Kaip tokius įpročius suformuoti, atsiųstame pranešime pataria maisto technologė, VšĮ „Sveikatai palankus“ direktorė Raminta Bogušienė.

1. Reguliariai mitybai padeda kokybiškas miegas
Rekomenduojama eiti miegoti ne vėliau kaip 22 val. vakaro, o keltis ne vėliau kaip 6 val. ryto, vadinasi, miegoti ne mažiau kaip 7–8 val. Miego ir budrumo režimas savaitgaliais ir darbo dienomis neturi skirtis. Kokybiškai išsimiegoję esame emociškai stabilesni, išnyksta greitų angliavandenių (saldainių, sausainių ir pan.) poreikis, nepersivalgoma. Esant pastoviam dienos režimui, pusryčiai, pietūs, vakarienė ir užkandžiai valgomi panašiu laiku, o tai padeda virškinimo sistemai geriau funkcionuoti.

2. Virškinimą gerina fizinis aktyvumas
Kad būtume fiziškai aktyvesni, mums nebūtina lankyti sporto klubų. Galime rinktis kiekvienam prieinamus fizinio aktyvumo būdus: greitąjį ėjimą, mankštą ir pan. Jei į dienos režimą įtraukiame paprastus fizinio aktyvumo pratimus, jie greitai tampa pastoviais įpročiais. Kasdien kiekvienam rekomenduojama nueiti bent 10 000 žingsnių ir padaryti bent 10–15 min. mankštą.

Raminta Bogušienė

3. Sveikiau valgysite, jeigu viską apgalvosite iš anksto
Maisto raciono planavimas padeda sutaupyti ne tik pinigų, bet ir prisideda prie sveikatos išsaugojimo. Dažnu atveju valgoma tik tada, kada turime laiko, nesilaikoma režimo ir peralkus, tada persivalgymo tikimybė gerokai išauga. Todėl racionalus laiko ir pirkinių planavimas (pavyzdžiui, eiti susipirkti maistą 1–2 kartus per savaitę) padeda išvengti spontaniškumo ir nereikalingų maisto produktų prisipirkimo ir vėliau jų švaistymo. Valgymo režimo laikymasis sumažina menkaverčio maisto valgymo ar persivalgymo riziką.

4. Virškinimo sistema veiks geriau, jei valgysite su artimaisiais
Kai prie stalo susėdame su visa šeima, dėl gerų emocijų ir bendravimo valgome ilgiau, o dėl to geriau sukramtome maistą ir tai padeda gerai jį suvirškinti. Maistas nėra vien maistinės medžiagos, daug svarbiau valgant yra gera savijauta, galvojimas, kad maistas padeda išsaugoti sveikatą – tuomet virškinimo sistema veikia puikiai. Galime valgyti labai sveikus produktus, bet jei jų mūsų organizmas neįsisavins, naudos nebus – gali būti tik žala, todėl labai svarbu kiekvieną kąsnį sukramtyti bent po 5–10 kartų, valgyti mažais gabaliukais. Serviruokime stalą, maloniai bendraukime vieni su kitais be televizoriaus ir telefono – visas dėmesys tegul būna sutelktas į maistą ir bendravimą.

5. Imuninę sistemą ir virškinimą pagerins sveikatinantys produktai

  • Šviežiai maltos sėklos: ispaninis šalavijas, sezamai, linų sėmenys padeda virškinimo sistemai, praturtina organizmą vertingomis medžiagomis, tik jas reiktų vartoti maltas, kad organizmas pasisavintų. Maltas sėklas geriausia laikyti šaldytuve, nes kitu atveju oksiduojasi jose esančios riebalų r.
  • Kokybiški prieskoniai – ciberžolė, cinamonas – būtini kiekvienoje virtuvėje. Ciberžolė turi antioksidacinį poveikį, valo kepenis, ją galima naudoti daugelyje patiekalų, termiškai apdorojant jos aktyvumas didėja, todėl puiku prieš dedant į sriubą pakepti aliejuje su svogūnais, morkomis.
  • Cinamonas – subalansuoja cukraus lygį kraujyje, mažina saldumynų poreikį.
  • Citrina, laimas, ekologiškas obuolių sidro actas padeda virškinimo sistemai, ypač valgant daug baltymų turinčius produktus (mėsą, žuvį). Sutrikus virškinimo sistemai, būtent šie produktai gali padėti vietoj farmacinių medikamentų.
  • Kiti sveikatinantys produktai, kurių turėtų būti mūsų virtuvėse ir ant stalo: kokybiškas nerafinuotas aliejus, avokadai, riešutai, liesa ir riebi žuvis, liesa mėsa, įvairios daržovės ir vaisiai, ypač kiviai ananasai, obuoliai.

6. Iškrovos diena sugrąžins natūralų skonį
Vieną dieną per savaitę sveikam žmogui rekomenduotina atsisakyti kavos, gerti vandenį ir nesaldintą arbatą, valgyti daržoves, vaisius ar kruopas be druskos, cukraus ir padažų. Tą dieną geriausia valgyti kuo mažesnės įvairovės maistą, daugiau daržovių nei vaisių. Tik atminkite, kad kiekvienas žmogus individualus ir reikia stebėti save, pajausti, kokio maisto reikia jūsų organizmui. Tokia diena padeda organizmui susigrąžinti natūralaus skonio suvokimą. Įvertiname tai, ką turime lėkštėse, o tai šiuolaikiniam žmogui yra be galo svarbu. Bet kokiu atveju, kasdien rekomenduojama 12 val. nevalgymo pertrauka, o iškrovos dieną gali būti ir 16 val. nevalgymo pertrauka.

7. Netinkamus pasirinkimus išduos organizmo reakcijos
Mūsų organizmas aiškiai parodo, koks maistas yra tinkamas, todėl geriausia įsiklausyti į organizmo poreikius, o ne pasiduoti vienokiomis ar kitokiomis mitybos tendencijoms. Mūsų veidas parodo, ką valgome, kaip funkcionuoja mūsų vidaus organai, todėl stebėkite save, kaip jaučiatės suvalgę vienokio ar kitokio maisto. Jei ant veido atsirado bėrimų, spuogų, patino paakiai, prisiminkite, ką valgėte ar gėrėte, kad sukėlėte tokią reakciją, ir kitą kartą atsisakykite to. Ar tikrai geriau jaučiatės suvalgę bulvių traškučių ar torto vietoj lašišos su daržovėmis?

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)