„Pasižiūrėjus daugiametes pirmosios pavasario dienos temperatūras akivaizdu, kad kalendorinis pavasaris beveik niekada nesutampa su realiu. Anksčiausiai pavasaris prasideda pajūryje, vidutiniškai pirmą kovo dešimtadienį, o Rytų Lietuvoje - kiek vėliau“, - sakė Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Klimatologijos skyriaus vedėjas D. Valiukas.

Ženklas, kuris objektyviai skiria žiemą nuo pavasario, yra aukštesnė, negu nulinė, vidutinė paros oro temperatūra. „Tai nereiškia, kad ji - vien pliusinė, bet kai svyravimai išsilygina ir minusinės temperatūros dienų būna nebedaug, ateina ir klimatologinis pavasaris“, - sakė D. Valiukas.

Kaip pabrėžė klimatologas, jūros įtaka yra juntama, todėl pavasaris greičiau pradžiugina pajūrio gyventojus. „Bent jau taip standartiškai būna. Vėliausiai pavasario paprastai sulaukia Ignalinos rajonas, Dūkštas“, - sakė Hidrometeorologijos tarnybos specialistas.

Šiųmetę pirmą pavasario dieną D. Valiukas vadino ne pačia šilčiausia. „Žvelgiant į daugiametes, ypač paskutinių metų kovo pirmųjų normas, turėtų būti šilčiau. Bet yra pasitaikę ir labai šaltų pirmų pavasario dienų. Kovo pirmosios šalčio rekordas fiksuotas 1965 metais Varėnoje. Tuomet šaltis kovo 1-ąją siekė 29,9 laipsnio“, - pateikė pavyzdį D. Valiukas.

Pasak klimatologo, kovo 1-osios šilumos rekordas buvo plius 11,8 laipsnio 1959 metais Kybartuose ir Lazdijuose.

Šių metų pirmai pavasario dienai Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba prognozuoja 9-13 laipsnių šaltį. Pirmą pavasario dieną daug kur pasnigs, vietomis pustys.

Kovo 2-osios naktį daug kur pasnigs, dieną gausesnio sniego nenumatoma. Temperatūra naktį nukris iki 11-16, dieną bus 4-9 laipsniai šalčio.