Nustatyta, kad asmuo pasirenka maistą priklausomai nuo savo psichologinės būsenos; valgydamas tam tikrą patiekalą jis nesąmoningai nori pataisyti tą būseną.

Įpykę asmenys pasirenka maistą, kurį reikia stipriai kramtyti, o lytiškai sugniuždyti - trokšta saldžių pyragaičių ar torto, kuriuose daug angliavandenių.

Streso apimtiems reikia sūresnio užkandžio, o krizę patyrusiems, pavyzdžiui, po skyrybų, norisi vaikystės laikų skanėstų, tokių kaip ledai.

Pavyduliaujantys savo lėkštes ant stalo išdėlioja netvarkingai - vaikystėje taip elgiamasi, kai tenka varžytis dėl vietos prie pietų stalo su broliais ar seserimis, tvirtina mokslininkai.

Tokias išvadas jie padarė ištyrę 500 žmonių valgymo įpročius, aprašytus dienoraščiuose nuo vaikystės. Ryšio tarp konkretaus maisto ir psichologinės būsenos ieškota pirmą kartą pasaulyje, tiriant apskritai blogus įpročius.

"Maistu galima būtų keisti būseną, kurios žmogus nepageidauja", - sako Ilinojus valstijoje dirbanti psichoterapeutė Cynthia Power, atlikusi minėtą tyrimą.

Pasak jos, pavyzdžiui, pyktis žmogui atlėgtų, jeigu imtų krimsti ką nors traškaus.

"Tuo tarpu vienišumo jausmą galima įveikti gerai visą skrandį užpildančiu maistu", - tvirtina ji.