Buvęs Rusijos vicepremjeras B. Nemcovas tapo opozicijos aktyvistu ir viešai kritikuodavo prezidentą Vladimirą Putiną. Prieš trejus metus jis buvo nušautas einantis per tiltą netoli Kremliaus.

Pervadinti aikštę iš pradžių JAV Kongrese pasiūlė Floridai atstovaujantis respublikonų senatorius Marco Rubio ir kiti įstatymų leidėjai.

„Tai nuolat primena Vladimirui Putinui ir tiems, kas jį remia, kad jie negali žudymu ir bauginimu slopinti kitokios nuomonės“, – sakė M. Rubio.

Kai pradinis įstatymo projektas dėl gatvės pervadinimo įstrigo itin susiskaldžiusiame Senate, M. Rubio kreipėsi į Kolumbijos apygardos tarybą. Sostinės tarybos narė Mary Cheh sutiko paremti įstatymo projektą. Jį taryba priėmė sausio mėnesį, po viešų posėdžių, per kuriuos liudijo ir B. Nemcovo dukra Žana Nemcova.

M. Cheh antradienį pažymėjo, kad Maskvos policija neleido B. Nemcovo šalininkams jo nužudymo vietoje laikyti improvizuoto memorialo ir kelis kartus pašalino nuo tilto žvakes ir gėles.

„Šis paminėjimas nebus pašalintas, – sakė M. Cheh. – Tegul jie vagia žvakes. Tegul jie vagia gėles. Jie niekada negalės pavogti jo atminimo.“

Keli oratoriai, tarp jų M. Rubio, pasinaudodami proga kritikavo V. Putiną – ne tik dėl kitokios nuomonės slopinimo, bet ir dėl Rusijos kišimosi į 2016 metų JAV prezidento rinkimus.