„Mes to klausimo atskirai, kaip frakcija, nenagrinėjome. Kiekvienas turi savo nuomonę. Aš turiu savo nuomonę, aš balsuosiu už apkaltą, bet negaliu pasakyti už visus. Galbūt, bus tokių, kurie nebalsuos“, – sakė R. Karbauskis.

Partijos lyderio nuomone įtikinėjant kitus dėl sprendimo būtų pažeidžiamos Seimo narių teisės. Esą kiekvienas parlamentaras turi spręsti pagal savo sąžinę.

„Kadangi frakcijoje – bent jau vienas man žinomas Seimo narys, kuris turi kitą nuomonę, tai ką dabar mes priiminėsime sprendimą, kad jis turi nesilaikyti savo nuomonės? Jis laikysis savo nuomonės“, – sakė R. Karbauskis.

Pats R. Karbauskis balsuos už apkaltą.

„Yra Konstitucinio Teismo sprendimas, yra išaiškinimas, manau, kad už apkaltą galima balsuoti. Yra išvada, kad pažeista Konstitucija ir man to užtenka“, – sakė R. Karbauskis.

Neabejoja „valstiečių-žaliųjų“ sprendimu

Premjeras Saulius Skvernelis teigia pasitikįs komiteto sprendimais ir Konstituciniu Teismu.

Jo nuomone, „valstiečių-žaliųjų“ frakcijoje net diskusijos nekilo dėl to, kaip jie balsuos per apkaltą.

„Aš manau, kad frakcijoje net diskusijos nekilo, ir manau, kad visi frakcijos nariai yra apsisprendę balsuoti labai aiškiai, ir net nekilo diskusijų, kad, galbūt, galėtų būti kita nuomonė“, – sakė S. Skvernelis.

Premjeras nekvestionavo apkaltos proceso trukmės.

„Manau, kad kiekvienas žmogus, taip pat ir politikas, Seimo narys, turi teisę išnaudoti visas teisinės gynybos galimybes. Tai yra teisinės valstybės principas ir to reikia laikytis“, – sakė S. Skvernelis.

Nemato galimybių Basčiui likti Seimo nariu

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis yra įsitikinęs, kad M. Bastys nebegali ilgiau likti Seimo nariu.

„Todėl, kad yra aiški Konstitucinio Teismo išvada“, – sakė V. Pranckietis.

Liberalų sąjūdžio lyderis Eugenijus Gentvilas patvirtino, kad jo vadovaujamos partijos frakcija balsuos už apkaltą.

„Jo vadinti valstybės išdaviku, turbūt, negalima, bet supraskime, yra teismo verdiktas – galutinis ir neskundžiamas, būdami valstybės šalininkai balsuosime už apkaltą“, – sakė E. Gentvilas.

Seimas spręs dėl mandato panaikinimo

Konstitucinis Teismas yra paskelbęs, kad politikas šiurkščiai pažeidė Konstituciją ir sulaužė priesaiką, kai nuslėpė savo ryšius su buvusiu KGB darbuotoju Piotru Vojeika.

M. Basčio mandatas bus panaikintas, jei už tai balsuos 85 parlamentarai. Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis balsavimo išvakarėse sakė tikintis, kad M. Bastys prieš balsavimą gali pats atsistatydinti iš Seimo.

M. Bastys savo kaltę neigia – jis tikina, kad sąmoningai nieko nenuslėpė. Politikas netinkamą atsakymą apie ryšius su užsienio žvalgybininkais klausimyne dėl leidimo dirbti su slapta informacija vadina klaida, kuri negali būti vertinama kaip šiurkštus pažeidimas.

Konstitucinio Teismo pirmininkas Dainius Žalimas sakė, kad šioje byloje buvo suformuota doktrina, jog „veiksmai nesąžiningai pateikiant informaciją apie savo ryšius, turinčius reikšmės valstybės paslapčių apsaugai, yra nesuderinami su sąžiningu Seimo nario pareigų atlikimu“.
„Galutinį sprendimą priima pats Seimas, jis įvertins, ar ta išvada jiems yra pakankamas pagrindas šalinti Seimo narį iš pareigų, ar ne“, – žurnalistams sakė D. Žalimas.

M. Bastys į parlamentą išrinktas Zanavykų vienmandatėje apygardoje – ji apima Šakius ir kelias Kauno bei Vilkaviškio rajonų apylinkes. Jeigu M. Bastys atsisakytų Seimo nario mandato arba Seimas panaikintų jo mandatą per apkaltą, šioje apygardoje būti surengti nauji rinkimai.

Kilus skandalui dėl ryšių su Rusija M. Bastys sustabdė narystę Lietuvos socialdemokratų partijoje.