Vakarui įsibėgėjus kompanija išsiskirsto, liekame tik aš ir kitas žmogus. Staiga prisimenu, kad namie palikau įkroviklį, sakau, žiūrėk, užeinam pas mane trumpam – aš jį pasiimsiu.

Gerai, sako žmogus, užeinam. Mes užeinam, aš staigiai kitam kambary išsirengiu ir prisėlinus prie to žmogaus imu priekabiauti. Žmogus man sako, Sandra, ką tu darai? Kodėl melavai, kad tau reikia kažką pasiimti? Nenori kaip nori, sakau, nebelendu tada. Bet tu mane apgavai? – sako žmogus. Koks dar apgavai? Gal kvailas? Tau visa visuomenė patvirtins, kad jei sutinki eiti į kito žmogaus namus – reiškia, pasirašai seksui. Išimčių nebūna.

Perskaitę šią išgalvotą istoriją jūs, žinoma, komentaruose kiauksėsite, kad nesąmonė ir taip nebūna. Tačiau ir toliau nuėję prie kitų tekstų sėkmingai kaltinsite moteris už viską, kas joms blogo nutinka. Nes Lietuvoje moterys dėl visko visada kaltos pačios.

Štai Onutė nuėjo pasiimti pensijos, grįždama planavo užsukti į parduotuvę, bet ją pakeliui užpuolė vagys – sumušė ir atėmė pensiją. Pagal taisykles lyg ir reiktų kviesti policiją, bet geriau pagalvojus – durna boba ta Onutė ir pati šiaip jau kalta, o kodėl ėjo viena pensijos atsiimti? Kodėl pinigus laikė piniginėje, o ne triusikuose, kur vagys gal ir nebūtų ieškoję? Kodėl išvis ėjo tos pensijos atsiimti?

Lina studijų metais Vilniuje sutiko ir įsimylėjo egiptietį – viskas buvo gražu ir romantiška, bet po 5 metų vyras ją paliko ir slapstosi nuo alimentų mokėjimo. Lina, žinoma, pati kvaila ir kalta, kam rinkosi egiptietį – juk visiems ir taip aišku, kad jei būtų pasirinkusi lietuvį, – taip nebūtų nutikę. Nes lietuviai vyrai žmonų niekada nepalieka, o jei ir palieka, tai niekada nesislapsto nuo alimentų mokėjimo.

Vaikas purvinas ir alkanas, blogai mokosi, mušasi mokykloje, įrašykit bet kokią kitą blogybę, – kalta motina. Niekas neklausia, o kur tėvas žiūri?
Sandra Vilimaitė

Mergina ankstyvą rytą stovėjo stotelėje. Ją vyrai įsitempė į mašiną, prievartavo, o galiausiai sudegino gyvą tos pačios mašinos bagažinėje. Tai kur jos protas buvo ankstyvą rytą stovėti stotelėje?

Reikėjo vėliau važiuoti, kai žmonių daugiau būna. O štai kita mergina važiavo automobiliu, banditai tyčia sukėlė avariją, pavogė automobilį, o merginą nužudė. Tai ar reikėjo tokiu brangiu automobiliu vienai važiuoti? Su brangiais automobiliais tegu vyrai važinėja, kurie gali apsiginti.

Dvylikos metų vaikas pagimdė vaiką – tai aišku, kad arba ji apsigimusi paleistuvė, arba jos motina paleistuvė, kokį pavyzdį dukrai rodė, tą dabar ir turi, nes tokių metų apie seksą tikrai niekas negalvoja – visi dar smėlio dėžėje žaidžia, o ji drįso ne tik pagalvoti. Kas, kad 35 proc. Lietuvos savivaldybių priskirtinos ne žemo, o vidutinio paauglių gimdymo lygio kategorijai.

Lytinis švietimas? Ne, apie tokį negirdėjome ir šiaip ar taip tai niekuo nebūtų padėję tai mergaitei, garsiai šaukia visažiniai komentatoriai, apskritai tas lytinis švietimas tik ir skatina nuodėmingas mintis – reikia laikytis krikščioniško mokymo, kaip sako Agnė Širinskienė, kai seksas būna tik po vestuvių.

O ir šiaip motinystė yra didis džiaugsmas ir gyvenimo tikslas bei išsipildymas kiekvienai moteriai – tai ji dar padėkoti turėtų už tokią dovaną.

O kaip vaiko tėvas? Prie ko čia vaiko tėvas išvis, atsako visuomenė. Lietuvoje vyrai nei savo vaikų auklėja, nei prižiūri, juo labiau už nesaugų seksą nėra atsakingi.

Netikite? Tuoj aš jums įrodysiu. Per gatvę bėga vaikas – visi klausia, kur jo motina žiūri? Vaikas purvinas ir alkanas, blogai mokosi, mušasi mokykloje, įrašykit bet kokią kitą blogybę, – kalta motina. Niekas neklausia, o kur tėvas žiūri?

Lietuva kartais atrodo kaip vienišų motinų šalis. Štai mano pažįstama moteris turėjo anksčiau išeiti iš pobūvio, nes jai reikia užmigdyti du vaikus. Vyras išvykęs? – klausiu. Ne, sako, vyras dabar namie su vaikais, bet jis nemoka užmigdyti jų.

Dar kartą kartoju – vaikų tėvas nemoka užmigdyti savo vaikų. Per trejus metus neišmoko, nes užmigdyti vaiką yra taip pat sudėtinga kaip sukonstruoti kosminę stotį, nors gal net ir sudėtingiau.

Mes juk visi puikiai žinom, kas šeimoje kaltas dėl smurto. Pati gi visaip erzino, net liepė išsiblaivyti, sunervino žmogų ir gavo į liustrą. Viskas labai paprasta – pati išprovokavo. Būtų protingesnė, žinotų, kad girto vyro nereikia kliudyti – reikia tyliai laukti, geriausia, nelendant vyrui į akis, kol išsiblaivys – štai ir laimingos šeimos receptas.
Sandra Vilimaitė

Kita istorija – serga vaikas, bet tėvas negali su juo vienas pabūti, nes nežino, ką daryti. Mažutis. Gerai, kad bent žinojo, ką daryti vaiko gamyboje. Iš esmės po to, visuomenės požiūriu, visos vyro atsakomybės ir pasibaigia, nes jis ne tik daugiau nieko nemoka ir nežino apie vaiko priežiūrą ir auklėjimą, bet net nėra pajėgus to išmokti. Čia dėl vyriškų genų grynai.

O jei dar tas pats vyras geria ar smurtauja, kas kaltas? Aišku, kad kalta moteris, nes pagal vedas vyras alkoholiku tampa tik tada, kai moteris nenešioja sijonų ir nepasisemia iš žemės reikiamos energijos.

Vyras iškart tą pajaučia savo aura ir pradeda nesustabdomai svaigintis arba įninka į lošimą. Vėliau gali imti ir smurtauti, bet mes juk visi puikiai žinom, kas šeimoje kaltas dėl smurto.

Pati gi visaip erzino, net liepė išsiblaivyti, sunervino žmogų ir gavo į liustrą. Viskas labai paprasta – pati išprovokavo. Būtų protingesnė, žinotų, kad girto vyro nereikia kliudyti – reikia tyliai laukti, geriausia, nelendant vyrui į akis, kol išsiblaivys – štai ir laimingos šeimos receptas.

O paskui visi stebimės, kodėl jos tiek metų tyli?

O jei ir prabyla garsiai, kodėl anonimiškai? Tikrai labai keistos tos moterys, nes šiaip kiekviena auka, pasakodama apie skausmingus išgyvenimus, tik ir svajoja būti aplieta pamazgomis ir galiausiai išgirsti visuomenės verdiktą – pati kalta.