Sulaikymo operacija nepraėjo be incidentų: su įkalčiais įkliuvęs B. Estemirovas pasipriešino jį ilgą laiką stebėjusiems sostinės pareigūnams, taip pat grasino, kad su su jais susidoros – šaukė, jog „nužudys šakalus“ ir puolė su peiliu rankose.

Į pagalbą jam atskubėjo taip pat Lietuvoje prieglobstį gavęs keliais metais vyresnis jo brolis Aslanas Estemirovas, grasindamas visus policininkus „nužudyti ir papjauti“.

Pareigūnai neabejoja, kad šie čečėnų grasinimai buvo realūs – nežinia, kuo viskas būtų pasibaigę, jeigu ne žaibiška reakcija ir panaudotos specialiosios priemonės.

Šiandien už grotų yra laikomas tik narkotikų platinimu kaltinamas B. Estemirovas – jo brolis, kurį prokurorai kaltina pasipriešinus pareigūnams, šiuo metu yra pasislėpęs nuo teisėsaugos. Manoma, kad 41 metų Aslanas yra išvykęs iš Lietuvos ir gali slėptis Belgijoje. Čia gyvena nemažai čečėnų, taip pat gavusių politinį prieglobstį.

Tiesa, neoficialiai užsimenama, kad Aslanas, kuris Lietuvoje yra vedęs lietuvaitę, prieglobsčio statuso jau neteko. Ar tai tiesa, galėtų pasakyti tik pats čečėnas – bet kokia informacija, susijusi su prieglobsčio suteikimu, Lietuvoje yra prilyginama valstybės paslapčiai.

Migracijos departamento direktorė Evelina Gudzinskaitė sako, kad politinį prieglobstį gavęs asmuo šio statuso galėtų netekti tik tokiu atveju, jeigu kelia grėsmę valstybės saugumui ar jos piliečiams ir viešajai tvarkai, tačiau net ir tokiu atveju yra sprendžiama, ar tam asmeniui yra saugu šalyje, iš kurios jis atvyko.

„Labai retais atvejais pasitaiko situacijų, kai reikia panaikinti prieglobsčio suteikimo statusą, tačiau asmens negalima išsiųsti iš šalies, nes kilmės valstybėje jo gyvybei grės pavojus – tokiu atveju suteikiamas laikinas humanitarinis leidimas, – sakė E. Gudzinskaitė. – Svarstant šį klausimą nėra vienos taisyklės – kiekvieną kartą būtina vertinti individualiai.“

Būtent šis Migracijos departamento vadovės atsakymas gali būti paaiškinimas, kodėl B. Estemirovas iki šiol yra Lietuvoje – vyras, kurio asmenybei nustatyti suteiktas lietuviškas asmens kodas, Lietuvos kriminalinės policijos biuro (LKPB) pareigūnams tapo žinomas dar 2012 m. pabaigoje, kai slapti policijos agentai pateikė informacijos, jog čečėnas užsiima narkotinių medžiagų prekyba.

Dėl to, kad įgijo, laikė ir pardavė narkotikus, B. Estemirovas dar 2014 m. balandį buvo nuteistas ketverių metų laisvės atėmimo bausme. Tačiau pataisos namuose visos bausmės laiko neišbuvo – teisėjai jį paleido į laisvę anksčiau laiko, nuteistajam neatlikus dešimties mėnesių laisvės atėmimo bausmės.

Iš pataisos namų paleistas B. Estemirovas nesėdėjo rankų sudėjęs – policijos pareigūnai jį sulaikė po keturių mėnesių. Ir vėl – dėl narkotinių medžiagų įgijimo, laikymo ir platinimo. Įtariama, kad kvaišalus jis platino per vieną laisvo elgesio narkomanę.

Sostinės kriminalistai, slapta stebėję čečėną, užfiksavo, kaip šis merginai Vilniaus romų tabore pardavė beveik 40 gramų miltelių, kuriuose buvo heroino. Kvaišalai buvo rasti pas 34 metų Juliją Platel, kai ji su B. Estemirovu taksi automobiliu atvažiavo iki vyro nuomojamo buto Panevėžio g.

Būtent tada, kai porelė išlipo iš taksi automobilio, pareigūnai surengė sulaikymo operaciją – nors ir žinojo karštą čečėno būdą, tačiau tikrai nesitikėjo, kad šis bus taip agresyviai nusiteikęs.

Kaip teigė sulaikymo operacijoje dalyvavę Vilniaus apskrities policijos Viešosios tvarkos valdybos mobiliosios kuopos vyresnieji patruliai, reikalavimams nepaklusęs B. Estemirovas bandė pasprukti, o kai suprato, kad tai jam nepavyks padaryti, bandė prasiveržti pro pareigūnus, grasindamas panaudoti fizinį smurtą ir šaukdamas, kad „nužudys šakalus“.

Beslanas Estemirovas
Kad prie daugiabučio vyksta įtariamojo sulaikymo operacija, pamatė B. Estemirovo brolis Aslanas, kuris išbėgęs į kiemą bandė šiam pagelbėti. Bet nebuvo prileistas – agresyvų vyrą bandė sutramdyti vienas pareigūnas. Kol šis grūmėsi su Aslanu, jo brolis susigrūmė su dviem policininkais – jiems rankomis ir kojomis bandė suduoti mažiausiai penkis smūgius, o paskui iš džinsų kišenės išsitraukė lenktinį pramoninės gamybos peilį ir bandė pulti savo pareigą atliekančius pareigūnus. Laimei, viskas baigėsi laimingai – vienas pareigūnas žaibiškai reagavo į šią situaciją ir peilį išmušė iš rankos, o iš netikėtumo nustėrusiam B. Estemirovui uždėjo antrankius.

Tuo metu jo brolis irgi pasižymėjo – grumdamasis su kitu policininku iš kojos spyrė jam į petį, šaukdamas, kad visus „nužudys ir papjaus“. Paskui pareigūnui pasipriešinęs vyras griebė šiam už grandinėlės, ant kurios buvo pakabintas jo tarnybinis pažymėjimas, ir sudavė ne mažiau kaip tris smūgius į pečius. A. Estemirovas nenurimo net ir tuo metu, kai kantrybės netekęs policininkas jam į akis papurškė ašarinių dujų ir sulaikė.

O tuo metu į kiemą išbėgo pasipiktinusi vieno brolių žmona ir grumtynes su policininkais per virtuvės langą pamatęs čečėnų kaimynas – buvęs kariškis Jurijus Sapkovskis. Jis neslėpė, kad vaizdas tikrai nebuvo maloniausias, tačiau savo tarnybinę pareigą atlikę pareigūnai neviršijo įgaliojimų panaudodami prievartą.

„Manau, kad jų veiksmai buvo tokie, kokių ir reikėjo imtis, kai jiems priešinasi asmenys“, – sakė nekasdienio įvykio liudytoju tapęs vyras.

Jo teigimu, agresyviai buvo nusiteikę abu broliai, ypatingai antrasis, bandęs pagelbėti dėl narkotikų sulaikytam broliui. „Jis šaukė, kad yra sulaikytas jo brolis ir jį bandys išvaduoti“, – pasakojo J. Sapkovskis.

Liudytojas taip pat prisiminė, kad pareigūnams priešinęsi čečėnai garsiai „kažką šaukė“, o kažkuris iš policininkų jiems atrėžė, kad jie vis tiek bus sulaikyti ir Lietuva jiems – „ne Čečėnija“.

„Ant vieno sulaikytųjų veido buvo kraujo, o vienas pareigūnas skundėsi, kad nuplėštas ant grandinėlės kabojęs jo tarnybinis pažymėjimas, o jam priešinęsis vyras šią grandinę buvo suspaudęs jam aplink kaklą ir vos nepasmaugė – iš tiesų, buvo matyti randų linijos“, – sakė buvęs kariškis.

Kad kaimynystėje gyvenantis čečėnas galėjo užsiimti narkotinių medžiagų prekyba, vyras net nenutuokė. „Iš tikrųjų aš jų net nepažinojau, kaip suprantu, jie mūsų name tik butą nuomavosi“, – teigė pensininkas. Ir pridūrė, kad pirmą kartą gyvenimą matė taip agresyviai nusiteikusius čečėnus.

„Mano daliny tarnavo labai daug čečėnų ir visi jie buvo labai geri kariai“, – abejones, kad galbūt yra priešiškai nusiteikęs prieš kitataučius, išsklaidė J. Sapkovskis.

Narkotines medžiagas iš B. Estemirovo įsigijusi J. Patel pareigūnams prisipažino, kad būtent čečėnas jai romų tabore parūpindavo kvaišalų ir ji buvo savotiška vyro vergė – turėjo juos pardavinėti. Tuo metu už grotų esantis B. Estemirovas kategoriškai kratosi kaltės ir teigia, kad su kvaišalais niekaip nesusijęs, o civilių drabužiais aspirengusiems policijos pareigūnams pasipriešino tik dėl to, jog nežinojo, jog šie yra pareigūnai – esą manė, kad šie yra užpuolikai.

Tuo metu pareigūnai sako, kad sulaikymo operacijos metu prisistatė ir net parodė savo tarnybinius pažymėjimus.

B. Estemirovas pareigūnams yra prisipažinęs, kad ir pats vartojo narkotines medžiagas, o prieš kelerius metus, kai buvo slapta sekamas, net gyrėsi, jog palaiko glaudžius ryšius ne tik su romų taboro gyventojais, bet ir turi pažįstamų čečėnų, kurie kvaišalais prekiauja Belgijoje ir Austrijoje, sakė, jog gali parūpinti didelius kiekius narkotikų – kilogramą heroino žadėjo parduoti už 20 tūkst. Eur, o kokaino – už 30 tūkst. Eur.

Jeigu bus įrodyta B. Estemirovo kaltė, jam grės laisvės atėmimo iki aštuonerių metų bausmė.