsti partinėse intrigose, – užtikrino savo feisbuko paskyroje jis.