Šiuo metu Lietuvoje, šio judėjimo kontekste, mes neturime paviešintų daug naujų, „paprastų žmonių“ istorijų. Atsiribojant nuo išankstinių konkrečių vertinimų, visuomenė nesulaukė konkrečios nusikalstamos veikos, jos identifikavimo ar prevencijos priemonių analizės. Todėl siūlau savąją.

Ką daryti?

Jei pasijaučiate taip, jog prie jūsų galimai seksualiai priekabiauja, pirmas žingsnis – įvertinkite, kur esate, kuriuo metu, kokiomis aplinkybėmis čia atsidūrėte ir nepagailėkite savikritikos: įvertinkite, kaip atrodote, ką kalbate, kokius gestus demonstruojate, kokias galimas vidines intencijas turite duotuoju momentu.

Esant tiek oficialioje, tiek neoficialioje aplinkoje svarbu aiškios ir artikuliuotos bendravimo taisyklės bei moralės normos: tai, kas jums yra nepriimtina, turite aiškiai pasakyti savo kolegai bet kuriuo bendravimo momentu, lygiai taip pat – turite išklausyti ir įvertinti kolegos išsakytą poziciją. Svarbu pabrėžti, kad sunku išvengti bet kokio bendravimo ar asmenų nesusikalbėjimo, todėl būtina aiškiai apibrėžti ribas, kurių jūs neketinate peržengti, o kylant klausimams dėl kito asmens žodžių ar elgesio – pasitikslinti paklausiant žmogaus, ko tiksliai jis siekia savo išsakytais žodžiais ar atliktais veiksmais. Jei jūsų netenkina kolegos pasirinkta pozicija jūsų iškeltais klausimais, jūs turite teisę bendravimą nutraukti, pasišalinant iš veiksmo vietos, arba pratęsti jį kita jūsų bendrai pasirinkta tema.

Jei bendravimo taisyklių apsibrėžti neįmanoma, o jums pasišalinti iš veiksmo vietos nepavyksta ne dėl asmeninių, o pašalinių priežasčių – jūs turite teisę kreiptis į teisėsaugą, policiją, nes asmens laisvės riboti, asmeniui nepadarius nusikaltimo ar nesant teismo nuosprendžio, negalima.

Jei bendru sutarimu nepavyksta nustatyti bendravimo ir elgesio normų tiek oficialioje, tiek neoficialioje aplinkoje, jei prieš jus galimai naudojamas psichologinis smurtas (įvairių formų šantažas, keliama įtampa, jaučiate dirbtinai jums keliamą stresą ar baimę, jums pateikiami grasinimai), jei tai yra tendencinga arba įžvelgiate pasikartojimo galimybę – nedelsiant informuokite apie tai savo artimus ir patikimus žmones.

Jei įžvelgiate, jog prieš jus galimai gali būti naudojamas bet kokios formos smurtas ar prievarta – pasistenkite surinkti kuo įmanoma daugiau objektyvių įkalčių prieš galimą nusikalstamos veikos vykdytoją: fiksuokite skambučius, susirašinėjimus, darykite garso ir vaizdo įrašus, paprašykite kitų asmenų, kurie yra galimai nukentėję nuo konkretaus asmens, surinkti medžiagos, kurią būtų galima pateikti teisėsaugos institucijoms bei žiniasklaidos priemonėms. Šiuo atveju svarbiausia yra reaguoti iškart po galimo įvykio – fiksuoti ir pranešti informaciją atitinkamoms institucijoms.

Žinom, bet pamirštam

Jei prieš jus buvo panaudotas smurtas, jūs nedelsiant ar esant tam palankioms aplinkybėms turite kreiptis į teisėsaugą, policiją, esant poreikiui – į medikus (atlikti medicininę teismo ekspertizę).

Žmogui, galimai patyrusiam bet kokios formos smurtą, reikalingas artimų žmonių ir specialistų palaikymas, objektyvus ir teisinis patarimas. Jei asmuo, patyręs tam tikrus išgyvenimus, nesulaukia pagalbos iš konkrečių asmenų ar institucijų, jis turi teisę kreiptis į kitus asmenis ar institucijas. Jei jūs žinote asmenį, kuris galimai kenčia nuo bet kokios formos smurto, jūs privalote pasiūlyti pagalbą tam asmeniui, užtikrinant to asmens saugumą ir nusikalstamos veikos prieš tą asmenį tyrimo eigos tęstinumą.

Nei amžius, nei lytis, nei prieš tai sukaupta gyvenimiška patirtis negali žmogaus apsaugoti nuo prieš jį panaudojamo smurto. Asmens atsakomybė yra išlikti kritišku, objektyviu ir sąžiningu, tiek savo žodžiuose ar veiksmuose prieš kitą asmenį, tiek kaltinant kitą asmenį prieš jį įvykdžius nusikalstamą veiką.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Norite paprieštarauti autoriui? Arba išsakyti savo nuomonę? Rašykite el. p. pilieciai@delfi. lt.