„Branduolinį nusiginklavimą komplikuoja ir Europoje ligi šiol esantys amerikiečių nestrateginiai branduoliniai ginklai bei su jais susijusios destabilizuojančios vadinamosios jungtinės branduolinės misijos. Šiurkščiai pažeidžiant susitarimą dėl ginklo neplatinimo vykdomose misijose dalyvaujančios branduolinio ginklo neturinčios NATO narės prisideda planuojant amerikiečių nestrateginių branduolinių ginklų atsargų panaudojimą ir yra mokomos atitinkamų įgūdžių. Visiems turėtų būti aišku, kad tokiais veiksmais JAV pajėgų vadai rengia Europos šalių ginkluotąsias pajėgas taktinio branduolinio ginklo panaudojimo prieš Rusiją [operacijai]“, – pareiškė S. Lavrovas.

Rusijos užsienio reikalų ministerijos vadovas taip pat apkaltino JAV trukdymu užtikrinti tinkamą konvencijos dėl biologinių ginklų uždraudimo įgyvendinimo kontrolę.

„Negalima pamiršti, kokią grėsmę kelia biologinis ginklas, naikinančiąja galia pranokstantis visas lig šiol žinomas žmonijos išnaikinimo priemones. Bet vėlgi dėl JAV pozicijos ir toliau blokuojamas konvencijos dėl biologinių ir toksinių ginklų uždraudimo kontrolinio mechanizmo parengimas. Tikiuosi, kad kolegos amerikiečiai suvokia savo atsakomybę ieškant būdų, kaip išeiti iš aklavietės“, – kalbėjo S. Lavrovas.

Rusijos užsienio reikalų ministras taip pat kalbėjo apie būtinybę kuo greičiau susitarti dėl suderintos Nusiginklavimo konferencijos darbo programos.

„Ligšiolinė patirtis rodo, kad net sudėtingiausiu laikotarpiu būtina pademonstruoti valią ir atsakomybę, atsižadėti siaurų nacionalinių interesų ir vieningai imtis grandiozinių iššūkių“, – pabrėžė Rusijos užsienio reikalų ministerijos vadovas.