M. Barnier sakė, kad „jeigu mes norime, kad šios derybos būtų sėkmingos, o aš noriu, kad taip būtų, turime paspartinti“ procesą. Jis priminė, kad iki numatyto Britanijos pasitraukimo iš 28 valstybių bloko liko vos vieneri metai.

120 puslapių Susitarimo dėl išstojimo pagal 50 straipsnį projektas veikiausiai dar smarkiai keisis, nes dėl jo vyks derybos. Jame teisine kalba aprašoma pažanga, padaryta derybų pirmajame etape, ir teikiami pasiūlymai dėl neišspręstų ir išstojimo klausimų.

Šis dokumentas taps pagrindu galutinei „Brexit“ sutarčiai, kuri turi būti priimta iki 2019 metų kovo 29-ąją numatyto Jungtinės karalystės išstojimo.

Šiaurės Airijai - išimtis?

Britų valdoma Šiaurės Airija po „Brexit“ galėtų pasilikti Europos Sąjungos muitų sąjungoje, trečiadienį pareiškė Bendrijos vyriausiasis derybininkas Michelis Barnier, pristatęs vadinamosios skyrybų sutarties projektą.

M. Barnier patvirtino, kad sutarties projekte numatyta prieštaringai vertinama „apsaugos priemonė“: jei nebus rasta jokio geresnio sprendimo, Šiaurės Airija liks „visiškai suderinta“ su ES bendrąja rinka ir muitų sąjunga, laikantis 1998-ųjų taikos susitarimo sąlygų.

Tuo metu Londonas pasisako prieš bet kokią priemonę, kurios tarp Šiaurės Airijos ir likusios Jungtinės Karalystės dalies atsirastų muitinės, ir būgštauja, kad Airijos jūra faktiškai netaptų siena, atskirsiančia Šiaurės Airiją nuo Britanijos.

Tačiau buvęs Prancūzijos ministras patikino, kad numatytas sutarties projektas nekelia grėsmės britų suverenitetui.

„Mano asmenine nuomone, ši priemonė nekels abejonių dėl konstitucinės arba institucinės JK tvarkos“, - pareiškė jis.

„Aš nenoriu provokuoti, nenoriu kelti jokių bangų“, – pridūrė M. Barnier, paragindamas Londoną „išsaugoti ramybę ir likti pragmatišku“.

Pasitraukimo iš bloko projekte sakoma, kad, jeigu nebus kito plano, bus sukurtas „Šiaurės Airijos atveju bendrai reguliuojamas rajonas, apimantis Sąjungą ir Jungtinę Karalystę“.

„Bendrai reguliuojamas rajonas turėtų apimti rajoną, neturintį vidinių sienų, kuriame būtų užtikrintas laisvas prekių judėjimas ir Šiaurės bei Pietų bendradarbiavimas“, – nurodoma projekte.

Airija ir JK ragina sudaryti tokią „Brexit“ sutartį, kad tarp Šiaurės Airijos ir Airijos būtų išvengta sienų ir muitinės patikrinimų, atsižvelgiant į 1998-ųjų Didžiojo penktadienio susitarimą.

M. Barnier taip pat perspėjo, kad „Brexit“ derybos turėtų vykti greičiau, nes abiem pusėms lieka vis mažiau laiko užbaigti susitarimą dėl pasitraukimo iš ES, kad iki kitų metų kovo pabaigos jį spėtų ratifikuoti visos Bendrijos narės.

„Jeigu norime, kad derybos būtų sėkmingos - o mes tikrai norime – mes turime padidinti greitį“, – pareiškė jis.

Th. May nesutinka

Atmesdama M. Barnier pateiktą skyrybų sutarties projektą, Didžiosios Britanijos ministrė pirmininkė Theresa May trečiadienį perspėjo, kad Britanija „niekad“ neleis Europos Sąjungai „pažeisti“ savo konstitucinio vientisumo.

„Teisinis projekto tekstas, jei būtų įgyvendinamas, pažeistų JK bendrąją rinką ir keltų grėsmę konstituciniam vientisumui, nes būtų įkurta muitų ir kontrolės siena Airijos jūroje, tad joks JK ministras pirmininkas su tuo nesutiktų“, – pareiškė Th. May Bendruomenių Rūmuose.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)