Kapsulė – mano mėgstamas ir labai dažnai klienčių spintoms taikomas spintos formavimo būdas, kai iš turimų daiktų sukuriame maksimaliai daug derinių. Tai padeda išvengti chaotiško daiktų matavimosi ir metimo ant lovos kaskart, kai ruošiamės kur nors eiti, be to, suteikia galimybę turėti mažiau daiktų ir mėgautis nepergrūstais stalčiais ir pakabomis. Patogu, stilinga, taupu ir sutaupo laiko.

Pradėkime ištuštindamos spintą. Visi drabužiai turi būti ištraukti iš tolimiausių kampelių ir stalčiukų taip, kad aiškiai matytum, kiek ir ko turi. Jei tai darysi tik galvoje, gali kilti sumaištis – tiek daug drabužių, tiek daug spalvų ir viskas labai neaišku. Nepanikuok, svarbiausia yra rasti siūlo galą ir pradėti nuo pradžių, sekant mano 5 žingsnių taisyklę.

Agnė Gilytė

1 žingsnis: Išsirink savo garderobo bazės spalvą

Bazės spalva bus pagrindinė spalva, ant kurios formuosi visą kapsulinį garderobą. Jei dar niekada nebandei jo kurtis, siūlyčiau pradėti nuo klasikinių spalvų: juodos, tamsiai mėlynos ar pilkos.

2 žingsnis: Išsirink savo pagrindinius drabužius

Pagrindiniai drabužiai – tai klasikinių spalvų viršutiniai ir apatiniai drabužiai, tarkim, balti marškiniai, juodi džinsai, balti marškinėliai trumpomis rankovėmis, juodas pieštuko formos sijonas, kūno spalvos kašmyrinis megztukas ir t.t.

Labai svarbu, kad pasirinktas drabužis derėtų bent su 3 jau pasirinktais drabužiais, arba jeigu matai, jog tau kažko trūksta, eidama apsipirkti pagalvok, ar su juo galėsi sukurti mažiausiai 3-4 derinius. Svarbu: rinkdamasi drabužius savo kapsuliniam garderobui atsakyk sau į šiuos klausimus:

  • Ar jis tiks prie kitų drabužių?
  • Kiek derinių su juo galėsiu sukurti?
  • Ar jis atitinka mano asmeninį stilių?
  • Ar jis atitinka mano gyvenimo būdą ir ritmą?
Spalvinga oda gatvės madoje

3 žingsnis: Pridėk šiek tiek spalvų

Kapsulinis garderobas toli gražu nėra ir neturi būti nuobodus ar pilkas. Net jeigu taip ir pasirodo iš pirmo žvilgsnio. Jame labai ramiai dera tau tinkančios spalvos ir tavo individualumą atskleidžiantys spalvotų ar margų akcentų pasirinkimai bei aksesuarai.

Tad pasistačiusi neblogą pagrindą, toliau galėsi šiek tiek pažaisti ir įnešti gyvybės bei spalvų. Galbūt tavo mėgstama spalva raudona, o galbūt žalia, ryškiai mėlyna ar net geltona – pridėk bent kelis drabužius, kurie pagyvintų. Pirmiausia – išsirink neutralias spalvas: balą, pilką ir smėlinę. Toliau –pridėk šiek tiek ryškesnių spalvų.

4 žingsnis: Pridėk šiek tiek raštų ir laukui skirtų drabužių

Pradėkime nuo raštų, man labiausiai patinkantis ir beveik prie visko derantis – dryžiai. Dryžuota palaidinė yra toks pats universalus drabužis, kaip ir balti medvilniniai marškiniai. Sakykime, jei pirmame žingsnyje pasirinkai savo pagrindinę spalvą tamsiai mėlyną, tuomet rinkis dryžuotą palaidinę su tamsiai mėlynais dryžiais. Jei tavo pagrindinė spalva juoda – rinkis klasiką, t.y., baltai juodus dryžius. Arba įvesk spalvą – raudonus dryžius. Jei nori kažko madingo, rinkis šį sezoną itin madingus taškučius, gėles arba bet kurias kitas geometrines formas.

Sluoksniavimui pridėk porą švarkų, lietpaltį, ploną paltuką ir striukę. Taip nesušalsi šaltais pavasario vakarais ir galėsi puikiai sluoksniuoti drabužius. Tamsios spalvos puikiai pasiūtas švarkas gelbsti bet kokioje situacijoje, klasikinis Burberry tipo lietpaltis yra nepamainomas rudenį, striukė tiks laisvalaikiui, na, o klasikinio kirpimo plonos vilnos paltas – darbui.

5 žingsnis: Batai ir aksesuarai

Kai viskas jau savo vietose, laikas paskutiniam potėpiui.

Batai: rinkis tokios spalvos, kokia yra tavo pagrindinė kapsulinio garderobo spalva arba rinkis rudus, jie tobulai dera ir su mėlyna, ir su pilka. Pridėk kūno spalvos aukštakulnius ir žemakulnius ir, žinoma, nepamiršk sportinių batelių bei basučių šiltesniems orams. Kiek porų pasirinksi – priklauso nuo tavęs ir tavo gyvenimo būdo. Kai kuriems pakanka klasikinių juodų aukštakulnių, vienų žemakulnių batelių bei sportinių, kitiems – reikia šiek tiek daugiau.

Rankinės: Turėtų pakakti dviejų rankinių – vienos didesnės juodos arba neutralios spalvos, kitos – šiek tiek mažesnės.

Akcentai: nepamiršk malonių smulkių detalių, kurios atskleis tavo individualumą: akiniai nuo saulės, papuošalais, skaros, šalikai, pirštinės ir pėdkelnės. Ne veltui sakoma, kad velnias slypi detalėse, ta linkiu lengvai pritaikyti mano mėgstamą aprangos formavimo principą ir ryžtis ieškoti savo išskirtinių akcentų!

Skandinaviškas gatvės stilius