Kalbėdamasis su kolega telefonu E. Macronas sakė, kad 30 dienų paliaubos „apima visą Sirijos teritoriją, taip pat ir Afriną, ir privalo nedelsiant įsigalioti visur ir jų turi laikytis visi“, - pranešė Prancūzijos prezidentūra.

Jis pridūrė, kad Turkija, Rusija ir Iranas – trys taikos derybas Astanoje prižiūrinčios valstybės – „yra tiesiogiai atsakingos šiuo požiūriu“ ir privalo užtikrinti, kad jų „būtų laikomasi vietoje“.

Praėjusį mėnesį Turkija įsiveržė į šiaurinę Siriją, siekdama išvaryti JAV palaikomus Sirijos kurdų Liaudies apsaugos dalinių (YPG) kovotojus iš Afrino anklavo.

Sekmadienį Turkijos vyriausybė pareiškė, kad JT siūlomos paliaubos neturės įtakos jos vykdomai operacijai – kovai su „teroristinėmis organizacijomis, keliančiomis grėsmę Sirijos teritoriniam vientisumui ir politinei vienybei“.

Ankara YPG laiko uždraustos Kurdistano darbininkų partijos (PKK) atšaka Sirijoje. PKK jau daugiau nei tris dešimtmečius veda sukilimą Turkijoje. Turkija, Europos Sąjunga ir JAV laiko ją teroristine organizacija.

Tačiau Turkijos vykdoma operacija padidino įtampą jos santykiuose su Vašingtonu, kuris artimai bendradarbiauja su YPG jų kovotoje su džihadistais Sirijoje.

„Teroristų išvarymas“

Pasak šaltinių Turkijos prezidentūroje, R. T. Erdoganas sakęs E. Macronui, kad imtasi priemonių civilių aukoms išvengti Afrine.

R.-T. Erdoganas dar pakartojo, kad šiuo puolimu siekiama „išvaryti teroristus“ iš tos teritorijos, kad sirai pabėgėliai galėtų grįžti į savo šalį.

Pirmadienį Turkijos vyriausybė pareiškė dislokavusi specialiųjų pajėgų Afrine, numatant „naują mūšį“ su YPG.

Konfliktas Sirijoje suintensyvėjo pastarosiomis dienomis, kai Damasko pajėgos atakuoja sukilėlių kontroliuojamą Rytų Gutos anklavą; vien pirmadienį žuvo mažiausiai 10 civilių, nurodo stebėsenos organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR).

E. Macronas sakė R. T. Erdoganui esąs „labai sunerimęs“ dėl Rytų Gutos bombardavimų ir nurodė, kad Prancūzija ir toliau lieka „budri“ humanitarinės pagalbos prieinamumo ir cheminių ginklų panaudojimo plotmėje.

SOHR pranešė apie vieno vaiko žūtį ir dar mažiausiai 13-os asmenų kvėpavimo sutrikimus viename Rytų Gutos kaimų po įtariamos cheminės atakos sekmadienį.

Anksčiau šį mėnesį E. Macronas perspėjo, kad Prancūzija smogs prezidento Basharo al-Assado vyriausybės pajėgoms, jeigu išaiškės, kad pastarosios panaudojo draudžiamus cheminius ginklus prieš civilius.

Pranešta apie daugiau kaip 500 žmonių žūtį per bombardavimo kampaniją, surengtą B. al-Assado pajėgų praėjusią savaitę.

Šeštadienį JT Saugumo taryba patvirtino rezoliuciją, raginančią „neatidėliotinai“ skelbti paliaubas, kurios „leis teikti humanitarinę pagalbą į karo zoną ir evakuoti žmones iš jos“.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)