Šį klausimą LVŽS frakcija ketina svarstyti trečiadienį rengiamame parlamentinės frakcijos posėdyje.

LVŽS praneša, kad apkalta inicijuojama po to, kai TS-LKD viešai paskelbė faktus, jog Seimo slapto balsavimo metu dėl M. Basčio apkaltos, Seimo konservatoriai esą imperatyviai nurodė kaip jų frakcijos nariai privalo balsuoti, o tai, LVŽS frakcijos narių nuomone, rodo galimą Seimo narių, priklausančių TS-LKD frakcijai, veiklą, kuri neva prieštarauja Konstitucijos 59 straipsnio ketvirtoje dalyje įtvirtintam Seimo nario laisvo mandato principui, kad „pareigas eidami Seimo nariai vadovaujasi Lietuvos Respublikos Konstitucija, valstybės interesais, savo sąžine ir negali būti varžomi jokių mandatų“.

„Konservatoriai galimai grubiai pažeidė Konstituciją ir Seimo nario priesaiką, dėl to turėtų prisiimti atsakomybę. Teisininkų teigimu, konservatoriams gresia apkalta, jie privalo pripažinti suklydę, o Seime turi būti organizuojamas naujas balsavimas“, – sakė LVŽS frakcijos seniūnas Ramūnas Karbauskis.

Jis aiškino, kad 1993 m. lapkričio 26 d. Konstitucinis Teismas nutarime išaiškino, kad Seimo nariai privalo balsuoti pagal sąžinę: „Lietuvos Respublikos Konstitucijos 59 straipsnio ketvirtojoje dalyje nustatyta, kad pareigas eidami Seimo nariai vadovaujasi Lietuvos Respublikos Konstitucija, valstybės interesais, savo sąžine ir negali būti varžomi jokių mandatų. Taigi Konstitucija įtvirtina laisvą Seimo nario mandatą ir nepripažįsta imperatyvaus mandato. Laisvo mandato esmė – Tautos atstovo laisvė įgyvendinti jam suteiktas teises ir pareigas nevaržant šios laisvės rinkėjų priesakais, jį iškėlusių partijų ar organizacijų politiniais reikalavimais“.

„Valstiečiai“ taip pat aiškina, kad Konstitucinis Teismas 2004 m. liepos 1 d nutarime yra pažymėjęs, kad Seimo nario priesaika įpareigoja jį savo veikloje vadovautis Konstitucija, valstybės interesais ir savo sąžine ir nebūti varžomam jokių mandatų. Iš Seimo nario priesaikos jam kyla pareiga gerbti ir vykdyti Konstituciją ir įstatymus, sąžiningai vykdyti Tautos atstovo pareigas taip, kaip jį įpareigoja Konstitucija.

„Taigi, iš Konstitucijoje, inter alia jos 59 straipsnio 4 dalyje, įtvirtinto Seimo nario laisvo mandato principo kyla Seimo nario teisė savo nuožiūra balsuoti priimant bet kurį Seimo sprendimą – kiekvienu klausimu balsuoti pagal savo sąžinę. Lietuvos Respublikos Konstitucinio Teismo 2010 m. spalio 27 d. išvadoje konstatuojama, kad „Iš Konstitucijoje įtvirtinto Seimo nario laisvo mandato principo, inter alia Seimo nario mandato individualumo reikalavimo, kylanti Seimo nario teisė savo nuožiūra balsuoti priimant bet kurį Seimo sprendimą gali būti realizuojama tik Seimo nariui asmeniškai išreiškiant savo valią per balsavimą Seimo posėdyje“, – nurodoma LVŽS pranešime.

R. Karbauskis: konservatoriai turi prisipažinti

DELFI paklaustas, ar šis LVŽS sumanymas įmanomas teisiškai, partijos pirmininkas Ramūnas Karbauskis teigė: „Absoliučiai“.

„Teisininkai aiškina, kad prieš slaptą balsavimą Seime negalima iš anksto susitarti. Mes to nedarėme, bet kiekvienas iš frakcijos, kas norėjo, pasidarė sau (pažymėto slapto balsavimo biuletenio nuotrauką – DELFI). Bet konservatoriai vakar visur teigė, kad susitarė. Taigi, visiškai akivaizdu, kad tai yra pagrindas perbalsavimui dėl M. Basčio apkaltos, antra, tai pagrindas apkaltai konservatoriams“, – tvirtino jis.

Pasak R. Karbauskio, dar viena galima išeitis – TS-LKD atstovų prisipažinimas, esą jie melavo dėl to, kad buvo susitarimai dėl balsavimo.

„Tada apkaltos nebūtų. Bet, nuleidę galvas, kolegos turėtų pripažinti, kad jie Konstitucijos nepažeidinėjo ir viešai melavo. Jokia partija, jokia frakcija negali daryti įtakos slaptam balsavimui“, – tvirtino jis.

LVŽS pirmininko teigimu, visa ši situacija suteikia realų pagrindą iš naujo balsuoti dėl M. Basčio apkaltos.

„Arba konservatoriai prisipažins, kad melavo, ir tokiu atveju prisiims atsakomybę dėl to, kas įvyko. Dabar visą atsakomybę bandoma perkelti mums, o iš tikrųjų Konstituciją pažeidinėjome ne mes, o jie. Ir tada protesto akcijos turėtų būti organizuojamos ne prieš mus, bet prieš juos“, – tvirtino R. Karbauskis.