„JK – labai vertinama sąjungininkė, ir šis incidentas kelia didžiulį susirūpinimą NATO. NATO palaiko ryšį su JK valdžia šiuo klausimu“, – sakoma J. Stoltenbergo biuro paskelbtame pranešime.

Keliomis valandomis anksčiau Britanijos premjerė Theresa May paskelbė, jog „labai tikėtina“, kad Rusija yra atsakinga už buvusio savo karinės žvalgybos agento ir jo dukros apnuodijimą. Tačiau Maskva šiuos kaltinimus griežtai atmetė.

Po kovo 4-ąją Anglijos pietvakariniame Solsberio mieste įvykdyto išpuolio prieš 66 metų buvusį Rusijos karinės žvalgybos tarnybos GRU pulkininką Sergejų Skripalį ir jo 33 metų dukrą Juliją diplomatinė įtampa dramatiškai padidėjo, kai Th. May pareiškė, jog šie asmenys nukentėjo nuo kovinės cheminės medžiagos, sukurtos Rusijoje.

„Bet kokių nervus paralyžiuojančių medžiagų naudojimas yra šiurpus ir visiškai nepriimtinas“, – pabrėžė J. Stoltenbergas.

Po šio griežto NATO vadovo pareiškimo gali sustiprėti spėlionės, kad Britanija svarstys galimybę inicijuoti procedūrą, numatytą Šiaurės Atlanto sutarties 5-ajame straipsnyje, skelbiančiame, kad puolimas prieš bet kurią NATO narę yra puolimas prieš visą Aljansą.

Tačiau, kaip nurodo nacionalinis transliuotojas BBC, Th. May vyriausybė atsisakė pasinaudoti šiuo itin rimtoms krizėms skirtu straipsniu ir sieks atsako Rusijai kitokiais būdais.

Th. May sakė, kad Britanija pareikalavo Rusijos iki antradienio vakaro pateikti išsamų paaiškinimą dėl šio incidento.

Theresa May

Premjerė pridūrė, kad tuo atveju, jeigu „įtikinamo atsakymo“ nebus, Britanija padarys išvadą, kad įvyko „neteisėtas Rusijos Valstybės jėgos panaudojimas prieš JK“ ir kad Londonas svarstys „visokeriopas priemones“, kad į tai atsakytų.

R. Tillersonas: Maskva „tikriausiai“ susijusi

JAV vyriausybės manymu, Rusija „tikriausiai“ susijusi su išpuoliu prieš buvusį dvigubą agentą Sergejų Skripalį.

JAV sutinka su Didžiąja Britanija, kad Rusija „tikriausiai“ susijusi su mėginimu nužudyti S. Skripalį, pirmadienį pareiškė valstybės sekretorius Rexas Tillersonas. Atsakingiems asmenimis, „ir tiems, kurie įvykdė nusikaltimą, ir tiems, kurie jį užsakė“, esą turi grėsti „derami, rimti padariniai“.

JAV vyriausybė, pasak R. Tillersono, „visiškai pasitiki“ britų tyrimu ir spėjimu, kad Rusija tikriausiai yra atsakinga už ataką, per kurią buvo panaudota nervus paralyžiuojanti medžiaga. Abi sąjungininkės esą ir toliau „glaudžiai derins“ savo reakcijas.

Didžiosios Britanijos premjerė Theresa May prieš tai pranešė, kad išpuolis įvykdytas panaudojus nervus paralyžiuojančia medžiaga, kuri sukurta Rusijoje. Naudoti nuodai, priklausantys „Nivičok“ grupei, esą yra „karinės kokybės“. Anot T. May, oficialios Rusijos tarnybos arba tiesiogiai užsakė išpuolį, arba bent jau sudarė galimybes jį įvykdyti.

T. May pateikė Rusijai ultimatumą iki antradienio vakaro pasiaiškinti. Priešingu atveju šaliai grės sankcijos. Maskva kaltinimus neigia.

66 metų rusas S. Skripalis ir 33-ejų jo duktė Julija kovo 4-ąją buvo rasti ant suolelio be sąmonės Solsberio mieste į pietvakarius nuo Londono. Jų būklė išlieka kritiška, tačiau yra stabili.