Ir būtent tas momentas, o ne nuotaka su krinolinais ar žvalus modelių maršas, yra finalinė bet kokio pasirodymo gaida. Drebantis kaip mokinukas per egzaminus, nevikriai kinkuojantis galva į visas puses, jis maudosi aplodismentų jūroje ir fotoblyksčių šviesoje.

Retai kuris iš dizainerių atsisako malonumo pasirodyti publikai, nors tokių irgi esama.








Kam daryti papildomus judesius – savi žmonės viską žino; kam reikės paspausti ranką – tegu užeina į užkulisius, jei sugebės prasibrauti pro apsauginių žiedą, o jei reikia ką pasakyti – tegu geriau užrašo. Tokiu superkuklumu, kuris blogiau nei išdidumas, pasižymi japonų avangardo karalienė Rei Kavakubo ir didysis postmodernizmo viziris Husseinas Chalajanas. Vos pasirodo iš užkulisių Prada, taip pat – Džulijo Vatanabe. Tikriausiai tai visų dešiniųjų radikalų stilius – jokių nusilenkimų buržuazijai.

Kiti gvardijos nariai vienaip ar kitaip lankstosi potencialiems pirkėjams ir ištikimiems klientams. Pavyzdžiui, Markas Jacobsas paskutiniajame pasirodyme išėjo plačiai išskėstomis rankomis ir atvertais delnais, lyg pasiruošęs apglėbti du trečdalius salės. Stefano Pilati dažnai lankstėsi, trindamas rankas, kas nežodiškai perteikia dideles viltis. Tomas Fordas garsėjo savo tikslumu: kaskart 32 žingsniai iki publikos – ne daugiau ir ne mažiau.

Olivje Tiskensas lankstydamasis panašus į prasikaltusį mokinuką, o Valentine Garavani salę sveikina monumentaliu rankos pakėlimu į viršų – nei pridėsi, nei atimsi: Leninas ant šarvuočio ar Bušas ant lėktuvo trapo.

Anaiptol ne visi elgiasi kaip suaugę ir gerbiami žmonės, įnešę didžiulį indėlį į pasaulinę madą. Aleksandras McQueenas bėgioja po podiumą taip, lyg jį vaikytųsi jo angliškas buldogas. Nei Gaultier, nei Lacroix jo nepavytų.

Duetai, žinoma, išeina poromis. Viktoras ir Rolfas visuomet vienodai apsirengę ir sinchroniškai lankstosi kaip dresiruoti pingvinai. Cavalli visuomet išveda su savimi savo žmoną Evą – palaikytoją ir mūzą.

Kai kurie dizaineriai mėgsta išeiti su modeliais. Tuomet jie eina iki podiumo galo, ilgai lankstosi, kaip Sonia Rykiel, kuri šiame žaidime jau ilgokai ir žino jo taisykles. Ceremoningas Lagerfeldo maršas – tiesia nugara, išdidžiai iškelta galva ir aukštai pakeltu smakru – baigiasi feldmaršalo linktelėjimu. Toks jis, tas gerbiamas metras.

Kad ir kokie įspūdingi būtų dizainerių įpročiai ant podiumo, niekas neprilygsta Johnui Galliano. Jo puikiai surežisuotų pasirodymų visi laukia, ko gero, labiau, nei pačios mados demonstravimo. Jis – tai Bonapartas, tai indėnas, tai piratas; tai jis pasirodo prožektoriaus šviesoje, tai fotografams pozuoja prieš ventiliatorių. Tai – tikrai stambus taškas kolekcijos pabaigoje.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją