Tačiau ministras pareiškė neplanuojantis dėl šio skandalo atsistatydinti.

Sh. Abe vyriausybė pastarosiomis dienomis jaučia nemenką spaudimą dėl 2016 metais įvykusio sandorio, kai valstybei priklausantis žemės sklypas buvo parduotas premjero draugui gerokai mažesne nei rinkos kaina.

„Pakeitimai oficialiuose dokumentuose yra labai rimtas ir apgailestautinas dalykas. Nuoširdžiai už tai atsiprašau“, – sakė finansų ministras skubiai sušauktoje konferencijoje.

„Svarbu, jog tai nebepasikartotų, – sakė T. Aso. – Visapusiškai bendradarbiaujame su tyrimą atliekančiais pareigūnais“.

Faktai apie valstybei priklausančio sklypo pardavimą premjero draugui į viešumą iškilo pernai vasarį, tačiau naujas skandalas kilo paaiškėjus, kad su šiuo sandoriu susiję dokumentai buvo pakeisti.

T. Aso dėl pakeitimų kaltino ministerijos klerkus ir sakė pats apie tai sužinojęs tik sekmadienį.

Jis atmetė prielaidą, jog dėl šio skandalo turėtų palikti ministro postą.

„Visiškai apie tai negalvoju“, – sakė jis.

Pasak ministro, dokumentuose buvo padaryta 14 taisymų. Tačiau jis pažymėjo nemanantis, kad šiais pakeitimais siekta apsaugoti Sh. Abe ir jo žmoną.

„Pakenkė demokratijai“

Pirmadienį opozicijai priklausantys įstatymų leidėjai paskelbė pirminius dokumentus ir dokumentus su pakeitimais. Pakeistuose dokumentuose nebeminimi Sh. Abe, jo žmona Akie ir T. Aso.

„Visiškai akivaizdu, kad jie pakenkė demokratijai“, kai melavo parlamentui, sakė opozicijai priklausanti įstatymų leidėja Renho Murata.

Opozicijos politikai tvirtina, kad žemės pirkėjas – privačių mokyklų tinklą valdančiosios įmonės savininkas – galėjo įsigyti šį sklypą už itin palankią kainą dėl savo glaudžių ryšių su Abe šeima.

Tas asmuo paskelbė Akie Abe mokyklos, kurią stato įsigytame sklype, garbės direktore.

T. Aso sakė, kad dokumentuose pakeitimų buvo padaryta siekiant „suderinti“ juos su Mokesčių tarnybos vadovo Nobuhisos Sagawos kalba parlamente. Penktadienį N. Sagawa dėl skandalo paliko savo postą.

N. Sagawa anksčiau vadovavo Finansų ministerijos departamentui, kuravusiam minėto sklypo pardavimą, o pernai buvo paskirtas vadovauti Mokesčių tarnybai.

„Gali būti, kad pakeitimai buvo padaryti N. Sagawos nurodymu“, – rašo laikraštis „Mainichi Shimbun“, cituodamas šaltinius vyriausybėje.

Penktadienį buvo rastas negyvas Finansų ministerijos pareigūnas, prižiūrėjęs 2016 metais įvykusį sklypo Osakoje pardavimą. Visgi kol kas neaišku, ar jo savižudybė kaip nors susijusi su šiuo reikalu.

Sh. Abe kategoriškai neigia kaip nors nusižengęs ir yra pažadėjęs atsistatydinti, jei bus nustatyta kad jis kaip nors susijęs su žemės pardavimo sandoriu.

Tuo tarpu pirmadienį laikraštyje „Yomiuri Shimbun“ paskelbti naujo viešosios nuomonės tyrimo rezultatai rodo, kad palyginti su praėjusiu mėnesiu, visuomenės parama premjerui sumažėjo 6 procentiniais punktais ir šiuo metu siekia 48 procentus. Tai pirmasis kartas nuo Sh. Abe perrinkimo spalį, kai jo populiarumas nesiekia 50 procentų.

Savaitgalį apklausus 1 036 rinkėjus paaiškėjo, kad aštuoni iš dešimties respondentų nemano, jog vyriausybė tinkamai reaguoja į šį skandalą.

Šie įtarimai pastarosiomis dienomis paralyžiavo parlamento darbą, daliai įstatymų leidėjų boikotuojant debatus.