Rusijos per dešimtmetį nueitas kelias – nuo valstybės, su kuria Vakarai bendradarbiavo kovoje prieš teroristus, o pasak buvusio premjero Michailo Kasjanovo, netgi rimtai svarstė galimybę priimti į NATO, iki antrosios Šiaurės Korėjos.

Kim Jong Unas jaunesnis už Vladimirą Putiną, o jo branduolinį ginklą galinčių nešti raketų bandymų vaizdo įrašai šalyje sutinkami dar energingesniais plojimais. Kai blogąjį berniuką iš Šiaurės Korėjos, pasimatavusį savo branduolinio mygtuko dydžiu su Donaldu Trumpu, kaimynai mandagiai pakvietė į Pjongčango žiemos olimpinės žaidynes, Kremliaus senukui irgi kraujas užvirė. Štai kur tiesiausias kelias į viso pasaulio pagarbą ir meilę – tereikia juos visus kaip reikiant išgąsdinti.

Rusijos prezidentui artėjo metas skaityti metinį pranešimą parlamento aukštiesiems rūmams ir jis, gulėdamas ligos patale bei karščiuodamas, nurodė savo komandai skubiai parengti kažką tokio, kas perspjautų Kimo žaisliukus. Skubumą patvirtina animacijos kokybė, iš kurios jau spėjo pasišaipyti ne tik milijonai Rusijos televizijos žiūrovų, bet ir JAV Valstybės departamentas atstovė Heather Nauert.

Pradinis tikslas atkreipti į save dėmesį pasiektas – apie neįveikiamus hipergarsinius ginklus ir bepiločius povandeninius laivus kliedintis Rusijos prezidentas iškart pradėtas lyginti su daktaru Blogiu iš filmų apie Ostiną Powersą ir Dartu Veideriu – kino epopėjos „Žvaigždžių karai“ personažu ir vienu iš žinomiausių bei populiariausių viso kinematografo blogiukų. Susidaro įspūdis, kad nespėjęs pasveikti V. Putinas, kuris skaitydamas pranešimą daug kosėjo ir valėsi nosį, kenčia ne tik peršalimo komplikacijas, bet ir ribinį asmenybės sutrikimą – būklę, kuriai būdingas juodai-baltas pasaulio suvokimas, perdėtas impulsyvumas ir didelis nerimas. Grasindamas Amerikai ginklais, kurie, tikėtina, pažeidžia 1987 m. Vidutinio nuotolio branduolinių pajėgų sutartį, jis patiria malonumą, nors pats supranta, kad atlieka kažką draudžiamo, bet tai ne taip jau smarkiai skiriasi nuo sutrikusio paauglio grasinimo nusižudyti, norint atkreipti į save dėmesį.

Vakarų ir pirmiausia JAV reakcija į V. Putino grasinimus, atvirkščiai, buvo stebėtinai santūri ir skirta pirmiausiai vietinei auditorijai nuraminti: pasaulis nepasikeitė, JAV tebėra nepralenkiama karinė galia. O tikruoju atsaku tapo konkretūs veiksmai, skirti Kremliaus galios pažabojimui. Ketvirtadienį, iškart po V. Putino pranešimo, JAV oficialiai patvirtino leidimą parduoti Ukrainai prieštankinių raketų „Javelin“, o penktadienį Baltųjų rūmų spaudos tarnyba pranešė, kad prezidentas D. Trumpas dar metams pratęsė sankcijas prieš Rusiją, įvestas dėl krizės Ukrainoje.

Perprasti senstantį Kremliaus blogiuką lengviau lyginant jį ne su Vakarų kino personažais, o su rusiškų pasakų personažu Koščėjumi Nemirtinguoju. Anas, nors ir dėjosi nemirtingu, buvo pažeidžiamas, tik reikėjo žinoti, kad jo gyvybė paslėpta adatoje, ta adata – kiaušinyje, kiaušinis – antyje, antis – kiškyje, kiškis – aukštai į medį įkeltoje skrynioje. Amerikiečiai jau žino, kad suimti V. Putiną už kiaušinių įmanoma tik Ukrainoje – šalyje, kuriai rusai jaučia patologišką meilės ir neapykantos mišinį dar nuo tų laikų, kai aukso Ordos vasalai maskoliai pasisavino Kijevo Rusios istoriją.

Todėl „Javelin“ Ukrainos kariuomenei bus tik simbolinė pradžia to proceso, kuris atves į jėgų santykio pasikeitimą Donbase. Tada jau nebus taip svarbu, ar Rusijos pajėgos Donecke ir Luhanske bus sutriuškintos jėga, ar išvestos įgyvendinant tolesnius Minsko susitarimų etapus. Svarbiausia, kad Ukraina, nepaisant kiekvienai jaunai demokratijai būdingų sunkumų, gatvės protestų ir ne visuomet sėkmingos kovos prieš korupciją, apgynė savo vakarietišką pasirinkimą.

Mes, geriau už daugelį vakariečių tai suprantantys, neturime kitos išeities, kaip tik toliau būti ukrainiečių advokatais ES ir NATO institucijose.

Rusija gali pasikeisti tik tuomet, jeigu matys, kaip Ukraina pakartoja Baltijos šalių sėkmės istoriją. Pačios Baltijos šalys pernelyg mažos ir svetimos rusams savo mentalitetu, kad galėtų veikti kaip pavyzdys. Tačiau Ukrainos sėkmės Kremliaus blogiukas neištvertų.