Moksleiviai išrinko ir sergančią mokytoją, kurios pasiilgo

Šiuo metu geriausio mokytojo rinkimuose pirmauja Rietavo Lauryno Ivinskio gimnazijos anglų kalbos mokytoja Audronė Rupšienė. Ji įsitikinusi, kad sėkmę konkurse iš esmės lemia mokinių aktyvumas – šiuo metu mokytoja yra surinkusi virš 1,5 tūkst. balsų.

Kokių pasiūlymų šalies švietimo sistemai turėtų šiuo metu pirmaujanti geriausio mokytojo konkurso dalyvė? A. Rupšienė tiki, kad švietimo sistemai šiandien labiausiai trūksta stabilumo.

„Mes šokinėjame nuo vieno įstatymo prie kito – viskas keičiasi, keičiasi, keičiasi. Apie įstatymo pakeitimą turėtume būti informuojami iš anksto, tačiau įstatymas pasikeičia, pavyzdžiui, prieš pat egzaminų laikymą. Dar viena skaudi tema – mokytojo prestižas, atlyginimo ir darbo krūvio santykis“, – problemas vardina Rietavo Lauryno Ivinskio gimnazijos anglų kalbos mokytoja.
Audronė Rupšienė

Tiesa, šią mokytoją „vejasi“ Kalvarijos gimnazijos matematikos mokytoja Nijolė Mankauskienė, šiuo metu turinti virš 1,4 tūkst. balsų. Vis dėlto, su pačia mokytoja susisiekti nepavyko – gimnazijos direktorė Dijana Kavaliauskienė paaiškino, kad mokytoja visus šiuos mokslo metus sunkiai serga ir kalbėti negali.

„Tai – labai mokinių mylima mokytoja. Matematika yra gana sudėtingas dalykas, tačiau Nijolė visuomet mokėjo vaikams sudėtingus dalykus paaiškinti paprastai. Ji puikiai sutardavo ir su mokiniais, ir su kolegomis, buvo nekonfliktiška, jaunatviška. Manau, kad kaip tik dėl to ji ir pateko į geriausio mokytojo rinkimus“, – teigia Kalvarijos gimnazijos direktorė.

Tiesa, D. Kavaliauskienė mato ir dar vieną galimą priežastį – mokytoja šiuo metu nebedirba, nes serga sunkia liga, o mokiniai jos labai ilgisi ir nori jai visa ko geriausio.

Vis dėlto, gimnazijos direktorė mano, kad viešoji nuomonė apie švietimą mokyklose turėtų keistis – šiandien juo dažnai nepagrįstai suabejojama.

„Turime suprasti, kad mokytojas yra savo dalyko profesionalas – reikia juo pasitikėti. Dažnai mokyklai ir mokytojui ant pečių užkraunama nepamatuotos atsakomybės, kurios neįmanoma pakelti. Mums reikalingas pasitikėjimas, kad mokytojas yra baigęs šios srities mokslus, jis yra specialistas ir žino, kokį metodą pasirenka, kaip dirba ir kodėl mokinių rezultatai yra geresni arba blogesni“, – aiškina D. Kavaliauskienė.
Nijolė Mankauskienė

Dar viena konkurse pirmaujanti mokytoja – Kauno technologijos universiteto (KTU) inžinerijos licėjaus geografijos mokytoja Ingrida Valasevičienė. Ši džiaugiasi konkurso metu pastebėjusi, kokia didelė yra mokinių meilė – šie mokytojai atidavė virš 1,2 tūkst. balsų.

Stebėdama šiuolaikinių mokyklų problemas, I. Valasevičienė atkreipia dėmesį į tai, kad iš mokytojų ne visada yra reikalaujama būtent to, ko iš tiesų reikia.

„Vedant pamokas reikalaujama vienokių dalykų, o rengiantis egzaminams – visai ko kito. Programų nesuderinamumas yra didelė problema. Gaila, kad krito mokytojo profesijos prestižas – nežinau, kodėl tai nutiko. Galbūt todėl, nes dalis mokytojų nemyli savo darbo ir ateina į mokyklą tik tam, kad „atidirbtų“, – svarsto I. Valasevičienė.
Ingrida Valasevičienė

Mokytojus nominuoti ir už juos balsuoti galite ČIA.

Geriausio mokytojo laukia 3 tūkst. Eur

Artimiausiomis dienomis paaiškės rinkimų nugalėtojas. Daugiausiai balsų surinkęs mokytojas bus kviečiamas atvykti į renginį „Geriausia ever pamokų diena“, kuris vyks 2018 kovo 15 d. Kauno „Žalgirio“ arenoje. Laimėtojas renginio metu bus apdovanotas padėka ir renginio partnerio „Maxima LT“ įsteigta dovana – 3 tūkst. Eur. piniginiu prizu švietėjiškam projektui įgyvendinti savo mokykloje arba klasėje.

Viena iš projekto organizatorių Jurga Brazauskaitė džiaugiasi, kad „Geriausia ever pamokų diena” susilaukė didžiulio mokinių ir mokytojų iš visos šalies susidomėjimo.

„Dėl riboto arenos Kaune vietų skaičiaus baigėme registraciją į renginį, tačiau toliau gauname gausybę prašymų dalyvauti renginyje. Tai rodo, kaip svarbu moksleiviams ir mokytojams retkarčiais palikti tradicinės mokyklos aplinką, o įkvėpimo ieškoti ne tik vadovėliuose, bet gyvai susitikti su asmenybėmis, savo sričių lyderiais“, – teigia J. Brazauskaitė.

„Ypač vertiname mokytojų vaidmenį moksleivių asmenybės, kūrybiškumo ugdyme, jų pažangoje ir motyvacijoje, ateities pasirinkimuose. Todėl kiečiausio mokytojo rinkimai – šio projekto dalis – rengiami tam, kad juos palaikytume ir primintume apie šios profesijos svarbą visuomenėje“, – teigia viena iš renginio organizatorių.

Tuo metu „Maximos“ generalinė direktorė Kristina Meidė pabrėžia, kad mokytojai dirba ypatingai reikšmingą darbą ugdydami jaunąją kartą, ruošdami gyvenimui žmones, kurie lems mūsų šalies ateitį.
Kristina Meidė

„Todėl inicijuodami projektą „Geriausia ever pamokų diena“, kurio platformoje taip pat renkamas ir geriausias mokytojas, prisidedame ir palaikome neseniai visuomenės pripažintą „Idėją Lietuvai“ – siekį, jog mokytojo darbas turi tapti prestižine profesija. Vaikų ir jaunimo švietimas mūsų įmonei labai artimas – jau 16 metų gabiems Lietuvos moksleiviams, o taip pat ir pažangiems savo darbuotų vaikams skiriame pinigines stipendijas, nes mums rūpi, kaip Lietuva atrodys rytoj“, – tikina K. Meidė.

„Maximos“ generalinė direktorė mano, kad darbštus ir savo darbui atsidavęs mokytojas, pripažintas savo mokinių ir kolegų, vietos bendruomenės, „Maximos“ ir DELFI įsteigtą piniginį prizą panaudos pačiais geriausiais tikslais – įsigydamas mokymui reikalingų priemonių ir technikos ar įgyvendindamas ilgai kurtą projektą, kuris padėtų mokymosi procesą padaryti lengvesniu ir dar įdomesniu.

„Jau dabar sveikiname visus geriausio mokytojo rinkimams nominuotus mokytojus ir linkime jiems kuo didžiausios sėkmės“, – teigia ji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)